جایگاه مفقوده مشاورین تخصصی آسانسور و پله برقی
جايگاه مفقوده مشاورين تخصصي آسانسور و پله برقي

جایگاه مفقوده مشاورین تخصصی آسانسور و پله برقی

پیش از بررسی جایگاه مشاور تخصصی آسانسور و پله برقی و وظایف آن لازم است در خصوص جایگاه مهندسین مشاور ساختمان بررسی گردد. طبق تعریف مهندسین مشاور شامل مجموعه ای حقیقی یا حقوقی از کارشناسان رشته های ساختمان بوده که در زمینه انتخاب، طراحی، ساخت و نصب اجزای ساختمان برنامه ریزی و نظارت دارند. این امر می تواند شامل تاسیسات، برق، محوطه، پی و . . .

مهندسین مشاور ساختمان

گام های اجرایی مهندسین مشاور ساختمان عبارتند از : مطالعات اولیه، انجام مطالعات تفصیلی، انجام مناقصه، نظارت بر اجرا، تایید پایان کار و . . .

ویژگی های یک مهندس مشاور خوب

• به روز بودن اطلاعات
• تسلط بر آخرین الزامات استانداردها
• طراحی بهینه با حداقل هزینه
• طراحی بهینه ساختمان بر اساس انرژی مصرفی
• انعطاف پذیری بالا
• عدم جانبداری و ذینفع بودن در اجرا

جامعه مهندسین مشاور ایران در سال ۱۳۵۲ تاسیس گردیده و امروزه با توجه به عملکرد بسیار عالی در طراحی و نظارت بر اجرا، جزو ارکان اصلی ساخت و ساز در پروژه های مسکونی، صنعتی، سدسازی، راهسازی و . . . می باشند.

تاریخچه آسانسور در ایران ۱۰۰ ساله شد. قدمت اجرای آسانسور در ایران خود نشاندهنده پیشرو بودن ایران در منطقه از نظر اجرا، طراحی و نصب می باشد. در خلال سالهای متمادی صنعت آسانسور از پکیج های تمام وارداتی شروع و پس از جنگ تحمیلی و سپس تحریم های ظالمانه امروزه توانسته است به نقطه تعادلی خود رسیده و بتواند بر اساس نیاز مشتری از آسانسورهای پرسرعت و لوکس تا آسانسورهای باری را با اجزای ایمن طراحی و نصب نماید.

همچنین برای پروژه های مسکونی نیز پکیج های مقرون به صرفه بر اساس نیاز کارفرما تامین نماید. با وجود برداشتن گام های موثر در اینخصوص و نیز آغاز به کار اتحادیه کشوری آسانسور که منجر به یکپارچه شدن نظارت بر عملکرد صنعت گردیده اما ضعف هایی بخصوص در پروژه های بزرگ و مجتمع های تجاری کماکان مشهود است. یکی از ارکانی که در صنعت کمبود آن احساس می گردد وجود مشاورین خبره در زمینه آسانسور و پله برقی است.

جایگاه مفقوده مشاورین تخصصی آسانسور و پله برقی

عدم بکارگیری مشاورین متخصص

فهرست ضعف های موجود در اثر عدم بکارگیری مشاورین تخصصی آسانسور و پله برقی

  1. ابعاد چاه، چاله، بالاسری، موتورخانه برای نصب آسانسور مناسب نبوده که این امر پس از بتن ریزی و تقریبا دو سال پس از طراحی اولیه مشخص شده که اغلب منجر به کاهش ظرفیت آسانسور شده و در برخی از موارد اساسا امکان نصب آسانسور نمی باشد. در خصوص پله برقی نیز در موارد بسیار با کم بودن فضای مورد نیاز نصب در پروژه ها مواجه بوده که این امر به دلیلطراحی فضای مورد نیاز بر اساس پله ثابت بوده که نهایتا پس از طراحی و بتن ریزی و در مرحله انتخاب پله برقی با کمبود حداقل ۵/۱ متر طول مواجه بوده (به دلیلابعاد متفاوت فضای جانمایی برای پله برقی نسبت به پله ثابت) که در اغلب موارد امکان تخریب نبوده و تعبیه پله برقی مقدور نمی باشد.
  2. اغلب مالکین ساختمان و کارفرمایان اطلاعی در خصوص انتخاب برند و مشخصات قطعات آسانسور و پله برقی ندارند و این امر منجر گردیده تا شرکت هایی با استفاده از قطعات دست دوم و با مشخصات بسیار نازل قیمت های پیشنهادی بسیار کمی داشته باشند از اینرو کارفرما با فرض بهتر بودن انتخاب قیمت کمتر برای صرفه جویی هزینه ها، مبادرت به انتخاب شرکتی نموده اما دریغ از مصائبی که پیش خواهد آمد. خرابی قطعات، عدم تطبیق مشخصات با قطعات تامین شده، عدم تناسب مشخصات فنی اجزا با هم که نهایتا منجر به ضرر مالی هنگفت می گردد. نکته ای که اغلب کارفرمایان غافل هستند لزوم استفاده از آسانسور برای ۳۰ الی ۵۰ سال بوده که در صورت انتخاب اشتباه که نمونه آن نیز به کرات مشاهده شده منجر به طرح دعوی و یا تعویض کامل آسانسور گردیده که ضرر هنگفتی برای ساکنین و سازندگان دارد.
  3. اغلب مالکین و کارفرمایان آگاهی لازم در خصوص الزامات استانداردی و حتی ضوابط مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان نداشته و با فرض اینکه طراح، معمار و یا مهندس مشاور در طراحی خود مقررات و استاندارد را رعایت خواهد کرد تمام مسئولیت خود را به مشاورین ساختمان تفویض نموده در حالی که مشاورین ساختمان نیز اشرافی به استانداردهای آسانسور، پله برقی، پیاده روی متحرک و بالابرهای ساختمانی نداشته و حتی ضوابط اولیه انتخاب آسانسور را طبق مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان رعایت نمی کنند.
  4. برخی از شرکت های آسانسور و پله برقی در شرایط تحریم و بخصوص با سودجویی از شرایط اقتصادی متاسفانه راهکارهای فنی و مالی پیش نهاد نموده که اجرایی نبوده و از نظر مقررات بالادستی مردود می باشد. از اینرو کارفرمایان با تبعیت از برخی پیشنهادات مانند امکان نصب آسانسور در چاله کم عمق، امکان اخذ تاییدیه در صورت عدم تامین اورهد، امکان نصب پله برقی در فضایی که کمتر از حداقل مجاز است در دام سودجوها افتاده و نهایتا در پایان کار که انتظار اخذ تاییدیه ها را دارند با مشکل عدم صدور پایان کار مواجه شده و ریسک های مالی و اعتباری بالایی می پردازند.
  5. بصورت معمول در همه صنایع و رسته های کاری ۵ درصد شرکت ها فاقد صلاحیت مالی، اخلاقی، قانونی لازم می باشند. در دوران رکود، تحریم و کاهش قدرت خرید و بحران های اقتصادی این درصد افزایش نیز می یابد. به کرات دیده شده کارفرمایان در دام شرکت هایی (که می توانند خیلی در ارائه، وب سایت، شکل و شمایل موجه باشند) افتاده و علی رغم پرداخت هزینه های هنگفت عملا آسانسور و یا پله برقی در موعد مقرر تحویل نشده و طرح دعوی و پیگیری مطالبه نیز نهایتا هزینه ها و اعتبار از دست رفته را جبران نمی کند.
  6. حتما شما هم در ادارات، شرکت ها و . . . با عدم رضایت استفاده کنندگان آسانسور در خصوص طولانی بودن زمان انتظار مواجه بوده اید. یکی از مواردی که باید طبق از طراحی و جانمایی آسانسور در فاز مطالعات اولیه بررسی گردد. تعداد آسانسور و ظرفیت هر یک بر اساس نوع کاربری است که این بحث بر اساس معادلات پیچیده ریاضی و علم احتمالات بوده تا میزان احضار، زمان توقف، زمان باز و بسته شدن درب را بر اساس نوع کاربری بررسی و نتیجه نهایی را بر اساس بهینه ترین شرایط پیش نهاد نماید. متاسفانه در ایران اساسا این مقوله مغفول واقع شده و آنالیز ترافیک طبق از طراحی اجرا نمی گردد از اینرو نارضایتی و تشکیل صف برای استفاده از آسانسور مقوله ای است که تا سالها در پروژه ها مواجه خواهیم بود.

جایگاه مفقوده مشاورین تخصصی آسانسور و پله برقی

آفت های مشاورین آسانسور و پله برقی

پس از برشمردن مزایایی که استفاده از مشاورین متخصص برای پروژه ها دارند لازم است در خصوص یکی از دلایلی که انبوه سازان و یا کارفرمایان باسابقه از مشاورین خبره استفاده نمی کنند می توان در تجربه ناموفق قبلی آنها برشمرد. متاسفانه برخی از فعالین صنعت که کارفرمایان به عنوان مشاور تخصصی به آنها اعتماد نموده اند با کارشکنی در اجرا و نصب برای پیمانکار قبلی بوده تا نهایتا پس از خلع ید شرکت خود و یا آشنایان را برای ادامه کار دعوت نمایند.

توصیه هایی برای انتخاب مناسب مشاور متخصص

  1. مشاور متخصص حداقل در ۵ سال اخیر فعالیت خرید، فروش و اجرای آسانسور
  2. انتخاب پیمانکار بر اساس مناقصه بوده و آیتم های نمره دهی مشاور متنوع بوده و با همفکری کارفرما انجام گردد.
  3. مشاور متعهد گردد که با پیمانکارانی که در آینده انتخاب می گردند هیچ گونه مراوده مالی نداشته باشد.
  4. مشاور متعهد گردد امانت داری کافی داشته و در قبال اطلاعاتی فنی و مالی که در پروژه کسب می نماید بدون مجوز کارفرما در جایی بازگو نکند.

لازم به ذکر است اولیفت آمادگی دارد مشاورین متخصص و متعهد را در زمینه آسانسور و پله برقی که مستقل از عملیات اجرایی باشند را به کارفرمایان محترم معرفی نماید. همچنین تیم کارشناسان فروش با همکاری متخصصین طراحی وب توانسته اند یکی از بهترین دسترسی ها به محصولات آسانسور و خرید آسان اینترنتی را مهیا ساخته و در بستر اینترنت و نیز تلفن؛ کارشناسان فروش در هر زمان آماده پاسخ به سوالات سروران گرامی در خصوص قیمت، شرایط پرداخت، زمان تحویل، نوع بسته بندی، طریقه حمل و . . . می باشند.