تفاوت درب اتوماتیک و نیمه اتوماتیک آسانسور
یک آسانسور از قطعات متعددی تشکیل شده و عملکرد صحیح آن در گرو سلامت هر یک از آنها است. طبیعتا وجود کوچکترین خلل در یکی از قطعات میتواند باعث بروز مشکلاتی در عملکرد و ایمنی آسانسور گردد. به همین خاطر گفته میشود که افراد نسبت به سرویس و نگهداری آسانسور اهمیت قائل شوند تا از فرسودگی زودهنگام قطعات جلوگیری به عمل آورده و به افزایش عمر مفید آنها کمک کنند. ممکن است تصور کنید که در سرویس آسانسور تنها به بررسی وضعیت سلامت قطعات مهمی چون تابلو فرمان و موتور گیرلس توجه میشود. اما باید بدانید که در کنار این قطعات بسیاری از قطعات دیگر وجود دارند که با چشم قابل مشاهده نبوده و به همین خاطر کسی متوجه آنها نمیشود اما همواره بررسی وضعیت آنها نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در مقابل از جمله قطعاتی که هم نقش مهمی در حفظ ایمنی افراد ایفا کرده و هم به راحتی در معرض دید افراد قرار میگیرد، درب آسانسور میباشد. درب آسانسور برای جلوگیری از سقوط افراد و حفظ ایمنی آنها در مواقع استفاده از آسانسور مورد استفاده قرار میگیرد. از درب آسانسور حتی به عنوان یک عنصر زیبایی برای این وسیله میتوان یاد کرد.
از آنجایی که درب آسانسور انواع و کاربرد مختلفی دارد، تصمیم گرفتهایم که در این مطلب به بررسی درب اتوماتیک و نیمه اتوماتیک و تفاوت میان آن دو بپردازیم. چنانچه مایل هستید در ادامه همراه ما باشید تا اطلاعاتی در این خصوص به دست آورید.
انواع درب آسانسور و کاربرد آنها
به طور کلی درب آسانسور به دو نوع درب طبقات و درب کابین آسانسور تقسیم میشود که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
۱٫ درب طبقات آسانسور
منظور از درب طبقات همان دربی است که در هر طبقه وجود دارد. یعنی به ازای هر طبقه از یک درب استفاده میشود. قفل درب طبقات تنها زمانی باز میشود که کابین آسانسور در آن طبقه توقف کرده باشد و شخص قصد داخل یا خارج شدن از آن را داشته باشد. درب طبقات جنبه زینتی برای آسانسور داشته و بسته به نوع کاربری ساختمان میتواند در طرح، رنگ و حتی انواع مختلف تولید شود. با این حال مهمترین کاربرد آن به حفظ ایمنی افراد مربوط میگردد. چرا که درب طبقات مانع از سقوط افراد به درون چاه آسانسور و یا اصابت با کابین در حال حرکت میشود.
۲٫ درب کابین آسانسور
برخلاف درب طبقات که به ازای هر طبقه یکی از آنها نصب میگردد، درب کابین آسانسور تک بوده و مخصوص کابین میباشد. به بیان واضحتر درب کابین آسانسور یکی از بخشهای اصلی کابین بوده که به منظور حفظ ایمنی افراد در حین حرکت آسانسور مورد استفاده قرار میگیرد. البته ذکر این نکته لازم است که در آسانسورهایی که بخش ورودی و خروجی آنها در جهات مختلف میباشد، بیش از یک درب کابین استفاده میگردد. اما معمولترین تعداد درب کابین یکی میباشد.
عملکرد انواع درب و کاربرد آنها در آسانسور
چیزی که باعث تفاوت در عملکرد انواع درب آسانسور میشود، نحوه باز و بسته شدن آنها میباشد. طریقه عملکرد درب اتوماتیک به این صورت است که هر دو دربهای آسانسور (درب طبقه و درب کابین) پس از ورود فرد به کابین، خودکار بسته شده و برای باز و بسته کردن آنها احتیاج به اعمال هیچ نیرویی نمیباشد. بد نیست بدانید که درب اتوماتیک بر اساس کاربردی که دارد، در انواع وسط یا یک طرف باز شو، دو لتهای، سه و چهار لتهای تولید و نصب میگردد.
درب نیمه اتوماتیک اندکی با درب اتوماتیک تفاوت دارد. چون در درب نیمه اتوماتیک از آنجایی که از درب لولایی برای طبقات استفاده میشود، تنها درب کابین به صورت خودکار بسته شده و برای باز یا بسته کردن درب طبقه باید از نیروی دست کمک گرفت.
انواع درب اتوماتیک آسانسوربر اساس کاربرد
طبق آنچه که در بالا ذکر شد، درب اتوماتیک آسانسور به آن دسته از آسانسورهایی اتلاق میگردد که در آنها هر دو درب کابین و طبقه به صورت خودکار و بدون کمک نیروی دست باز و بسته میشوند. حال از جمله انواع دربهای اتوماتیک که بر حسب نوع کاربری آسانسور مورد استفاده قرار میگیرند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عمودی(گیوتینی)
- مثلثی
- بیمارستانی
- تلسکوپی
- تاشو(اتوبوسی)
- شیشهای
- سانترال
مزایای درب تمام اتوماتیک نسبت به درب نیمه اتوماتیک آسانسور
بدیهی است که درب تمام اتوماتیک در مقایسه با درب نیمه اتوماتیک مزایایی داشته باشد. به عنوان مثال میتوان به زاویه باز شدن درب لولایی اشاره کرد. چون برای ورود راحت چند نفر به درون کابین درب لولایی باید چیزی حدود ۹۰ درجه باز شود که در صورت کمبود فضا اندکی این کار مشکل میشود. همچنین باز کردن درب لولایی برای افراد بیمار و سالمندان میتواند کار دشواری به نظر برسد. این موضوع در حالی است که درب تمام اتوماتیک برای باز و بسته شدن نه به اشغال فضا و نه به نیروی دست هیچ احتیاجی نداشته و از این لحاظ نسبت به درب نیمه اتوماتیک دارای مزیت و برتری است.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را با انواع درب آسانسور یعنی اتوماتیک و نیمه اتوماتیک آشنا کرده و به بررسی عملکرد هر یک پرداختیم. به طور کلی از درب آسانسور، صرف نظر از نوع آن، به منظور افزایش ایمنی افراد و کاهش تلفات و خسارات استفاده میشود. در انتها این نکته را در نظر داشته باشید که مواردی چون نقشه و کاربری ساختمان، ابعاد چاه آسانسور، ترافیک رفت و آمد، اهمیت زمان در سرعت استفاده از آسانسور و… در انتخاب نوع درب آسانسور تاثیرگذار هستند.