روش های عیب یابی در پله برقی شامل چه مواردی است؟
ابتدا لازم است درخصوص تیتر مطلب ارائه شده توضیحاتی ارائه گردد. یک پله برقی پس از فروش و راه اندازی، در مالکیت کارفرماست که بعدا می تواند به هیات مدیره مجتمع تفویض گردد. در مقاله جاری قرار نیست راهکارهایی برای عیب یابی پله برقی برای مالکین ارائه گردد. زیرا حتی اگر مالک دارای دانش فنی بالایی هم باشد از نظر حقوقی مجاز به دستکاری تجهیزات و یا رفع عیب نبوده و وظیفه این کار به عهده شرکت دارای صلاحیت بوده که طبق قرارداد منعقده مسئولیت سرویس و رفع عیب تجهیزات را برعهده داشته و درصورت دسترسی افراد متفرقه مسئولیت بروز هر گونه حادثه به عهده کارفرما می باشد از اینرو باید دقت گردد تا منجر به حوادث ناگوار نگردد.
دومین نکته ای که بایستی در نظر گرفت حوادث زیادی است که بر روی پله برقی حادث می گردد. به محض تشخیص شرایط غیرعادی شامل بو، صدا، حرارت و یا لرزش بایستی پله برقی خاموش گردد. توصیه می گردد بدلیل احتمال اتصالی و برای اجتناب از حریق بهتر است درصورت بروز عیب برق ورودی تجهیزات قطع گردد. سپس مراتب را به شرکتی که قرارداد نگهداری با آن منعقد گردیده اطلاع رسانی گردیده و منتظر حضور سرویس کار باشید.
مراحل عیب یابی
بدیهی است سرویسکاری که برای عیب یابی تجهیزات در محل حضور داشته، بایستی فرد متخصص با دانش کافی از برق و مکانیک پله برقی بوده و فرایند رفع عیب اساسی حداقل توسط دو نفر انجام گردد.
کارشناسان یاد شده ابتدا محل و نوع عیب گزارش شده را بصورت مفصل تر بررسی می کنند. سپس ورودی و خروجی را بصورت کامل مسدود نموده، در حالت خاموش به محل بروز عیب رفته و آثار محیطی را کنترل می کنند. اگر کماکان علتی مشهود نبود بایستی برق متصل شده و از طریق رویزیون با احتیاط زیاد و درحالتی که کارشناسان نیز بر روی بخش متحرک نبوده شرایط را بررسی کنند.
این بررسی بهتر است بعد از کنترل وجود ارت ایمن، عدم اتصال سری ایمنی، صحت عملکرد فیوزها انجام گردد. درصورتی که کماکان نشانه ای نبود اگر عیب در مسیر حرکتی مسافر بوده لازم است سه عدد استپ خارج شده و بصورت کامل از محل خالی استپ برای بازدید استفاده گردد. حتما از نگهداری ایمن تجهیزات توسط ترمز اصلی اطمینان حاصل نموده تا در اثر سهل انگهداری منجر به حرکت ناخواسته نگردد.
اگر عیب مکانیکی است لازم است تا جای ممکن از طریق تعویض قطعه ایراد برطرف گردد. تعمیر قطعات مکانیکی بخصوص مواردی که به تحمل بار و ایمنی مسافر مرتبط است توصیه نشده و مسئولیت بروز حادثه به عهده تعمیرکار می باشد لذا درصورتی که از ایمنی تعمیر انجام شده بصورت صد در صد مطمئن نیستید مجوزی برای بهره برداری پله برقی صادر نفرمایید.
تفاوت سرویس و رفع عیب
همانگونه که از تعاریف نیز مشخص است سرویس فرایندی است تکرار شونده برای اطمینان از ایمنی و نیز افزایش طول عمر قطعات که عموما یکبار در ماه انجام می گردد. اما عیب یابی پروژه ای است که منحصر بفرد بوده و براساس شرایط پیش آمده اقدامات انجام می گردد. قاعدتا یکی از وظایف سرویسکار انجام اقداماتی است که منجر به بروز عیب در تجهیزات نگردد لیکن این عیب امکان دارد به دلایلی علاوه بر قصور سرویسکار حادث شده باشد.
تعویض قطعه
پس از تعویض قطعه لازم است آثار خرابی ناشی از قطعه قبلی برطرف شده و محل نظافت و درصورت نیاز روانکاری شود (براساس مقتضیات، برخی از قطعات نیز اساسا نباید روانکاری شود از این رو اتخاذ تصمیم به عهده سرویسکار خبره می باشد) درصورتی که عیب برقی است مطمئن شوید کابل های ارتباطی آیا قطعی دارند یا خیر. استفاده از مولتی متر الزامی است. پیش از هر گونه اقدام از برقدار نبوده قطعات فلزی شامل موتور گیرلس، تابلو فرمان، خرپا و . . . مطمئن گردید.
مباحث تخصصی عیب یابی
در مراحل تخصصی عیب یابی بایستی پیش از بررسی عیب نوع تجهیزات از نظر اینکه پکیج وارداتی است یا ساخت داخل است توسط سرویسکار بررسی گردد. همراه داشتن رویزیون، دوعدد مانع برای ایستگاه بالا و پایین، وسیله مخصوص باز کردن درب ایستگاه، گیج اندازه گیری میزان فرورفتگی شانه در شیار پله برقی، مولتی متر، همراه داشتن سری کامل آچار آلن، سری کامل آچار یک سرتخت یک سر رینگی از حداقل ملزومات مورد نیاز پیش از آغاز تعمیر می باشد. در فرایند عیب یابی دارا بودن چراغ قوه قوی قویا توصیه می گردد.
همچنین درصورتی که نیاز به جابجایی تجهیزات سنگین (تجهیزاتی که دو نفر نتوانند آنرا بصورت ایمن جابجا کنند) حتما بایستی تمهیدات لازم برای اجرای داربست ایمن با فرم A شکل الزامی است. در زمان عیب یابی احتمال دارد نیاز به ابزار تخصصی نیز باشد از قبیل پولی کش، خاربازکن و . . .
برای رفع عیب همراه داشتن دفترچه راهنمای تعویض قطعات و نیز نقشه برق تابلو فرمان الزامی است.
نکته بسیار مهم : پس از هر سرویس و یا تعمیر بایستی حداقل سه دور کامل حرکت پله برقی رویت شده و درصورت عدم وجود هر گونه نوسان، لرزش، سروصدا، بو و . . . مجوز بهره برداری صادر گردد.
اکیدا تاکید می گردد اگر مکانیزم ایمنی ایراد داشته و یا قطعات تعمیر شده عملکرد مناسبی ندارند باید از بهره برداری از پله برقی حتی به عنوان پله ثابت جلوگیری گردد.