بررسی قطعات پله برقی و نحوه کارکرد
بررسی قطعات پله برقی و نحوه کارکرد

بررسی قطعات پله برقی و نحوه کارکرد

شاید پله برقی را بتوان به عنوان یکی از بهترین اختراعات انسان نام برد. به کمک پله برقی اتلاف وقت کاهش و سرعت جا به جایی میان طبقات افزایش یافت. از طرفی کودکان، سالمندان و افراد بیمار نیز در استفاده از پله با چالش و سختی کمتری مواجه شدند. به همین خاطر نصب و استفاده از این پله‌های متحرک در ساختمان‌ها و اماکن بزرگ از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. همانطور که مشخص است چیزی که باعث وجه تمایز پله برقی از راه پله‌های معمولی می‌شود، استفاده از تجهیزات الکتریکی و مکانیکی در ساختار آن است تا به موجب آن حرکت اتوماتیک پله‌ها میسر گردد. از این رو قصد داریم که در این مطلب به معرفی و بررسی قطعات مختلف پله برقی بپردازیم. چنانچه مایل به کسب اطلاعات در رابطه با این موضوع هستید، در ادامه همراه ما باشید.

 سکوی پله برقی

اولین بخش از پله برقی که پا بر روی آن قرار می‌گیرد، سکو می‌باشد. سکوهای پله برقی در واقع همان سطوح افقی هستند که قبل از شروع و بعد از پایان پله‌ها وجود داشته و دارای جنسی از استیل می‌باشند. مهمترین نکته در خصوص سکوی پله برقی به بخش زیرین آن مربوط می‌شود. چرا که در زیر سکوی بالایی مهمترین قطعات پله برقی از جمله موتور گیربکس، تابلو فرمان، تابلو سه فاز برق و… قرار داشته و با برداشتن درپوش این سکو امکان دسترسی به این قطعات به منظور تعمیرات و تعویض فراهم می‌باشد.

استپ پله برقی

استپ‌ها یا همان پله‌ها پس از سکو اولین چیزی هستند که توجه هر کسی را در استفاده از پله برقی به خود جلب می‌کنند. چون به کمک استپ‌ها افراد قادر به استفاده از این وسیله و جا به جایی میان طبقات خواهند بود. لازم به ذکر است که استپ‌ها به علت عملکرد خود دارای استانداردهای مشخصی در مقایسه با پله‌های معمولی هستند. در صورتی که این استانداردهای تعریف شده رعایت نشوند، ممکن است امنیت افراد در حین استفاده از پله برقی کاهش یابد. به عنوان مثال استپ‌ها از جنس آلومینیوم ساخته شده و  عرض هر یک از آنها ۸۰ الی ۱۰۰ سانتی متر و عرض رمپ‌ها یا همان پیاده روهای متحرک نیز باید اندازه‌ای حدود ۱۴۰۰ میلی متر داشته باشند.

همچنین بر روی سطح هر استپ شیارهای پله برقی به عمق ۱۰ میلی متر قابل مشاهده هستند که به منظور جلوگیری از لیز خوردن افراد و یا وسایل قرار گرفته بر روی پله ایجاد شده‌اند.

دستگیره پله برقی

پله برقی‌ها مجهز به قطعه‌ای به نام هند ریل یا همان دستگیره می‌باشند که با سرعت یکسان با استپ‌ها و همینطور هم جهت با آنها حرکت می‌کنند. به کمک این دستگیره‌ها افراد قادر به حفظ تعادل خود در حین حرکت خواهند بود. برای آنکه دستگیره‌ها حرکت کنند، نیاز به نیرویی محرکه خواهند داشت. این نیروی محرکه به کمک چرخ دنده‌ای به یک محور بزرگ هدایت شده و سپس به دستگیره‌ها انتقال پیدا می‌کند تا منجر به حرکتشان شود.

قطعات پله برقی

تابلو فرمان پله برقی

پله برقی‌ها نیز همانند پکیج آسانسور برای عملکردی صحیح دارای تابلو فرمان هستند. البته به این نکته باید توجه داشت که تابلو فرمان مورد استفاده در پله برقی در مقایسه با تابلو فرمان آسانسور دارای ساختار ساده‌تری می‌باشد. در پله برقی به منظور کنترل عملکرد سوئیچ‌ها و برنامه ریزی پله از تابلو فرمان استفاده می‌گردد.

برس پله برقی

برای آنکه حرکت استپ‌ها به مشکل بر نخورد، نیاز به شکافی میان دیواره و استپ پله برقی می‌باشد. اما این شکاف به نوبه خود می‌تواند خطرات زیادی را به دنبال داشته باشد. مثلا ورود اجسام مختلف به درون این شکاف می‌تواند باعث آسیب دیدن موتور پله برقی شود. حتی این احتمال وجود دارد که لباس و یا پای افراد در این شکاف گیر کرده و صدمات ناگواری را به وجود آورد. از این رو برای پر کردن این شکاف از برس‌هایی استفاده می‌شود. به عبارتی برس پله برقی هم به حفظ شکاف لازم برای عملکرد صحیح استپ‌ها و هم به افزایش ایمنی افراد هنگام استفاده از این وسیله کمک می‌کند.

موتور گیربکس پله برقی

موتور گیربکس از جمله قطعات مهمی است که در بخش داخلی سکوی بالایی نصب می‌گردد. نصب موتور در پله برقی می‌تواند به دو شیوه افقی و یا عمودی صورت پذیرد. همانطور که می‌دانید هر وسیله الکتریکی به کمک موتور قادر به حرکت می‌باشد. حال پله برقی نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست. به بیان واضح‌تر موتور گیربکس در پله برقی این وظیفه را به عهده دارد که نیروی الکتریکی را به نیروی مکانیکی تبدیل کرده و سپس این نیرو را به واسطه زنجیر و چرخ دنده به استپ‌ها انتقال دهد تا در نهایت پله‌ها قادر به حرکت باشند. طبیعتا بدون تبدیل انرژی و انتقال آن به استپ‌ها پله برقی تفاوتی با راه پله‌های ثابت نخواهد داشت. از این رو می‌توان به اهمیت و نقش موتور گیربکس پی برد.

نکته مهمی که در رابطه با انتخاب موتور گیربکس برای نصب در پله برقی وجود دارد، این است که عواملی همچون ارتفاع، طول و عرض پله برقی در این امر دارای نقش تاثیرگذاری هستند. به این صورت که هر چه طول و عرض و در مجموع ظرفیت پله برقی کمتر باشد، از موتوری با توان پایین‌تر برای نصب استفاده شده و در مقابل هر چه ظرفیت پله برقی افزایش یابد، به موتوری با توان بیشتر نیاز خواهد بود. بد نیست بدانید در پله برقی‌هایی که دارای ظرفیت زیادی هستند حداکثر از موتوری با توان ۱۱ کیلووات استفاده شده و در پله برقی‌های کوچکتر و با ظرفیت محدودتر نیز موتور گیربکسی با توان ۵٫۵ کیلووات برای استفاده مناسب می‌باشد.

قطعات پله برقی

زنجیر پله برقی

با توجه به آنچه که در بالا مطرح گردید دانستیم که زنجیر پله برقی در انتقال انرژی به استپ‌ها نقش دارد. از این رو زنجیر پله برقی را می‌توان یکی از مهمترین قطعات این دستگاه بشمار آورد. زنجیر پله برقی معمولا جنسی از فولاد داشته و به منظور کاهش استهلاک آن را به دو شیوه دستی و یا اتوماتیک روغنکاری می‌کنند تا از این طریق بتوان به افزایش عمر مفید این قطعه کمک کرد.

شانه پله برقی

اگر دقت کرده باشید قبل از ورود به پله برقی و هنگام خروج از آن صفحه‌ای را مشاهده می‌کنید که شانه پله برقی نام دارد. دلیل نامگذاری این صفحه به شکل ظاهری آن مربوط می‌شود که به سمت استپ‌ها دارای قطعاتی آج دار می‌باشد. حال سوالی که پیش می‌آید این است که کاربرد شانه پله برقی چیست؟ در راستای پاسخ به این سوال باید بگوییم که به کمک صفحه شانه پله برقی افراد قادر به حفظ تعادل خود بوده و از این طریق به راحتی می‌توانند سوار بر استپ شده و در انتها از آن خارج شوند. البته مهمترین هدف از نصب این قطعه پر کردن فضای خالی میان سکو و پله‌ها می‌باشد. همچنین به واسطه وجود صفحه شانه پله برقی از گیر کردن اشیا میان شکاف استپ‌ها جلوگیری به عمل می‌آید.

علاوه بر نکات گفته شده، از آنجایی که صفحات شانه پله برقی به سنسورهای حرکتی اتصال دارند، در صورتی که وسیله‌ای میان شیارها گیر کند و یا به هر نحوی در تنظیمات استپ‌ها خللی ایجاد شود، موتور گیربکس خاموش شده و به این ترتیب از پیش آمدن خسارات احتمالی جلوگیری می‌شود.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم شما را با قطعات مختلف یک پله برقی آشنا کنیم. البته که پله برقی از قطعات متعددی تشکیل شده که ما تنها به معرفی مهمترین و رایج‌ترین آنها پرداختیم. بدون شک کلیه قطعات پله برقی باید به درستی در کنار یکدیگر کار کنند تا شاهد عملکردی بدون نقص از پله برقی باشیم. چون ایجاد کوچکترین مشکل در هر یک از اجزای آن کار سایر قطعات را نیز تحت الشعاع قرار می‌دهد. از جمله دیگر قطعات پله برقی می‌توان به مواردی همچون سیستم ترمز، لامپ تعیین حدود پله برقی، نمایشگر جهت حرکت پله، صفحه نمایش خطا و… اشاره کرد.