عمر مفید پله برقی و نکاتی برای افزایش طول عمر
عمر مفید پله برقی یکی از سوالات و دغدغههای پرتکرار خریداران و کاربران پلههای برقی عمومی و ساختمانی است. با افزایش میزان نصب و استفاده از پله برقی و آسانسورها، آگاهی از عمر مفید آنها و راهکارهای افزایش کارایی این اقلام مدرن، مولفهای حایز اهمیت است. سرویس دورهای مرتب، رعایت نظافت و اجرای سیستمهای هوشمند، راهکارهای مناسبی برای افزایش طول عمر پله برقی محسوب میشوند. با ما همراه باشید تا عوامل موثر بر عمر مفید پله برقی و روشهای افزایش کارایی و عمر آن را توضیح دهیم.
عمر مفید پله برقی چقدر است؟
پیش از پاسخ به اینکه عمر مفید پله برقی چقدر است، ابتدا معنی عمر مفید را بررسی کنیم. عمر مفید به دورهای گفته میشود که پله برقی بدون نیاز به تعمیر اساسی و تعویض قطعات اصلی به صورت ایمن و استاندارد عمل کند. اگرچه از نظر بسیاری از متخصصان امر، پله برقیهای باکیفیت حدود ۲۰ الی ۲۵ عمر میکنند، اما نمیتوان نظر قطعی داد.
علت این امر تفاوت کیفیت، نحوه رسیدگی به پله و همچنین میزان استفاده و بار روزانه آن است. در واقع عمر مفید، همان بازه زمانی است که پله برقی به صورت مطلوب و اصولی کار میکند. لازم به ذکر است، پله برقیهای عمومی نیز به دلیل قطعات محکم و طراحی مناسب در صورت نگهداری اصولی، حدود ۲۰ سال قابل استفاده هستند.
عوامل موثر بر طول عمر پله برقی
همانطور که گفتیم عوامل مختلف فنی و محیطی روی عمر مفید پله برقی و کارکرد صحیح آن تاثیر میگذارند. در واقع میزان عمر مطلوب این ساختار برآیند عوامل متعددی است که اطلاع از آنها خالی از لطف نیست.
کیفیت قطعات و تجهیزات به کار رفته در پله برقی
پله برقی از قطعات و اجزای متعددی چون موتور، زنجیر، استپ یا پله، هندریل و … تشکیل شده است. بدون شک کیفیت و کارایی هر یک از اجزای تشکیل دهنده پله برقی در عمر مفید آن موثر است. به طوری که استفاده از قطعات مرغوب و استاندارد تهیه شده از مواد اولیه مناسب نقش بسزایی در کاهش نیاز به تعمیرات و بروز خطا میشود. از این رو آشنایی با قطعات پله برقی و انتخاب اجزای باکیفیت را نباید فراموش کرد.
شرایط محیطی
شرایط محیطی پله برقی که شامل آب و هوا، میزان آلودگی هوا، رعایت نظافت، محل نصب و … هستند در دوام و عمر مفید تاثیر دارند. به طوری که عمر قطعات و اجزای پله برقی در هوای مرطوب و آلوده کاهش مییابد. همچنین دمای بالا و آلودگی محیطی سبب کاهش عمر پله میشوند. علاوه بر اینها محل نصب پله که از اماکن کاملا سرپوشیده تا نیمه باز متغیر است در عمر مطلوب آن بی تاثیر نیست.
میزان رعایت دستورالعملهای پله برقی
پله برقیها بنا به نحوه طراحی، محل نصب، میزان ظرفیت و … دستورالعملهای خاصی دارند که رعایت آنها در میزان عمر مفید موثر واقع میشود. یکی از این موارد رعایت ظرفیت پله برقی و انتخاب مدل متناسب با میزان بار روزانه است. همچنین نباید از رسیدگی و سرویس مرتب آن غافل شد تا شاهد عملکرد عالی و مطلوب باشیم. آشنایی با خطاهای پله برقی و نحوه رفع آنها نیز از سایر دستورالعملهای مهم است روی عمر مفید تاثیر میگذارد.
نحوه نگهداری و رسیدگی
پله برقی همچون آسانسور به رسیدگی و سرویس دورهای نیاز دارد. ازاینرو نحوه بررسی و میزان رسیدگی به پله برقی در میزان دوام و کارایی آن موثر است. قطعات پله برقی گاهی تنها به روغن کاری نیاز داشته و گاهی کار به تعویض و تعمیر هم میرسد.
آنچه که اینجا اهمیت دارد، نقش وارسی حرفهای و به موقع در سلامت و کارایی این ساختار برقی است. در واقع عدم رسیدگی و سرویس پله برقی سبب فرسودگی قطعات و خرابی اجزای مرتبط با قطعات معیوب شده و سیستم پله دچار اختلال و کاهش عمر میشود.
راهکارهای افزایش طول عمر پله برقی
پس از بررسی عوامل موثر در عمر مفید پله برقی، نوبت به ارائه راهکارهایی برای افزایش کارایی و عمر این تجهیزات کاربردی میرسد. برخی موارد شاید در نگاه اول چندان مهم بنظر نرسند، اما اجرای هر یک از آنها در بهبود عملکرد و عمر پله بسیار حائز اهمیت است.
سرویس روزانه، ماهانه و دورهای
پله برقی نیز همچون کابین آسانسور بهتر به صورت است به صورت روزانه نظافت و مورد بررسی قرار بگیرد. در واقع نظافت روزانه یا چند روز در میان پله برقی از خرابی و اختلالهای ناشی از وارد شدن زباله و گرد و غبار در قسمتهای مختلف پیشگیری میکند. تمیزکاری و سرویس روزانه پله برقی از امور ضروری برای پلههای اماکن عمومی و پر رفت و آمد به شمار میآیند.
علاوه بر نظافت روزانه، بهتر است عملکرد، سلامت و ایمنی پلهها به صورت ماهانه مورد بررسی قرار بگیرد. اگر سرویس توسط افراد متخصص انجام شود، قطعات فرسوده و اختلالات احتمالی به راحتی رفع شده و عمر مفید پله برقی افزایش مییابد.
استفاده اصولی و مطابق دستورالعمل
یکی دیگر از تکنیکهای افزایش عمر مفید پله برقی، استفاده اصولی مطابق ظرفیت و دستورالعمل است. بدین منظور باید از حمل بار سنگین و سوار شدن افراد بیش از ظرفیت پله جلوگیری کرد. عدم استفاده از پلهها در صورت خاموش و یا خراب بودن دستگاه را هم نباید فراموش کرد. همچنین بهتر است از فشار آوردن به کنارههای پله و بالا و پایین رفتن از آن پیشگیری شود.
نصب آیتمها و امکانات به روز
به لطف تکنولوژی روز به روز شاهد طراحی و تولید قطعات و اجزای کاربردی برای افزایش ایمنی و همچنین عمر پله برقی هستیم. نصب سنسورها و حسگرهای مختلفی چون سنسور سرعت، مانیتورینگ هندریل، دکمههای توقف اضطراری و … از بروز اتفاقات ناخوشایند و همچنین اختلال در دستگاه پیشگیری میکنند.
این ابزارهای نوین به طور معمول در پله برقی و یا تابلو فرمان آن نصب میشوند. همچنین استفاده از برس پله برقی و شانه پله برقی از وارد شدن زباله و آلودگیهای محیطی به دستگاه پیشگیری میکند. کمک گرفتن از افراد متخصص برای نصب و اجرای این قطعات کاربردی امری الزامی است.
سخن پایانی
پله برقی و آسانسور از تجهیزات بسیار کاربردی و البته لوکسی به حساب میآیند که قیمت نسبتا بالایی دارند، قیمت آسانسور در سال ۱۴۰۳ را اینجا ببینید. با این اوصاف استفاده صحیح و افزایش طول عمر پله برقی امری هوشمندانه است که از هزینههای اضافی جلوگیری میکند. در این مطلب نیز عوامل موثر بر عمر پله برقی و راهکارهای افزایش کارایی و دوام این دستگاه محبوب مورد بررسی قرار گرفتند. در صورت نیاز به خدماتی چون نصب و اجرای پله برقی، سرویس دورهای و رفع خطاهای آن میتوانید از متخصصان اولیفت بهره بگیرید.