ضرورت سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور
ضرورت سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور

ضرورت سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور

یک خودرو را فرض کنید. می دانیم قطعات خودرو عمر مفید مشخصی دارند دو راهکار وجود دارد تا زمانی که خرابی اساسی پیش نیامده از آن استفاده کنیم و یا بصورت دوره ای برای کنترل ایمنی و عملکردی آن اقدام نموده و قطعات را در موعد مقرر و پیش از خرابی اساسی تعویض نماییم. در راهکار اول درصورت وجود خرابی یک قطعه، بسیاری از قطعات مرتبط نیز آسیب جدی دیده و هزینه های بسیاری را برای مالک خواهد داشت. هواپیما و آسانسور نیز به نوعی شبیه خوردو می باشند. امروزه در کشورهای پیشرفته عمر مفید یک خودرو را ۵ سال در نظر می گیرند. پس از ۵ سال بدلیل آلایندگی و نیز تغییر الزامات ایمنی نگهداری به روز و ایمن خودرو با هزینه و جرایمی همراه بوده که تعویض آن مقرون به صرفه تر می باشد. اما عمر مفید یک آسانسور ۳۰ سال تعریف می گردد از اینرو اهمیت طراحی اولیه، انتخاب قطعات و نگهداری آسانسور بدلیل عمر مفید زیاد آن از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.

ماهانه لازم است کلیه اجزای داخلی آسانسور (بجز بخشی ها دکور داخلی) توسط سرویسکار نظافت گردد. اهمیت این امر به دلیل ورود گرد و خاک در اجزای برقی بخصوص بردها بوده که می تواند منجر به اتصالی و خرابی اساسی آن گردد. همچنین ورود گرد و خاک و اجزای ساختمانی می تواند در عملکرد صحیح کنتاکتور درب موثر بوده و ضمن خرابی منجر به حادثه گردد. از اینرو یک نظافت که اغلب سرویسکارها از اجرای آن پرهیز نموده می تواند بسیار مهم باشد.

اقدام بعدی پر کردن روغن دان ریل آسانسور می باشد. متاسفانه به کرات دیده شده سرویسکار غیر مسئول از گریس یا روغن سوخته برای روانکاری استفاده نموده است. گریس منجر به ایجاد اصطکاک بیشتر و زنگ زدگی گردیده و روغن سوخته نیز بجز اینکه خاصیت روانکاری خود را از دست داده، بسیار سمی و خورنده بوده که منجر به آسیب به تجهیزات می گردد. از اینرو یک اقدام روالمندی که در نگهداری اغلب تجهیزات صنعتی استفاده می گردد می تواند بدلیل سهل انگاری منجر به خرابی و آسیب جدی قطعات گردد.

هر سه ماه یکبار لازم است کشش و سلامت سیم بکسل ها کنترل گردد. همچنین در بازه سه ماهه باید کلیه قطعات مکانیکی متحرک، دوار و ثابت بصورت چشمی بررسی شده تا در صورت وجود ترک، آثار خرابی و یا سایش اقدام اصلاحی یا تعویضی انجام گردد.

ضرورت سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور

سالیانه لازم است روغن گیربکس بررسی و درصورت نیاز تعویض گردد. عدم تعویض به موقع روغن گیربکس منجر به افزایش گرما و سایش دنده ها شده و عمر مفید آن را بشدت کاهش خواهد داد.

بصورت سالیانه لازم است مکانیزم پاراشوت بررسی گردد. مکانیزم یاد شده برای ایمنی مسافرین داخل کابین بوده تا در صورت حادثه از سقوط آنها جلوگیری نماید.

با توضیحات فوق بهتر است یک بار دیگر وظایف سرویسکار ماهر را برشمرد

  1. بررسی عملکرد صحیح مکانیزم های ایمنی مرتبط با مسافر و سرویسکار
  2. اجرای مجموعه ای از اقدامات برای افزایش عمر مفید قطعات
  3. بکارگیری روش موثری در اصلاحات و تنظیمات بگونه ای که حس آرامش و اطمینان برای مسافر ایجاد گردد.
  4. کشف خرابی ها و ایرادات پیش از آنکه منجر به هزینه هنگفت گردد

بدیهی است مالکیت آسانسور در یک ساختمان یا مجتمع با ساکنین، هیات مدیره و یا مدیریت مجتمع می باشد. از اینرو طبق مبحث پانزدهم کارفرما / مالک / مدیر ساختمان باید آسانسور را برای سرویس در اختیار شرکت های دارای صلاحیت قرار دهد. مرجع تعیین صلاحیت شرکت های سرویس و نگهداری از ۵ سال پیش تاکنون در سراسر ایران با اتحادیه کشوری آسانسور و پله برقی می باشد. درصورتی که کارفرما از شرکت های غیرمجاز و یا برای کاهش هزینه ها از اشخاص استفاده نماید با توجه به اینکه مالکیت آسانسور با کارفرما / مالک / مدیر ساختمان بوده مسئولیت عواقب حقوقی آن نیز به عهده کارفرمایان می باشد. از اینرو تاکید می گردد حتما اقدامات سرویس و نگهداری و تعمیرات آسانسور خود را به شرکت های مجاز و دارای تاییدیه از اتحادیه کشوری آسانسور سپرده و قطعات را از شرکت های معتبر تامین نمایید.

 سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور

یکی از نقصان هایی که در بحث سرویس و نگهداری در صنعت آسانسور و پله برقی ایران به وفور مشاهده می گردد، استفاده از افراد متفرقه (سرویسکار موتوری) و یا شرکت های فاقد صلاحیت بوده که به دلیل قیمت پایین ارائه خدمات کارفرمایان را راغب به عقد قرارداد یا پرداخت ماهیانه نموده فارغ از اینکه کلیه مسئولیت های حقوقی ناشی از پرداخت دیه و جبران خسارت مادی به قطعات در تعهد کارفرما / مدیر ساختمان خواهد بود. از طرف دیگر با توجه به اینکه قیمت ارائه خدمات به صرفه نبوده و گاهی به اندازه تامین هزینه ایاب و ذهاب هم نیست، بخشی از سود حاصله ناشی از تعویض قطعات حاصل می گردد.

شایان ذکر است هزینه ماهیانه خدمات سرویس و نگهداری بصورت سالیانه توسط اتحادیه کشوری آسانسور https://ieeu.ir اعلام شده و در سایت رسمی منتشر می گردد.

نمایندگان شرکت اولیفت آمادگی دارند نسبت به ارسال چک لیست های ماهیانه که بایستی سرویسکار آنها را اجرا و پس از تکمیل بصورت مهر و امضا در اختیار کارفرما / مالک / مدیر ساختمان قرار دهد و به همراه نرخ موظف سالیانه ارائه خدمات سرویس و نگهداری اقدام نماید.