وزنه تعادل آسانسور چیست؟ انواع و نکات استاندارد
وزنه تعادل آسانسور چیست؟

وزنه تعادل آسانسور چیست؟ انواع و نکات استاندارد

همان‌طور که از نام وزنه تعادل آسانسور برمی‌آید، این قطعه به‌عنوان وزنه‌ای در طرف مقابل کابین آسانسور قرار می‌گیرد که تعادل آسانسور و سیم بکسل نگهدارنده کابین آسانسور را ایجاد کند و از طرف دیگر مانع از ایجاد فشار زیاد کابین بر روی چرخ گیربکس و سیم بکسل گردد. با تعریف مختصری که در مورد وضعیت تعادل آسانسور داشتیم، قصد داریم در این مقاله، در مورد ویژگی‌های مختلف وزنه تعادل و نحوه کاربرد آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

انواع وزنه تعادل آسانسور

وزنه انواع مختلفی دارد که پرکاربردترین آنها؛ شامل وزنه بتنی، وزنی چدنی و وزنه گالوانیزه است. وزن‌های ذکر شده که از متریال‌های مختلفی برای ساخت و تهیه آن‌ها استفاده می‌شود، دارای قیمت‌های متفاوتی است. از طرف دیگر معمولاً این متریال‌ها دارای چگالی‌های متفاوت و کاربردهای مختلفی هستند که معمولاً این وزنه‌ها با کاور پلاستیکی پوشانده می‌شود تا برای نصاب آسانسور که قرار است وزنه تعادل را درون محفظه مخصوص به خود قرار دهد، مشکلی ایجاد نشود.

۱-وزنه بتنی

وزنه بتنی آسانسور را معمولاً با دو نوع روکش پلاستیکی و ورق گالوانیزه تهیه می‌کنند که ابعاد هرکدام از آنها باتوجه‌به محفظه‌ای که برای آسانسور در مورد وضعیت تولید آسانسور در نظر گرفته‌اند، استفاده می‌شود.

۲-وزنه تعادل چدنی

وزنه چدنی نیز مانند سایر وزنه تعادل‌ها دارای ابعاد مختلفی است و قیمت آن معمولاً نسبت به وزنه آسانسورهای بتنی بیشتر می‌باشد که معمولا در آسانسورهایی که دارای چاه هایی با فضای کم می باشد و نیاز به قاب وزنه هایی باریک تر دارند، از این وزنه آسانسور استفاده می‌کنند.

۳-وزنه آسانسور گالوانیزه

برای تهیه وزنه آسانسور از جنس گالوانیزه معمولا ورق‌های گالوانیزه را در یک قالب فولادی کنار یکدیگر قرار می دهند و دارای روکش پلاستیکی است. درگذشته، به علت ارزان بودن وزنه‌های پلاستیکی، از وزنه تعادل‌های پلاستیکی فشرده استفاده می‌شود اما امروزه استفاده از آنها منسوخ شده است.

وزنه تعادل آسانسور

کاربرد وزنه تعادل در سیستم آسانسور

همانطور که گفته شد؛ وزنه در آسانسور ها معمولاً برای ایجاد تعادل بار یا مسافر بین دو طرف موتور آسانسور یا تابلو فرمان استفاده می شود. در واقع در یک طرف کابین آسانسور و در طرف دیگر وزنه تعادلی آسانسور قرار می گیرد تا تعادل سیم بکسل ها و چرخ گیربکس حفظ شود و از پاره شدن آن جلوگیری گردد. این صفحه ها تعادل در آسانسور معمولاً به صورت عمودی در آسانسور آویزان هستند که کار را آویزان نگه داشتن این وزنه ها، به وسیله زنجیر یا طناب‌های فولادی بسیار محکم فیکس می‌شود. در واقع با نصب وزن تعادل درون آسانسور، می‌توان درصدی از وزن بار کابین را خنثی کرد و هنگام بالا رفتن کابین، وزنه به سمت پایین حرکت می کند و اگر کابین به سمت پایین حرکت کند، وزن تعادل به سمت بالا می‌رود و به این ترتیب تعادل را بین دو طرف موتور گیرلس فراهم می‌کند.

جنس وزنه آسانسور

همانطور که پیشتر اشاره شد، معمولاً وزنه تعادل در جنس و کیفیت‌های متفاوتی عرضه می شود که همین مورد می‌تواند در تعیین قیمت و میزان مستحکم بودن آنها تاثیر گذار باشد. از جمله موارد و جنس‌های مختلفی که در وزنه آسانسور به کار می‌رود، شامل موارد زیر می‌باشد:

– از جنس پلاستیک یا گالوانیزه

– از جنس فلزی

– از جنس چدنی

– از جنس بتنی

– از جنس سربی

وزنه تعادل آسانسور

قطعات و تجهیزات وزنه تعادل

قطعات و تجهیزاتی که موجب حفظ تعادل در آسانسور می‌شود؛ شامل موتور آسانسور، کفشک آسانسور، سیم بکسل و فلکه هرزگرد است که در ادامه توضیحات مختصری راجع به هر یک خواهیم پرداخت.

موتور آسانسور: در واقع موتور آسانسور به کمک وزنه تعادل وزن روی موتور را خنثی کرده و به این ترتیب موتور می‌تواند راحت تر و با گردش سریعتری موجب ایجاد تعادل در بالا رفتن یا پایین آمدن آسانسور شود.

کفشک آسانسور: کفشک‌ها به دو دسته لغزشی و غلتکی تقسیم می‌شود. از آنجا که در برخورد مستقیم با خود سانسور برای هدایت وزن تعادل روی ریل آسانسور می‌باشند، استهلاک بالایی دارند.

سیم بکسل: سیم بکسل نیز در معرض استهلاک بالا به علت ساییدگی در اثر ایجاد تعلیق بین وزنه تعادل و کابین آسانسور می باشد و معمولا از جنس مفتول‌های فولادی تشکیل می‌شود.

فلکه هرزگرد: از فلکه هرزگرد برای ایجاد زاویه مناسب در جهت اصطکاک در آسانسور ایجاد می‌شود که در واقع موجب می‌گردد که فاصله بیشتری بین قاب و کابین آسانسور ایجاد شود.

مقدار وزنه تعادل آسانسور چگونه محاسبه می شود؟

معمولاً وزنه تعادل‌ها دارای ابعاد گوناگونی است، اما وزن آنها محدوده ثابتی بین ۳۵ تا ۴۰ کیلوگرم است که معمولاً با روکش پلاستیکی کاور شده و درون قاب وزنه تعادل چیده می‌شود. این قاب وزنه تعادل باعث می‌شود که هنگام بالا رفتن کابین، قاب به سمت پایین و یا بالعکس اتفاق بیفتد و موجب ایجاد تعادل در طرف دیگر کابین آسانسور می‌گردد.

نکات مهم در استاندارد وزنه

– سازه قاب وزنه تعادل باید کاملا محکم و قوی باشد تا از حرکت کردن وزنه‌ها درون آن جلوگیری شود.

– معمولا بیشترین وزنه تعادل‌هایی که در ساخت آسانسور سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند، با عرض ۷۷،۸۷ و ۹۷ سانتی متر هستند.

-محل قرارگیری وزنه تعادل به شرایط آسانسور بستگی دارد و در مواردی که چاه دارای دهنه زیادی می‌باشد، معمولا وزنه تعادل در مجاور کابین و در مواردی که عمق زیادی داشته باشد، وزن تعادل را در پشت کابین قرار می‌دهند.

-برای قرار دادن وزنه تعادل برای آسانسورها، علاوه بر ابعاد، عرض و طول و ارتفاع آن حتما می بایست اندازه دهنه ریل توسط سازنده آسانسور استعلام گردد.

-وزنه‌های درون قاب فلزی آسانسور باید به گونه‌ای قرار داده شوند که هنگام سقوط و ایست ناگهانی از جای خود خارج نشوند.

-متخصصین این امر حتماً قبل از نصب آسانسور محاسبات مربوط به تحمل بار کابین و وزن آن را انجام داده و از کابین با وزن تعادل استانداردی استفاده کنند.

-متخصصین نصب آسانسور حتماً باید وزن کابین با وزن تعادل آسانسور را به صورت یکسان در نظر گیرند که به صورت متعادل قرار بگیرد.

خلاصه مطلب

در این مقاله سعی شد در مورد یکی از قطعات مهم و اصلی و آسانسور که همان وزنه تعادل می‌باشد، اطلاعات و نکاتی را برای شما شرح دهیم. دقت داشته باشید که برای نصب آسانسور علاوه بر اینکه از قطعات و کابین استاندارد استفاده می‌شود، حتماً از متخصصین مجرب و متعهدی در این زمینه استفاده شود که از تمامی نکات مربوط به نصب و راه اندازی ایمن آسانسور و پله برقی ، مطلع باشند.