پارک پلیت آسانسور چیست؟
همانطور که میدانید آسانسورها طی سالهای اخیر سیر تکاملی داشته و با بروزرسانی قطعاتشان شاهد عملکرد بهتری از آنها هستیم. به عنوان مثال در مواقع آزاد کردن ترمز آسانسور به شکل دستی کابین رها شده و کنترل سرعت آن کار دشواری بنظر میرسد که خوشبختانه قطعه گیربکس در این لحظات وارد عمل میشود. به عبارتی در آسانسورهای گیربکس دار، گیربکس وظیفه کنترل سرعت کابین را برعهده داشت بی آنکه دور موتور گیربکس و گشتاور افزایش یابد. حال با حذف آسانسورهای گیربس دار و روی کار آمدن آسانسورهای گیرلس و روم لس طبیعتا قطعه گیربکس هم کارایی خود را از دست داد.
به همین خاطر سوالی که پیش میآید این است که با توجه به حذف قطعه گیربکس چگونه میتوان سرعت آسانسور را کنترل نمود؟ در راستای پاسخ به این سوال باید بگوییم که پارک پلیت راه حلی است که به این منظور در نظر گرفته شده است. قطعهای که جهت انجام وظیفه گیربکس در آسانسورهای امروزی بکار میرود. از آنجایی که وجود این قطعه در آسانسورهای گیرلس و روم لس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، تصمیم گرفتهایم که این مطلب را به معرفی این قطعه حیاتی اختصاص دهیم. به همین خاطر در ادامه همراه ما باشید تا با کارایی و نکات مهم در خصوص پارک پلیت بیشتر آشنا شوید.
کارایی پارک پلیت در آسانسور
همانطور که در بالا اشاره کردیم پارک پلیت قطعهای است که در آسانسورهای مدرن کار گیربکس در آسانسورهای سابق را انجام میدهد. بنابراین تحت کنترل درآوردن حرکت کابین آسانسور و به دنبال آن سرعت را میتوان به عنوان اولین و مهمترین کارایی پارک پلیت در نظر گرفت. همچنین در زمانهایی که آسانسور احتیاج به تعمیرات دارد، پارک پلیت با قفل کردن کابین به ریل آسانسور مانع از وقوع اتفاقات ناگوار و گاها غیرقابل جبران میشود. با در نظر گرفتن قابلیت قفل کردن کابین به ریل میتوان نتیجه گرفت که امکان ثابت نگه داشتن اتاقک آسانسور نیز از دیگر کاراییهایی پارک پلیت میباشد.
پارک پلیت آسانسور در آسانسورهای گیرلس و روم لس
در آسانسورهای گیرلس و روم لس از قطعهای به نام پارک پلیت به منظور کنترل سرعت کابین استفاده میشود. البته ناگفته نماند که این قطعه وظایف دیگری همچون توقف کابین و قفل کردن آن به ریل آسانسور را هم به عهده دارد. همانطور که در ابتدا گفته شد پارک پلیت جایگزینی بجای گیربکس در آسانسورهای گیرلس و روم لس است.
نصب استاندارد پارک پلیت آسانسور
برای آنکه نصب هر قطعه در آسانسور به درستی و بدون نقص انجام شود، باید استانداردهایی را در روند کار لحاظ کرد. مثلا توجه به میزان استحکام پارک پلیت اهمیت زیادی دارد؛ چرا که این قطعه باید توانایی تحمل وزن کابین را داشته باشد تا مشکلی از این بابت پیش نیاید. همچنین پارک پلیت باید قادر به توقف سریع و کنترل سرعت آسانسور باشد.
از جمله دیگر نکاتی که در حین نصب استاندارد پارک پلیت باید به آنها توجه شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پارک پلیت باید قابلیت متوقف کردن کابین آن هم در فاصله دو متری از چاهک آسانسور را داشته باشد.
- یکی از معیارهای اساسی در نصب استاندارد پارک پلیت رعایت فاصله این قطعه با سقف چاه آسانسور است. به بیان واضحتر فاصله این قطعه تا سقف چاه آسانسور باید چیزی حدود ۱۸۰ سانتی متر باشد تا تعمیر کار فضای مناسب و کافی برای انجام کارهایش را بعد از قفل کردن کابین در دسترس داشته باشد و در عین حال خطری او را تهدید نکند.
- پارک پلیت باید مجهز به میکروسوئیچ قطع کننده باشد تا پس از قفل کابین سری ایمنی نیز قطع شود.
- قابلیت فعال کردن پارک پلیت بصورت دستی و یا خودکار نیز از دیگر معیارهای مهم در نصب استاندارد این قطعه است.
- در حین نصب پارک پلیت باید ریویزیون و یا وسیلهای دستی به منظور حرکت کابین بواسطه چاهک وجود داشته باشد.
- کنترل اعمال الکتریکی کابین به کمک ریویزون از دیگر نکات ایمنی در نصب پارک پلیت محسوب میشود.
نکات مهم در نصب پارک پلیت روی آسانسور گیرلس
از جمله نکات مهمی که زمان طراحی و ساخت آسانسورهای گیرلس باید در نظر گرفت، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اهمیت قائل شدن به نوع کاربری آسانسور
- در نظر گرفتن میزان تردد در ساختمان و برآورد استفاده تقریبی از آسانسور
- بررسی سیم بکسل
- توجه به فلکه کششی موتور
- اطمینان حاصل کردن از وجود هماهنگی میان مشخصات فنی انکودر موتور گیرلس با درایو تابلو فرمان
- طراحی و نصب استاندارد و بدون نقص پارک پلیت
- نصب صحیح گاورنر و تابلو فرمان درون چاهک آسانسور
- ایجاد کردن شرایطی برای نجات اضطراری به گونهای که با استانداردهای بین المللی تطابق داشته باشد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا شما را با یکی از مهمترین قطعات آسانسور که پارک پلیت نام دارد، آشنا کنیم. نصب صحیح پارک پلیت بقدری مهم و ضروری است که اگر از نصب آن صرف نظر شود، ساختمان مذکور تاییدیه خود را از دست خواهد داد. چرا که بکارگیری این قطعه به تعمیرکاران این امکان را میدهد که با ایستادن بر روی کابین اقدامات لازم در رابطه با تنظیمات موتور را انجام دهند و در عین حال سلامت و ایمنیشان تضمین گردد.