صفر تا صد عیب یابی تابلو آسانسور
صفر تا صد عیب یابی تابلو آسانسور

صفر تا صد عیب یابی تابلو آسانسور

آسانسور یکی از اجزای بسیار مهم و حیاتی در زندگی‌های آپارتمانی امروزی است. تنها کافی است یک نصفه روز آسانسور یک مجتمع یا ساختمان از کار کردن بیفتد تا صدای اعتراض تمام اهالی بلند شود. تعمیر، عیب یابی تابلو و سرویس‌کردن آسانسور کار هر فردی نیست و نیازمند داشتن دانش فنی و تجربه کافی است از اینرو انتخاب بهترین تابلو فرمان می تواند از خرابی ها جلوگیری کند.

مهم‌ترین اجزای سیستم الکتریکی آسانسور که کارهایی نظیر حرکت، توقف و باز و بسته‌شدن درب‌های آسانسور را برعهده دارد، تابلو آسانسور است. البته یک آسانسور از اجزای ریز و درشت بسیار زیادی تشکیل می‌شود که برخی از آن‌ها مکانیکی و برخی دیگر الکتریکی و الکترونیکی هستند؛ اما این تابلو فرمان آسانسور است که اغلب به مشکل می‌خورد و منجر به از کار افتادن آسانسور می‌شود.

بنابراین عیب یابی در تشخیص و رفع مشکلات احتمالی، بسیار مهم است. در این مقاله می‌خواهیم در مورد عیب یابی تابلو آسانسور به بحث و گفتگو بپردازیم و صفر تا صد عیب یابی تابلو آسانسور را با هم دوره کنیم. تا انتها همراه ما باشید.

تابلو آرکل

تابلو آسانسور چیست؟

همان‌طور که اشاره شد، عیب یابی تابلو یا همان برد کنترل آسانسور بسیار مهم است، چرا که این قسمت وظیفه کنترل و هدایت آسانسور را برعهده داشته و تجهیزات برقی زیادی از جمه تابلو برق سه فاز، جعبه رویزیون، موتور درب کابین آسانسور، دوراندازها، کلیدها، فیوزها، رله‌ها، مدارهای اندازه‌گیری و مدارهای قطع و … را در خود جای داده است.

اگر عیب یابی را به‌خوبی بلد باشید، قادر به تشخیص و برطرف‌کردن بخش اعظمی از خرابی‌های آسانسور خواهید بود، چه تابلو ارکل چه سایر تابلوها البته که این کار نیازمند دانش فنی و تجربه کافی نیز هست. این قطعه که اکثراً در موتورخانه هر ساختمان نصب می‌شود، وظایف مهمی مانند پردازش دستورات ارسالی از طرف کابین آسانسور، مدیریت جهت حرکت و شتاب حرکت آسانسور و همچنین موقعیت‌یابی کابین در هر لحظه برای باز و بسته‌کردن به‌موقع درب‌های آسانسور را برعهده دارد.

تعمیر و عیب یابی تابلو آسانسور

تعمیر و عیب یابی تابلو فرمان توسط پرسنل آموزش دیده‌ای انجام می‌شود که کار نصب آسانسور شما را انجام داده است. پس از نصب و سوار کردن تمام قطعات آسانسور، نصاب آسانسور کارکرد صحیح آسانسور را بررسی می‌کند تا در صورت هرگونه مشکل، به عیب یابی تابلو آسانسور بپردازد.

اگر در هر زمانی آسانسور شما به مشکل بربخورد، برای تعمیر و عیب یابی باید به افراد مجرب و آموزش‌دیده مراجعه کنید، چرا که قسمت موتوری و تابلو آسانسور حساس‌تر از سایر قطعات آن است. کارکرد صحیح آسانسور شما تا حد بسیار زیادی به نصب و راه‌اندازی درست و صحیح تابلو فرمان آن بستگی خواهد داشت؛ بنابراین کار نصب آسانسور و عیب یابی تابلو آسانسور خود را به هرکس نسپارید.

تعمیر خرابی تابلو فرمان

خرابی تابلو آسانسور علائم، نشانه‌ها و کدهای خطای خاص خود را دارد. برای عیب یابی صحیح تابلو فرمان، یک تکنسین ماهر و کاربلد باید با تمام خطاهای تابلو فرمان و به‌خصوص خطاهایی که رایج هستند و بیشتر اتفاق می‌افتند، آشنایی لازم را داشته باشد.

برای مثال، رایج‌ترین مشکلی که در اکثر آسانسورها و در قسمت تابلو فرمان آسانسور اتفاق می‌افتد، کهنه‌شدن و استهلاک قطعات است. قطعات مستهلک کارکرد درستی را از خود ارائه نمی‌دهند و بسته به نوع قطعه و کارکردی که برعهده دارد، می‌تواند منجر به خراب‌شدن قسمتی از آسانسور یا از کار افتادن کلی آن شود.

قطعاتی که همواره برق‌دار هستند، در اثر گذر زمان و ورود و خروج دائمی ولتاژ و جریان، مقاومت و کارکرد صحیح خود را از دست می‌دهند. تشخیص نوع خرابی آسانسور و تشخیص این موضوع که این خرابی از کدام قسمت و از کدام مدار و تابلوی آسانسور نشأت می‌گیرد، برعهده تعمیرکاران ماهر و باتجربه است.

تابلو فرمان

آشنایی با خطاهای تابلو فرمان و آموزش رفع خطاهای رایج و متداول تابلو فرمان آسانسور

همان‌طور که اشاره شد، خطاهای رایجی وجود دارند که در قسمت تابلو آسانسور اتفاق می‌افتند. با داشتن دانش کافی در مورد این خطاها و راه‌های رفع آن، در اکثر مواقع، قادر به عیب یابی و رفع مشکل آسانسور خواهیم بود. در ادامه با برخی از خطاهای متداول که به‌وفور اتفاق می‌افتند، آشنا خواهیم شد.

خطاهای پرتکرار در قسمت تابلو فرمان آسانسور مدل آرکد به شرح زیر هستند:

  • خطای ۰۴ ( برد انکدر متصل نیست): کابل فلت برد انکدر را بررسی کنید- از آپدیت برد مطمئن شوید- متناسب با نوع انکدر برای موتورهای گیرلس ENCA و برای موتورهای گیربکسی باید از نوع ENCI باشد.
  • خطای ۰۵ (دیپ سوئیچ مشکل دارد) : این خطا در واقع مشکل سخت افزاری از سمت دیپ سوئیچ های درایو می باشد که متناسب با آمپر باید تنظیم شود، اما اگر ورژن درایو را به ورژن قدیمی تر برگردانید احتمال بروز این خطا بیشتر است. تا حد امکان درایوهای خود را با نسخه های فریم ور جدیدتر به روز نمایید.
  • خطای ۰۹ (موتور یا تابلو بیش از حد داغ شده است): حتما اتصالات PTC موتور و عملکرد آن را بررسی نمایید. ترمینال های T1 و T2 مخصوص FTO موتور هستند.
  • خطای ۱۰ (کنتاکتور اصلی قطع شده است ولی فرمان قطع کنتاکتور به درایو نرسیده است): در این حالت کنتاکتورهای اصلی و کمکی را بررسی نمایید- کلید نجات اضطراری SEV را چک کنید. این خطا از نوع خطای دائم بوده و برای پاک کردن حتما نیاز به AREM است.
  • خطای ۱۱ (کنتاکتور اصلی وصل شده است ولی فرمان قطع کنتاکتور به درایو نرسیده است ): در این حالت کنتاکتورهای اصلی و کمکی را بررسی نمایید- این خطا از نوع خطای دائم بوده و برای پاک کردن حتما نیاز به AREM است.
  • خطای ۱۵ (ولتاژ DC درایو کم تر از حد مجاز می باشد): سطح ولتاژ ورودی را بررسی نمائید.
  • خطای ۲۰ (برد انکدر متصل نیست): ارتباط کابل انکدر موتور به تابلو را بررسی نمایید و از انتخاب نوع انکدر در پارامترها مطمئن شوید.
  • خطای ۲۶ (کل جریان اندازه گیری شده از سمت U,V, w برابر صفر نیست): اتصالات موتور و کنتاکت های کنتاکتور قدرت را چک کنید و در صورت رفع نشدن خطا با همکاران ما در پشتیبانی اولیفت تماس بگیرید.
  • خطای ۳۰ (ترتیب ML1 , ML2 اشتباه است): اتصالات سنسور لول طبقات LIFTSENSE را بررسی کنید به صورتی که جهت حرکت کابین به سمت پایین ابتدا باید ML1 و در جهت مخالف به سمت بالا، ابتدا ML2 روشن شود. همچنین تراول های مربوط به ML1 و ML2 را بررسی نمایید. این خطا از نوع خطای دائم بوده و برای پاک کردن حتما نیاز به AREM است.
  • خطای ۳۱ و ۳۲ (مریوط به باز و بسته نشدن درب کابین می باشد): حتما دو شاخ کنتاکت درب طبقات را به ۱۲۰ و ۱۳۰ بسته و قفل درب ها را به ۱۳۰ و ۱۳۵ اتصال دهید. در صورتیکه درب اتوماتیک باشد، ۱۳۰ به ۱۳۵ را پل دائم نمایید و اتصالات برد فرمان سردرب را بررسی نمایید.
  • خطای ۳۹ (آهن ربای خطی طبقات شناسایی نمی شوند): این خطا را اگر در حالت ریویزیون بررسی نمایید متوجه می شوید که تمام آهن رباها توسط سنسور لیفت سنس شناسایی می شوند، اما به یاد داشته باشید که بعد از نرمال سازی تحت هیچ شرایطی جهت تنظیم لول طیقات به آهن ربای خطی دست نزنید. در صورت مشاهده ی این خطا shaft learning را پاک نموده و مجددا عملیات شناسایی چاه را انجام دهید.
  • خطای ۸۶ (اختلاف بین سیگنال ML1 و ML2 زیاد است): زمانیکه درب کابین یا طبقه باز باشد و مدار ایمنی نیز توسط DBR پل شده باشد (کابین در تراز طبقه باشد) اما در این حالت اگر یکی از سیگنال های ML1 یا ML2 خاموش باشد (سرخوردگی یا باز کردن فک های ترمز به صورت دستی) این خطا رخ می دهد. این خطا از نوع خطای دائم بوده و برای پاک کردن حتما نیاز به AREM است.
  • خطای ۹۳ (زمان سرویس و نگهداری فعال شده است): این خطا از نوع خطای دائم بوده و برای پاک کردن حتما نیاز به AREM است. اما برای رفع این خطا نیاز به password تابلو که توسط شخصی به تابلو داده شده است می باشد در صورت رفع نشدن خطا با همکاران ما در پشتیبانی اولیفت تماس بگیرید.
  • خطای ۹۸ (برد کارکدک شناسایی نمی شود): این خطا در مود نرمال داده می شود و در حالت رویزیون قابل مشاهده نیست. اتصالات تراول کابل را بررسی نمایید (تروال ۱۰۰ و ۱۰۰۰ دارای نویز هستند).  خروجی های ۲۴ ولت روی کارکدک را بررسی نمایید.
  • خطای ۱۰۱ (مربوط به پنل رویزیون روی کابین یا پنل ریکال تابلو می باشد): این حالت بیشتر در حالت رویزیون رخ می دهد، زمانی که سری ایمنی مابین ۱۱۰ تا ۱۲۰ پل باشد یعنی اگر تابلو در حالت رویزیون یا ریکال باشد و همچنان سیگنال ۱۲۰ روی درایو وصل یاشد این خطا مشاهده می شود که بیشترین حالت اتفاق این خطا مربوط به تیغه های NC پنل رویزیون روی کابین می باشد.

 

 

تابلو آرکیوب

سخن پایانی

در این مطلب در مورد یکی از مدارها و سیستم‌های بسیار مهم آسانسور، یعنی تابلو آسانسور و نحوه عیب یابی تابلو صحبت کردیم. متوجه شدیم که تابلو آسانسور شامل مدارها، قطعات و تجهیزات الکتریکی متعددی است که هرکدام، وظیفه کنترل و هدایت بخشی از عملکرد کلی آسانسور را برعهده دارند.

در صورت نصب ناصحیح یا گذر زمان و مستهلک‌شدن قطعات، سیستم تابلو فرمان آسانسور به مشکل خورده و مشکل خود را در قالب نشانه‌هایی در کارکرد آسانسور و کدهای خطا به ما نمایش می‌دهد. یک تعمیرکار ماهر و باتجربه، با کدهای خطای رایج و متداول آشنا بوده و در برخورد اول، نوع مشکل آسانسور را تشخیص و برطرف می‌کند.