تفاوت درب اتوماتیک و درب لولایی آسانسور
تفاوت درب اتوماتیک و درب لولایی آسانسور

تفاوت درب اتوماتیک و درب لولایی آسانسور

بدون شک درب آسانسور اولین چیزی است که قبل از ورود به کابین آسانسور توجه افراد را به خود جلب می‌کند. درب آسانسور در دو نوع اتوماتیک و لولایی تولید می‌شود. درب آسانسور یکی از مهمترین قطعات هر آسانسوری محسوب می‌شود. چرا که از خسارات مالی و جانی جلوگیری به عمل آورده و از این رو استفاده از آن امری اجتناب ناپذیر و ضروری بشمار می‌رود. اگر بخواهیم به بررسی تفاوت میان درب اتوماتیک و درب لولایی بپردازیم، به طور خلاصه می‌توان به تفاوت در عملکرد آنها اشاره کرد. چون نحوه عملکرد است که باعث ایجاد تفاوت میان آنها می‌شود. به همین خاطر اگر مایل به کسب اطلاعات در خصوص تفاوت میان درب اتوماتیک و درب لولایی هستید، در ادامه همراه ما باشید.

درب‌های لولایی آسانسور

همانطور که از نام درب لولایی مشخص است، این نوع از درب‌ها برای باز و بسته شدن به حرکت و نیروی دست احتیاج دارند. از جمله مزایای درب لولایی می‌توان به مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد. چون این نوع درب به دلیل سادگی در ظاهر و احتیاج نداشتن به فضای داخلی دیوار ارزان قیمت بوده و به همین خاطر برای ساختمان‌هایی با تعداد ساکنین کم که تردد در آنها محدود است، یک گزینه ایده آل محسوب می‌شود.

گاهی اوقات برای کاهش طول مدت بسته شدن درب لولایی از فنر استفاده می‌کنند. درب طبقه برخلاف درب کابین می‌تواند لولایی یا اتوماتیک باشد. اما چنانچه عرض فضای چاه آسانسور بیش از اندازه کم باشد، استفاده از درب لولایی تنها انتخاب خواهد بود و در چنین شرایطی نصب درب اتوماتیک امکان پذیر نمی‌باشد.

همچنین درب لولایی از قطعات مختلفی تشکیل شده که از جمله آنها می‌توان به مواردی همچون دستگیره، لولا، لته، کنتاکت، چهارچوب و دیکتاتور اشاره کرد.

درب لولایی آسانسور

درب‌های اتوماتیک آسانسور

همانطور که مشخص است درب اتوماتیک برخلاف درب لولایی برای باز و بسته شدن احتیاجی به نیروی دست نداشته و به صورت کاملا خودکار از طریق اپراتوری که بر روی کابین نصب شده است، باز یا بسته می‌شود. اگر چه درب طبقات می‌تواند اتوماتیک و یا لولایی باشد، اما برای درب کابین آسانسور حتما باید از نوع اتوماتیک استفاده گردد. از جمله قطعات درب اتوماتیک می‌توان به کنتاکت، کفشک، لته، چهارچوب و سیل درب اشاره کرد.

بد نیست بدانید که درب اتوماتیک بر حسب نوع باز و بسته شدن به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. مثلا در درب عمودی از نیروی مکانیکی و الکترومکانیکی جهت باز و بسته شدن درب از بالا به پایین و یا بالعکس استفاده می‌شود. همچنین جهت باز و بسته شدن درب در مدل‌های کپسولی و سنترال به ترتیب یک طرفه و دو طرفه بوده که همین طریقه حرکت باعث صرفه جویی در زمان استفاده از آسانسور در مقایسه با درب‌های لولایی می‌شود.

تفاوت درب اتوماتیک و لولایی آسانسور در سرویس

معمولا سرویس و نگهداری آسانسور به صورت دوره‌ای انجام می‌گیرد تا از این طریق بتوان به افزایش کارایی مفید آسانسور کمک کرد. چون طی سرویس و نگهداری سرویس کار سلامت قطعات مهمی چون موتور گیرلس، تابلو فرمان و… را بررسی کرده و اگر قطعه‌ای در این میان دچار استهلاک شده باشد را تعویض و یا در صورت امکان تعمیر می‌کند تا پس از آن آسانسور عملکردی درست و بدون نقص داشته باشد.

حال از آنجایی که سلامت درب‌های آسانسور نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند، در سرویس و نگهداری مورد بررسی قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است که درب‌های اتوماتیک و لولایی نه تنها در نحوه عملکرد بلکه حتی در سرویس نیز با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند. نحوه سرویس درب لولایی آسان‌تر از سرویس درب اتوماتیک است؛ اما به طور کلی اقداماتی که طی روند سرویس درب صورت می‌گیرد، شامل موارد زیر می‌باشد:

  • بررسی نحوه کارکرد سر درب آسانسور
  • تنظیم فنر درب آسانسور
  • اطمینان حاصل کردن از نحوه عملکرد بی نقص قفل درب آسانسور
  • بررسی کفشک‌های واقع شده در قسمت زیرین درب آسانسور
  • اطمینان حاصل کردن از بابت باز و بسته شدن صحیح درب آسانسور و سرویس آن در صورت داشتن لرزش و صدای اضافه به هنگام باز و بسته شدن

سخن آخر

در این مطلب به معرفی درب اتوماتیک و درب لولایی پرداخته و تفاوت‌های میان آن دو را بیان کردیم. شاید تا کنون به اهمیت درب‌های آسانسور فکر نکرده بوده باشید. اما با توجه به آنچه که در این مطلب گفته شد دانستیم که درب‌های آسانسور نیز همانند سایر قطعات از اهمیت بالایی برخوردار هستند. چرا که هر دو درب اتوماتیک و لولایی آسانسور مسئولیت ایمنی و حفظ سلامت افراد در برابر خطرات احتمالی استفاده از این وسیله متحرک را بر عهده دارند.

به عبارتی درب آسانسور تاثیر بسزایی در ایمنی، کاهش خسارات و حتی زیبایی ظاهری آسانسور داشته و از این جهت مورد توجه قرار می‌گیرد. البته مواردی چون کاربری ساختمان و نقشه کشی نیز در انتخاب درب دخیل هستند. بدون شک درب آسانسور یک هتل لوکس و پنج ستاره با درب آسانسور یک ساختمان مسکونی ۵ طبقه کم جمعیت آن هم با فضایی محدود برای نصب درب یکسان نخواهد بود.