دلایل لرزش کابین آسانسور چیست؟
دلایل لرزش کابین آسانسور چیست؟

دلایل لرزش کابین آسانسور چیست؟

لرزش آسانسور یکی از مشکلات رایج در این تجهیزات است. با این وجود از نظر بسیاری از افراد امری طبیعی بوده و به همین خاطر ساده و بی تفاوت از کنار آن می‌گذرند. در حالیکه وجود امنیت و حفظ آن در آسانسور مهمترین مسئله‌ای است که باید به آن بها داده شود. لرزش آسانسور می‌تواند بصورت افقی و یا عمودی باشد و معمولا در آسانسورهای گیربکس دار رایج‌تر است. چرا که در آسانسورهای گیربکس‌دار برخلاف آسانسورهای گیرلس‌دار از موتور گیرلس که موجب کاهش لرزش حرکات اضافی می‌شود، استفاده نمی‌گردد. حال سوالی که مطرح می‌شود، این است که علت لرزش کابین آسانسور ناشی از چه بوده و چگونه می‌توان آن را کاهش داد؟ برای رسیدن به پاسخ چنین سوالاتی در ادامه همراه ما باشید.

علت لرزش کابین آسانسور چیست؟

بطور کلی یک دلیل واحد را نمی‌توان برای لرزش کابین آسانسور در نظر گرفت، چرا که عوامل مختلفی در این خصوص دخیل هستند. عواملی از جمله طراحی غیر اصولی آسانسور ، منطبق نبودن ریل و کابین با یکدیگر، استاندارد نبودن فاصله بین ریل و کفشک، اشتباه در نصب ریل آسانسور و کابین را می‌توان به عنوان اصلی‌ترین دلایل لرزش آسانسور در نظر گرفت.

نکته کلیدی برای جلوگیری از ایجاد کوچکترین لرزش و صدای اضافی بکارگیری دقت کافی در نصب قطعات مختلف آسانسور است. چه داخلی‌ترین قطعات آسانسور و چه خارجی‌ترین آنها نقش مهمی ‌در این موضوع دارند. به عنوان مثال حتی اگر در نصب درب آسانسور بی دقتی صورت پذیرد و نتیجه آن خارج شدن درب از حالت توازن باشد، در مواقع حرکت به دیواره‌های آسانسور کشیده شده و به دنبال آن صدا و تکان‌هایی ایجاد می‌شود.

لرزش کابین آسانسور

نصب غلط کابین آسانسور

نصب غلط کابین از جمله دلایل رایج لرزش آسانسور می‌باشد. درواقع اگر در حین نصب کابین و انجام اتصالات آن آچارکشی‌های مربوطه به دقت انجام نشوند و یا تمام فاصله میان ریل و کفشک ریل پر نشود، نصب کابین با موفقیت انجام نخواهد شد. به همین خاطر نصاب هنگام انجام کار باید نهایت دقت خود را بکار گیرد تا کوچکترین فاصله‌ای بین ریل و کفشک آن ایجاد نشود؛ در غیر این صورت کابین حین حرکت تکان اضافی خواهد داشت.

نصب نادرست ریل آسانسور

براکت ریل آسانسور و نحوه انجام اتصالات ریل‌های راهنما به آن تاثیر بسزایی در کاهش صدا و لرزش‌های کابین آسانسور دارند. چون اگر ریل آسانسور به درستی نصب نشود، کابین هنگام حرکت بین طبقات گیر کرده و طبیعتا لرزش‌هایی را بوجود می‌آورد. برای جلوگیری از وقوع این اتفاق تنها کافی است که نصاب فاصله استاندارد بین ریل‌ها را رعایت کند؛ به عبارتی فاصله میان آنها نباید بیش از اندازه زیاد باشد. انتخاب ریل‌هایی با اندازه بزرگ می‌تواند راه حلی برای کاهش احتمال بروز این مشکل باشد.

دلیل لرزش کابین آسانسور

کیفیت پایین ریل آسانسور

شاید از شنیدن این حرف تعجب کنید ولی باید بگوییم که تمیز نگه داشتن قطعات آسانسور همچون ریل می‌تواند تا حدود زیادی در کاهش لرزش‌های آن موثر باشد. کثیف نبودن ریل‌های آسانسور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ تا جایی که از وسیله‌ای بنام سوهان ریل برای پاک کردن گرد و غبار و زنگ زدگی‌های روی سطح آن استفاده می‌کنند. ممکن است فکر کنید که وجود گرد و غبار بر روی ریل چه اهمیتی می‌تواند داشته باشد؟ باید بدانید همین آلودگی‌های به ظاهر بی اهمیت و زنگ زدگی‌هایی که به مرور جزئی بوده و بعدها بیشتر می‌شوند، باعث ایجاد اصطکاک شده و در نتیجه حین حرکت لرزش‌هایی را تولید می‌کند.

شایع‌ترین علت لرزش کابین آسانسور چیست؟

شایع‌ترین دلایل لرزش کابین آسانسور در یک نگاه کلی:
۱٫ خراب بودن سیم بکسل
۲٫ برخورد دیواره‌ها با کابین
۳٫ وجود مشکل در درایوهای (اینورتر) آسانسور
۴٫ وجود خرابی و مشکل در موتور آسانسور
۵٫ وجود خرابی در فلکه کشش و هرزگرد
۶٫ عدم تعادل بین هرزگرد و فلکه کشش

کاهش لرزش کابین آسانسور

پارامترهای اساسی در کاهش لرزش کابین آسانسور

زمانی که متوجه لرزش در آسانسور می‌شوید، باید در اولین فرصت جهت از بین بردن و رفع آن به کمک یک تعمیرکار و متخصص اقدام کنید. با اینحال پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. برای همین درست انجام شدن مراحل نصب قطعات اهمیت بسیار بالایی دارد. به عنوان مثال نصب و نگهداری صحیح قرقره و طناب‌های آسانسور و همچنین اطمینان حاصل کردن از بابت وجود هماهنگی میان طناب و شیارها از جمله اقداماتی است که می‌تواند مانع از ایجاد صدا و لق خوردن کابین شود.

همچنین رعایت تناسب میان فضای چاه آسانسور و اندازه کابین در تولید صدا نقش دارد. تصور کنید که آسانسور کوچکی را در محیط بزرگی قرار داده و نصب می‌کنید؛ در چنین حالتی بدون شک شاهد تکان‌های آزاردهنده هنگام حرکت آسانسور خواهید بود.

بررسی مقاومت و استحکام قطعات مختلف آسانسور نیز در کاهش لرزش‌های آن تاثیر دارد. بدون شک زمانی که یک قطعه به درستی نصب و اجرا شده باشد و از مقاومت کافی هم برخوردار باشد، دیگر نمی‌تواند باعث ایجاد کوچکترین لرزه‌ای شود. از جمله قطعاتی که در این خصوص نقش داشته و وضعیتشان هر چند وقت یکبار باید بررسی شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سقف
  • کف
  • جداره‌ها
  • ریل‌ها
  • ترمز
  • کفشک

علاوه بر همه اینها عایق‌های لرزه گیر که توسط شرکت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، در کاهش بروز این مشکل نقش بزرگی را ایفا می‌کنند. این عایق‌ها به سه صورت پدهای لاستیکی، فنر و عایق سیمی‌ تولید می‌شوند که از دو عایق نخست در بخش پایینی و از عایق سیمی ‌نیز در بخش بالایی کابین استفاده می‌گردد. لازم به ذکر است که دریافت بهترین عملکرد از عایق‌های مذکور در گرو قدرت کشسانی و روان بودن حرکت آسانسور است.

لرزش کابین آسانسور

کلام آخر

در این مطلب به دلایل رایج در لرزش کابین و راه‌های کاهش آن صحبت کردیم. همچنین همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، آسانسورهای گیرلس لرزش کمتری را بوجود می‌آورند. دلیل آن به تابلو فرمان این آسانسورها مربوط می‌شود. چرا که تابلو فرمان‌های گیرلس برگشت پذیری بالایی داشته و با نحوه عملکرد خود باعث حرکت نرم آسانسور و کاهش لرزش‌های آن می‌شوند.

 

نظرات (2)

فرشید

بعضی از همکاران شما فقط نام سرویسکار دارند و لزوما از بابت این شغل امرار معاش میکنند من خودم یک قالبساز صنعتی هستم مشکل لرزش و صدای وحشتناکی فقط در مواقع پایین امدن خالی کابین به وجود میآمد مدیران ساختمان نیز از بیان خالی پایین امدن هم عاجز بودند فلکه بالا رو تعویض کردند کفشک ها رو تعویض کردند و در اخر هم درست نشد در یک روز تعطیل من فقط داخل روغن سفتی که در روغندان ها وجود داشت مقداری روغن ترمز و هیدرولیک ریختم و چندباری اسانسور رو به طبقه چهارم فرستادم و برگشت کاملا صدا برطرف شد

    ms olift

    سلام ممنون که تجربه خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید. ما در تلاشیم که مشکلات مربوط به کاربران رو برطرف کنیم.