براکت ریل آسانسور و براکت لقمه چه کارایی دارند؟
براکت ریل آسانسور و براکت لقمه چه کارایی دارند؟

براکت ریل آسانسور و براکت لقمه چه کارایی دارند؟

آسانسور و پله برقی تجهیزاتی هستند که اگر در نصب آنها کوتاهی شود و یا در انتخاب قطعاتشان دقت کافی به کار برده نشود، می‌توانند آسیب‌های جبران ناپذیری را به اشخاص وارد کنند. از این رو جنس قطعات، نحوه صحیح نصب آنها و همینطور طی شدن مراحل بررسی توسط کارشناس از جمله مهمترین مواردی هستند که در نصب آسانسور، مهم و ضروری محسوب می‌شوند. حال شاید برایتان سوال شود که کدام قطعه نقش بسزایی در یک آسانسور ایفا می‌کند؟ در راستای پاسخ به چنین سوالی باید بگوییم که تمامی قطعات یک آسانسور از کوچکترین تا بزرگترین آنها به نوبه خود مهم هستند. با این وجود در این مطلب قصد داریم که در مورد دو قطعه آسانسور تحت عنوان براکت ریل و لقمه صحبت کنیم. می‌خواهیم بررسی کنیم که معنای هر یک از این قطعات چیست و هر کدام چه نقش و وظیفه‌ای را در آسانسور ایفا می‌کنند.

براکت آسانسور چیست؟

ریل‌های یک آسانسور به واسطه پایه‌هایی به نام براکت ریل و لقمه به آهن کشی چاه اتصال پیدا می‌کنند. لازم است بدانید که براکت ریل‌ها با توجه به عواملی از قبیل ظرفیت کابین آسانسور، نوع ریل‌ها و اندازه‌ای که دارند، ترمز ایمنی و سرعت حرکت به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. بنابراین در هر آسانسور با توجه به نوع قطعات و سایر شرایط از براکت متفاوتی استفاده می‌گردد. لازم به ذکر است که عامل اتصال هر براکت به ریل‌های آسانسور لقمه و پیچ و مهره‌ها می‌باشد.

وظیفه براکت ریل آسانسور

با توجه به تجربه‌ای که در استفاده از آسانسورهای مختلف در طول زندگی خود داشته‌اید، حتما می‌دانید که حرکت برخی از آسانسورها مانند آسانسور گیرلس بسیار نرم و روان و همینطور با کمترین صدای ممکن صورت می‌گیرد، در حالی که تعدادی از آسانسورها هم هستند که هنگام حرکت تکان‌های اضافی و گاها شدید دارند. باید بگوییم که دلیل چنین امری به بی توجهی و عدم بکارگیری دقت کافی در نصب ریل‌های آسانسور مربوط می‌شود. درست در چنین نقطه‌ای می‌توان متوجه اهمیت براکت آسانسور شد؛ چرا که نصب صحیح ریل در گرو نصب دقیق و درست براکت ریل و لقمه آسانسور می‌باشد. بنابراین براکت ریل‌ها باید به درستی نصب شوند تا به دنبال انجام وظیفه خود عملکرد صحیح ریل‌ها و همینطور آسانسور را به همراه داشته باشند.

البته بد نیست بدانید که عوامل دیگری همچون وجود تابلو فرمان نیز در نحوه حرکت آسانسور، سرعت حرکت آن و مسائلی از این دست نیز دخیل هستند.

براکت ریل آسانسور

وظیفه براکت وزنه آسانسور

از آنجایی که براکت وزنه آسانسور پس از نصب قابلیت حرکت نداشته و ثابت است، از این رو نصاب باید در انجام کار دقت کافی بکار گیرد چرا که پس از نصب دیگر قابلیت تنظیم وجود نخواهد داشت. از لاتون‌ها که درواقع ورق‌های پرکننده هستند، برای حرکت دادن ریل‌های وزنه تعادل استفاده می‌شود.

براکت وزنه آسانسور وظیفه دارد که ریل‌های هدایت کننده وزنه تعادل را کنترل کند.

نقش براکت در نصب ریل آسانسور چیست؟

براکت ریل‌ها ابتدا توسط پیمانکار آسانسور به سازه ساختمان نصب می‌شوند. لازم است بدانید کارهای اولیه‌ای که برای نصب ضروری هستند، درون چاه آسانسور باید توسط پیمانکار آسانسور انجام شود و در صورت عدم توجه به این مسئله نصاب آسانسور هیچ مسئولیتی را در این رابطه قبول نکرده و با درخواست از پیمانکار این مراحل اولیه در انتها باید انجام گیرند.

نکته‌ای که در رابطه با روش رایج آهن کشی وجود دارد، این است که نوع تیرهای آهن و ابعادی که دارند و همینطور فاصله‌هایشان نسبت به یکدیگر باید با توجه به نقشه در نظر گرفته شده برای آسانسور مورد بررسی قرار گیرند.

نقش براکت‌ها در آن مرحله‌ای مهم و پررنگ می‌شود که ما بدانیم پس از نصب آنها محل ریل‌ها مشخص می‌گردد. بنابراین حداکثر دقت ممکن را برای نصب براکت‌ها باید بکار گرفت تا نهایتا در محل درست خود قرار گیرند. همچنین فاصله آنها تا درب آسانسور باید مشخص بوده و برای هر ریل دست کم دو یا سه براکت مورد استفاده قرار گیرد.

براکت لقمه آسانسور

کاربرد لقمه آسانسور

از آنجایی که در هر آسانسور برخی از قطعات به صورت معلق و آویزان شده هستند، باید راهی برای ثابت نگه داشتن آنها پیدا کرد. به بیان واضح‌تر قطعه‌ای که باعث ثابت نگه داشتن قطعات آویزان می‌شود، ریل است.

موضوع اصلی این مطلب مثال خوبی برای درک کاربرد لقمه خواهد بود. چرا که محکم قرار گرفتن ریل بر روی براکت از طریق لقمه صورت می‌گیرد. نحوه نصب آن نیز بسیار ساده است. پس از نصب براکت آسانسور لقمه باید مقابل سوراخ پیچ موجود در براکت قرار گرفته و در انتها پیچ شود. بعد از این کار لازم است که لاتون، واشر تخت و فنری و همینطور مهره پیچ را درون آن انداخته و در نهایت تا جای ممکن جهت محکم کردنش اقدام کرد.

کلام آخر

بطور کلی از آنجایی که آسانسورها از جمله تجهیزاتی هستند که روزانه مورد استفاده افراد قرار می‌گیرند، باید در ساخت اولیه و استفاده از قطعات مرغوب در آنها توجه کافی به عمل آید. به همین خاطر پیمانکاران ساختمان‌های در حال ساخت باید پس از انجام اقدامات مربوط به ساخت و نصب آسانسور از یک کارشناس جهت تایید مراحل انجام شده کمک بگیرند. همچنین بررسی و سرویس آسانسور هرچند وقت یکبار ضروری بوده و باید برای آن اهمیت قائل شد.

شاید برایتان سوال ایجاد شود که از بین تمام قطعاتی که در یک آسانسور بکار برده می‌شوند، کدامیک از اهمیت بیشتری برخوردار است؟ در راستای پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر یک از قطعات از کوچکترین و به ظاهر پیش پا افتاده‌ترین آنها تا بزرگترین و پیچیده‌ترینشان همگی به نوبه خود از اهمیت خاصی برخوردار هستند. اگر یک قطعه کوچک به درستی نصب نشود، می‌تواند مشکلات مختلفی را برای آسانسور بوجود آورد. براکت ریل آسانسور تنها یک مثال در این رابطه است.