آشنایی با نصب و راه‌اندازی پله برقی
آشنایی با نصب و راه‌اندازی پله برقی

آشنایی با نصب و راه‌اندازی پله برقی

پله برقی امروزه یکی از ارکان اصلی مجتمع های تجاری، فرودگاهها، متروها و سایر پایانه های مسافری است. بدیهی است آشنایی کارفرمایان از مراحل نصب و شرایط بهره برداری یک پله برقی می تواند در کاهش هزینه های دوباره کاری جلوگیری نموده منجر به انتخاب بهینه زمان نصب خواهد گردید. از اینرو مقاله جاری در نظر دارد مراحل نصب را به شکل ساده شرح دهد.

سفارش پله

بدیهی است بخشی از فرایند تامین محصول شامل انتخاب اجزا و سفارش کالاست. که با توجه به اهمیت موضوع در مقاله ای جداگانه در خصوص سفارش محصول در همین وب سایت مراحل آن تشریح گردیده است.

پله برقی

تحویل فیزیکی محصول

پس از عقد قرارداد و اتمام ساخت، پله برقی و یا پیاده روی متحرک به محل پروژه حمل خواهد گردید. لذا در این مرحله لازم است هماهنگی لازم برای تخلیه بار از طریق دسترسی به خیابان اصلی انجام گردد. با توجه به اینکه ورود کفی، لیفتراک و ماشین آلات سنگین در اغلب کلان شهرها دارای محدودیت زمانی بوده و در شب امکان پذیر است لذا کارفرما بایستی با توجه به پتانسیل بالقوه تخلیه بار، نسبت به برنامه ریزی مشترک با فروشنده برای تحویل تعداد کفی بصورت شبانه اقدام نماید.

درصورتی که محل پروژه آماده نبوده امکان تامین انبار توسط کارفرما و ارسال محصول به انبار نیز محتمل می باشد. در مرحله تخلیه لازم است تعداد تجهیزات، متعلقات و جعبه ها با حضور نماینده فروشنده طبق لیست کالاهای موجود در آن بررسی و بصورت فیزیکی و کمی تحویل کارگاه گردد.

لازم به ذکر است با توجه به وزن زیاد هر دستگاه پله برقی یا پیاده روی متحرک و نیز عدم امکان نصب جایگذاری بیش از دو دستگاه در روز لازم است سناریو مناسب برای تخلیه بار و انبار آن با مهندس محاسب ساختمان بررسی شده و از استحکام سقف و محل دپو برای زمان پیش بینی شده اطمینان حاصل نمود.

مصدود سازی پرتگاه ها

طبق مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان، مسدود سازی پرتگاهها به صورت ایمن جزو تعهدات کارفرما می باشد از اینرو با توجه به وجود ریسک سقوط در وید (فضای باز داخلی مجتمع) و نیز در ایستگاههای نصب پله برقی لازم است بصورت ایمن، نسبت به جلوگیری از خطر سقوط افراد در شرایط کارگاهی از طریق نصب موانع اقدام گردد.

حمل داخل مجتمع

پس از تخلیه تجهیزات در ورودی مجتمع لازم است کلیه اجزا به داخل و محل نصب یا انبار حمل گردد. حمل و نقل داخل مجتمع می تواند از طریق چرخ هایی که بر روی پله برقی است انجام شده و یا از لیفتراک استفاده گردد. بدیهی است مسیر حمل بایستی بدون پستی و بلندی بوده، دارای شیب و روشنایی مناسب باشد.

پله برقی

جایگذاری

به فرایند تعلیق و قرار دادن پله برقی در محل اصلی بهره برداری اصطلاحا جایگذاری یا Hosting گویند. برای این امر نیاز به قلاب های سقفی مناسب بوده و درصورتی که بدلیل ارتفاع زیاد و یا عدم امکان تحمل بار حدود ۸ تن توسط سقف در نقاط مشخص شده توسط نصاب لازم است نسبت به ساخت خرپاهایی مستحکم که بتواند تحمل بار لازم را داشته باشد اقدام نماید. بدیهی است مسئولیت احراز قدرت تحمل بار با ضرایب ایمنی لازم در تعهد کارشناسان سازه ای کارفرما می باشد. پس از تعلیق مطابق شکل ذیل پله برقی در محل خود قرار خواهد گرفت. بدلیل سختی کار و نیز خطرات حمل بارهای سنگین اغلب درصد پیشرفت نصب تا مرحله جایگذاری را ۵۰ درصد در نظر گرفته و ۵۰ درصد مابقی جزو مراحل نصب و راه اندازی می باشد.

وقفه بین فاز جایگذاری و راه اندازی نهایی

پس از جایگذاری عموما وقفه زمانی بیش از سه ماه تا زمان راه اندازی می باشد. طبق تجربه گاهی بدلایل مختلف از جمله تامین برق ایمن و دائم و یا عدم سرعت مناسب در اجرای عملیات ابنیه این وقفه به بیش از ۲ سال نیز رسیده است. از اینرو لازم است بصورت مناسب و کامل بر روی تجهیزات کاور نصب شده تا از خرابی ناشی از سقوط اجسام و گرد و خاک جلوگیری گردد.

لازم به ذکر است خطر آتش سوزی در اثر ریختن گدازه جوش بر روی هندریل (دستگیره پله برقی و یا پیاده روی متحرک) وجود داشته لازم است عملیات اجرایی در تراز فوقانی تجهیزات قبل از جایگذاری به اتمام رسیده و یا با رعایت اصول ایمنی و مقابله با حریق عملیات جوشکاری اجرایی گردد. در ذیل نمونه تصویر اجرای کاور برای نگهداری طولانی مدت تجهیزات جایگذاری شده ارائه شده است.

نصب و راه اندازی پله برقی

نصب و راه اندازی پله برقی

مرحله پس از جایگذاری شامل نصب و راه اندازی است. اما اجرای فرایند یاد شده مستلزم تامین برق ایمن، دائم و بدون نوسان بوده زیرا در پروژه های زیادی نوسان برق کارگاهی ناشی از جوشکاری و یا سایر عملیات ساختمانی منجر به سوختن تجهیزات حساس الکتریکی گردیده است. در فرایند نصب شیشه ها بایستی از جعبه خارج و در محل خود نصب گردند.

فرایند یاد شده بایستی با دقت و حفظ ایمنی لازم انجام گردد زیرا طرفین پله برقی فضای باز بوده و احتمال سقوط افراد وجود دارد از اینرو لازم است عوامل HSE کارفرما با عوامل اجرایی گروه نصب در خصوص راهکارهای کاهش ریسک حادثه تفاهم نمایند. پس از نصب شیشه، هندریل در محل خود تعبیه شده و کاور ورودی نصب می گردد.

در این مرحله لازم است کلیه مکانیزم های ایمنی بدلیل احتمال آسیب یا عملکرد ناقص بدلیل جابجایی و ضربه مجددا بررسی گردیده و پس از اطمینان از تنظیمات صحیح و عملکرد بدون نقص پله برقی آماده تحویل می باشد. یک روز قبل از تحویل لازم است کلیه کاورهای استیل برداشته شده و روانکاری لازم انجام گردد.

سازمان ملی استاندارد ایران

تحویل گیری

توصیه می گردد از کارشناسان دارای صلاحیت فنی برای بازدید و تحویل گیری پله برقی و یا پیاده روی متحرک استفاده گردد. همچنین لازم به ذکر است درصورتی که پروانه ساختمان پس از مورخ ۰۱/۰۲/۱۳۹۹ صادر شده باشد اخذ گواهی ایمنی از شرکت های بازرسی صلاحیت دار الزامی بوده و جزو مدارک مورد نیاز برای اخذ پایان کار می باشد. در ذیل روزنامه رسمی اجباری بودن استاندارد پله برقی ارائه می گردد.