رعایت نکات ایمنی در پله برقی
رعایت نکات ایمنی در پله برقی

رعایت نکات ایمنی در پله برقی

 رعایت نکات ایمنی در پله برقی و آسانسور، میزان خطرات را تا حد صفر کاهش داده  و تجربه‌ای مطلوب را برایتان به ارمغان می‌آورد. اگرچه پله برقی‌ها به طور استاندارد و ایمن طراحی می‌شوند اما رعایت برخی نکات هنگام استفاده، نصب و نظافت آن از بروز مشکلات و خطرات احتمالی پیشگیری می‌کند.  برخی افراد از پله برقی واهمه دارند در حالی که با استفاده اصولی می‌توان بر ترس غلبه کرده و جابجایی آسان را تجربه کرد. با ما همراه باشید تا مهم‌ترین مواردی که سبب جابجایی ایمن و مطلوب در پله برقی را فراهم می‌کنند مورد بررسی قرار دهیم.

ایمنی در پله برقی

پله برقی وسیله‌ای بسیار کاربردی در اماکن عمومی است که رفت و آمد را برای افراد آسان می‌کند. اگرچه که استفاده صحیح از آن و رعایت نکات ایمنی در تسهیل رفت و آمد و حفظ سلامت سیستم امری الزامی است. در این مورد لازم به ذکر است رعایت نکات ایمنی در پله برقی تنها به مسافران محدود نمی‌شود و شامل طراحان، نصابان و متصدیان این وسیله هم می‌شود. نکات ایمنی هر یک از این افراد به شرح ذیل هستند:

رعایت نکات ایمنی در پله برقی

نکات ایمنی در طراحی پله برقی

طراحی یک پله برقی ایمن و استاندارد اولین گام در رعایت نکات ایمنی پله برقی است که سبب کارایی و عملکرد مطلوب سیستم می‌شود. یک پله برقی استاندارد دارای ارتفاع و شیب متناسب با یکدیگر است  که شیب نهایتا تا ۳۰ درجه تعیین می‌شود. همچنین توجه به عرض و ارتفاع پله امری الزامی است به طوری که فضای مناسب برای رفت و آمد آسان و کنار هم قرار گرفتن افراد را فراهم کند.

همچنین تنظیم سرعت سیستم در میزان ایمنی افراد بسیار موثر است و نباید بیشتر از ۰.۵ متر بر ثانیه شود. در واقع اگر سرعت پله برقی طراحی شده بالا باشد، مسافران هنگام سوار و پیاده شدن دچار مشکل می‌شوند‌. سایر نکاتی که هنگام طراحی پله برقی باید مورد توجه قرار گیرند شامل موارد ذیل هستند:

  • ابعاد مناسب

عرض، طول و ارتفاع پله برقی باید با حجم رفت و آمد مسافران متناسب باشد و فضای کافی برای جابجایی را فراهم کند.

  • نرده و هندریل استاندارد

هندریل و نرده‌های پله برقی استاندارد علاوه بر استحکام و مقاومت بالا، در دو طرف و تا انتهای پله‌ها امتداد دارند.

  • پله‌های ضد لغزش

طراحی و انتخاب پله‌های ضد لغزش، برای تسهیل رفت و آمد و پیشگیری از سر خوردن افراد الزامی است.

  • تعبیه لبه‌های محافظ

پوشاندن فضای بین پله و نرده با محافظ مخصوص برای جلوگیری از افتادن اشیاء و لوازم مابین پله‌ها اقدامی ایمنی است.

رعایت نکات ایمنی در پله برقی

نکات ایمنی نصب پله برقی

رعایت نکات ایمنی و استانداردها هنگام تولید و نصب پله برقی در افزایش ایمنی افراد نقش بسزایی دارد. به طوری که نصب ایمن و اصولی احتمال رخدادهای ناگوار را به ۱٪ کاهش می‌دهد. اولین گام در این مورد، انتخاب قطعات و تجهیزات باکیفیت و مرغوب است که در حین کار خراب نشوند. سپس سپردن کار به نصاب‌های حرفه‌ای امری الزامی است تا از بروز خطرات احتمالی پیشگیری شود‌. سایر نکات و موارد ایمنی که باید در این مرحله رعایت شوند به شرح زیر هستند:

  • پله برقی هم مانند آسانسور باید حتما به سیستم برق اضطراری متصل شود.
  • ضد حریق کردن موتورخانه و تابلو فرمان به شیوه‌های مختلفی چون نصب آب فشان، تعبیه پرده‌های نسوز و یا ایزوله کردن.
  • رعایت تمام بندهای استاندارد ملی نصب پله برقی
  • بازرسی و سرویس دوره‌ای برای بررسی وضعیت و سلامت اجزا پله برقی

رعایت نکات ایمنی در استفاده از پله برقی

در صورتی که طراحان و نصابان پله برقی وظیفه خود را به خوبی انجام دهند نوبت به رعایت نکات ایمنی  پله برقی توسط مسافران می‌‌رسد. طبق تحقیقات انجام شده درصد قابل توجهی از حوادث پله برقی‌ها به علت سهل انگاری و استفاده نادرست کاربران و مسافران رخ می‌دهند. مهم‌ترین نکاتی که هنگام سوار شدن به پله برقی باید رعایت شوند شامل موارد ذیل هستند:

  • برای سوار شدن، کامل روبه‌روی پله قرار بگیرید و از پا گذاشتن روی لبه‌ها پرهیز کنید.
  • هرگز با عصا، واکر، صندلی چرخدار و کالسکه سوار پله برقی نشوید. در چنین مواردی استفاده از آسانسور کار درست تر است.
  • در حین سوار شدن، دستگیره را گرفته و در طول مسیر نیز دستتان روی هندریل باشد.
  • همواره از راه رفتن، دویدن و بالا و پایین پریدن روی پله‌ها پرهیز کنید‌.
  • به نرده‌ها و هندریل تکیه نکنید و از فشار آوردن به آن‌ها خودداری کنید.
  • اگر کودکی همراهتان است دست وی را گرفته و مراقب او باشید.
  • به برچسب‌ها و هشدارهای نصب شده در مسیر پله برقی توجه کنید.
  • از جابجایی اجسام و لوازم سنگین و بزرگ با پله برقی پرهیز شود.
  • در صورت توقف پله برقی در میانه مسیر، برای شروع مجدد حرکت باید خالی از مسافر باشد.
  • مسافران باید توجه کنند گردگیرها و محافظ‌های کنار پله‌ها برای پیشگیری از ورود زباله و اشیاء هستند و برای گردگیری کفش‌ها از آن‌ها استفاده نکنند.
  • هنگام سوار شدن به پله برقی مراقب بند کفش، بند کیف و لباس‌های بلند خود باشید.
  • در صورت بروز اتفاق و یا حادثه در پله برقی، دکمه توقف اضطراری را فشار دهید.

رعایت نکات ایمنی در پله برقی

نکات ایمنی هنگام نظافت

نظافت پله برقی یکی از اقدامات ضروری برای افزایش ماندگاری و کارایی آن است که باید توسط افراد آموزش دیده انجام شود. در واقع رعایت برخی نکات علاوه بر اینکه کار نظافت را راحت می‌کند، احتمال بروز حوادث را کاهش می‌دهد. برای تمیز کردن پله برقی حتما باید آن را خاموش کرد و به طور جدی از گردگیری پله برقی روشن پرهیز شود. نظافت پله برقی معمولا با دستگاه مخصوص انجام می‌شود و می‌توان از جاروهای مخصوص نیز براز تمیز کردن آن استفاده کرد. هنگام نظافت سیستم تمام اشیاء و زباله‌های بین پله‌ها و قسمت‌های مختلف با وسواس جمع آوری شوند. و به عنوان نکته نهایی از شستن پله برقی و ورود آب و رطوبت به بخش‌های داخلی آن پرهیز شود.

اجزای ایمنی پله برقی

ترمز ایمنی و فرچه‌های ایمنی دو جزء مهم در پله برقی هستند که میزان ایمنی سیستم را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهند. ترمز ایمنی که از اجزای حیاتی پله برقی به شمار می‌آید در مواقع ضروری پله را متوقف کرده و از رخدادهای ناخوشایند پیشگیری می‌کند. پله برقی‌ها دارای دو نوع ترمز اولیه و ثانویه هستند که اولی در شرایط عادی مانند اتمام مسیر و یا خاموش شدن موتور کاربرد دارد. ترمز ایمنی ثانویه در موقعیت‌های اضطراری و فعال شدن سنسورهای اضافه بار، حرکت در خلاف جهت و … فعال می‌شود.

شانه پله یا فرچه همان قسمت شانه مانند است که در دو سمت پله نصب شده و فضای خالی مابین پله‌ها و نرده را پر می‌‌کنند. این فرچه‌های به ظاهر ساده از گیر کردن لباس، کفش و لوازم افراد بین پله و افزایش ایمنی آن‌ها نقش بسزایی دارند. شانه ایمنی همچنین از نزدیک شدن افراطی افراد به نرده و بروز مشکل پیشگیری می‌کند.

سخن پایانی

اگرچه اغلب افراد طرز استفاده از پله برقی را می‌دانند اما یادآوری و تاکید بر رعایت نکات ایمنی در پله برقی از بروز حوادث پیشگیری می‌کند. در همین راستا، این مطلب از اولیفت را به بررسی نکات ایمنی مهم در هنگام طراحی، نصب، استفاده و حتی نظافت پله برقی اختصاص دادیم. شاید عدم رعایت نکات مذکور برخی اوقات فرد را دچار مشکل نکند اما احتمال رخ دادن حادثه در صورت سرپیچی از نکات ایمنی افزایش می‌یابد. ازاین‌رو استفاده اصولی از پله برقی امری هوشمندانه و الزامی است. مجموعه اولیفت به عنوان دپارتمان تخصصی آسانسور و پله برقی آماده مشاوره و خدمت رسانی به کاربران در سراسر کشور است. مشتریان می‌توانند جهت خرید، طراحی، نصب، تعمیر و سرویس دوره‌ای آسانسور، پله برقی و بالابر روی خدمات ما حساب کنند.