انواع آسانسور بر اساس کاربری
انواع آسانسور

انواع آسانسور بر اساس کاربری

آسانسور از ارکان اصلی جابجایی عمودی در ساختمان می باشد. با توجه به اهمیت آسانسور امروزه انواع آسانسور در کاربری های مختلف ارائه می گردد. در ذیل نمونه ای از هر یک از آسانسورها برای آشنایی مخاطبین گرامی تشریح می گردد.

۱- آسانسور مسافربر

همانگونه که از نامش مشخص است برای حمل مسافر در اماکن عمومی کاربرد دارد. آسانسورهایی که در مجتمع ها، ساختمانها و اماکن عمومی نصب می گردد از نوع مسافربر می باشند. بدیهی است در این نوع از آسانسورها، کابین دارای تزئینات بوده و اغلب دارای آینه می باشد. حداقل ظرفیت آسانسورهای مسافربر اماکن عمومی از ۴ نفر بوده اما توصیه می شود برای امکان حمل ویلچر حداقل ابعاد ۸ نفر در نظر گرفته شود.

۲- آسانسور باربر

نوعی از آسانسور که اختصاصا برای حمل بار استفاده می شود. بار می تواند اثاثیه منزل بوده و در برخی از مصارف حتی در کارخانه های صنعتی و با ظرفیت چندین تن استفاده گردد. با توجه به احتمال ضربه به اجزای بصری کابین، کف کابین بجای سنگ از جنس مقاوم مانند ورق آجدار استفاده شده و دیواره های کابین نیز مقاوم در برابر ضربه بوده و اغلب در محلی که احتمال برخورد لیفتراک، جک پالت، سبد، چرخ دستی و . . . بوده از ضربه گیر یا چوب استفاده می گردد.

۳- آسانسور خانگی

نوعی آسانسور مسافر بوده که برای مصارف خصوصی کاربرد دارد. با توجه به اینکه تعداد افرادی که همزمان از آسانسور استفاده می کنند محدود است این نوع آسانسور ها عمومی یک یا حداکثر دو نفره می باشد. آسانسور های یاد شده برای خانه های دوبلکس Duplexes، تریپلکس triplexes، فورپلکس fourplexes و . . . کاربرد داشته و شرط نامگذاری آن مالکیت واحد تمام طبقات و دسترسی مشترک به آنها می باشد. نصب آسانسور در فضای کم را اینجا بخوانید.

۴- آسانسور خودروبر

نوعی آسانسور مسافربر و آسانسور خودروبر بوده که اختصاصا برای حمل خودرو بکار می رود. بدیهی است ابعاد آسانسور باید بگونه ای بوده که مناسب خودروهای موجود باشد. در یک ساختمان و یا مجتمع آسانسور یاد شده باید مناسب خوردو های سواری و شاسی بلند باشد اما در برخی از مصارف امکان دارد نیاز به حمل لیفتراک و کامیون نیز باشد از اینرو ابعاد کابین متناسب با نوع کاربری آن می تواند متفاوت باشد. شرط نامگذاری یک آسانسور خودرو بر حضور راننده در داخل خودرو بوده و از طریق شاسی احضار داخل کابین مقصد مشخص می گردد.

انواع آسانسور

۵- آسانسور آتش نشان

نوعی از آسانسور بوده که برای شرایط حریق مقاوم شده است. آسانسور یاد شده برای کمک به افراد محبوس و یا افراد ناتوان در خروج اضطراری استفاده شده و در زمان حریق تنها توسط آتش نشان قابل استفاده می باشد.

۶- آسانسور بیمارستانی

آسانسوری است که کابین آن برای حمل تخت و همراهی پرستار با بیمار بستری طراحی شده است. با توجه به احتمال ضربه تخت به نمای بصری از ضربه گیر یا چوب در ارتفاع محل برخورد استفاده می گردد. آسانسور های یاد شده باید دارای برق اضطراری بوده تا در صورت قطع برق به تراز طبقه هدایت نماید. مکانیزمی برای باز ماندن طولانی تر درب لازم است تعبیه گردد.

۷- آسانسور پرسرعت

آسانسورهای پرسرعت یا high-rise نوعی آسانسور مناسب برای ساختمانهای مرتفع بوده که از سرعت ۳ متر بر ثانیه و بیشتر برخوردار می باشد. با توجه به چالش های طراحی این نوع آسانسورها به دلیل خطرات ناشی از حرکت با سرعت زیاد، آن را در طبقه بندی خاصی از انواع آسانسور قرار می دهند.

۸- آسانسور حمل حیوانات

نوعی آسانسور که برای حمل حیوانات کاربرد دارد. در رم باستان برای حمل حیوانات وحشی از قبیل شیر و ببر به محل مبارزه گلادیاتور ها کاربرد داشته و امروزه برای حمل حیوانات خانگی در برخی از شرایط ساختمانی کاربرد دارد.

انواع آسانسور از نظر کاربری

۹- آسانسور مقاوم در برابر زلزله

نوعی آسانسور که برای مناطق زلزله خیز با شدت زیاد مناسب می باشد. در زمان زلزله، جابجایی دیواره های چاه باعث می گردد ریل کابین و وزنه تعادل به مانند دیلم عمل نموده و باعث شکستن لقمه یا براکت گردد از اینرو وزنه تعادل یا کابین از ریل آزاد شده و خطرات زیادی حادث می کند.

۱۰- آسانسور مناسب سدها

نوعی آسانسور مناسب شرایط مرطوب بوده و با توجه به اینکه در سدها شرایط رطوبت زیاد وجود داشته از اینرو به این نام می شناسند. تمام قطعات مکانیکی و الکتریکی بر اساس شرایط محیطی در برابر رطوبت مقاوم می گردد.

۱۱- آسانسور ضد انفجار

نوعی آسانسور بوده که برای پالایشگاها و مراکز استخراج گاز مناسب سازی شده است. هیچ یک از قطعات برقی و مکانیکی نباید باعث ایجاد جرقه گردد.

۱۲- آسانسور ابزار بر، کتاب بر

نوعی آسانسور که دارای کابین کوچک بوده و برای حمل غذا، کتاب، ابزار و . . . کاربرد دارد.

انواع آسانسور

۱۳- آسانسور کشتی

نوعی آسانسور که که برای کشتی های چند طبقه ساخته می شوند. آسانسورهای یاد شده باید بگونه ای طراحی شده که در برابر حرکت های چاه آسانسور به دلیل نوسان کشتی مقاوم بوده و نیز در طوفانها حرکت اضافی نداشته باشد.

۱۴- آسانسور کارگاهی

همان آسانسور مسافربر بوده که به دلیل شرایط کارگاهی دکور نهایی آن برای عدم آسیب به جنبه بصری نصب نشده است. لازم به ذکر است درصورتی که مسافر (کارگر) داخل کابین حمل می شود وسیله یاد شده جزو آسانسورها بوده در غیر اینصورت جزو بالابر ها طبقه بندی می شود.

۱۵- پارکینگ طبقاتی

نوعی مکانیزم بوده که گاهی به مانند یک آسانسور عمل نموده اما جزو دسته آسانسور قرار نمی گیرد. در پارکینگ مکانیزه نباید فرد داخل خودرو یا مکانیزم باشد همچنین مقصد عموما خودکار تعیین شده از نظر انواع تنوع داشته و در برخی از موارد دارای مکانیزم مکانیکی و تصمیم گیری پیچیده تری نسبت به آسانسور خودرو بر می باشد.

۱۶- بالابر

جزو دسته آسانسورها نبوده اما مشابه آسانسور باربر می باشد با این تفاوت که امکان حضور فرد در محل حمل بار مقدور نیست. بالابر ها دارای تنوع بسیار بوده و در کاربردهای بسیار استفاده می شود .

انواع آسانسور بر اساس کاربری