بازسازی آسانسور ( اورهال کردن ) چیست؟
آسانسورها و پله برقیها مثل سایر تجهیزات مکانیکی و الکترونیکی دچار استهلاک و فرسودگی میشوند و به بازسازی نیاز دارند. بازسازی آسانسور راهکاری عالی و البته الزامی برای نو کردن قطعات و بخشهای مختلف این سیستم است که در نهایت ایمنی و کارایی آن را افزایش میدهد. عمر مفید آسانسور حدود ۲۰ سال است و جایگزین کردن قطعات مدرن و نوین پیش از فرسودگی امری کاملا هوشمندانه محسوب میشود. به طوری که از اختلال در عملکرد سیستم و صرف هزینه اضافی در آینده پیشگیری میکند. با ما همراه باشید تا در ادامه علاوه بر بررسی اهمیت و ضرورت اورهال کردن، مزایا و چگونگی این فرایند را شرح دهیم.
بازسازی آسانسور چیست؟
اورهال در لغت به معنی بررسی و تعمیر اساسی است و بازسازی آسانسور به فرایندی گفته میشود که طی آن سیستم به روز رسانی و نوسازی میشود. در واقع طی بازسازی، آسانسور کهنه و قدیمی جای خود را به سیستم جدید و نوین با کارایی بیشتر میدهد. این فرایند به طور معمول شامل بررسی و ارزیابی آسانسور، تعمیر و تعویض قطعات و به روز رسانی اغلب سیستمهای الکتریکی و مکانیکی آسانسور است. اگرچه بیشتر آسانسورهای قدیمی به بازسازی نیاز دارند اما سیستمهای جدید هم مورد نوسازی قرار میگیرند.
اهمیت و ضرورت اورهال کردن آسانسور
آسانسورها به عنوان یک ساختار مصرفی در گذر زمان بازدهی و کارایی اولیه را از دست داده و به همین دلیل باید مورد بازسازی و تعمیر قرار بگیرند. به طوری که با اورهال تخصصی و اصولی میتوان نواقص سیستم را برطرف کرد و آسانسوری به روز با کارایی مطلوب داشت. طی این فرایند تمام قطعات و تجهیزات قدیمی آسانسور تعمیر یا تعویض میشوند و عمر مفید سیستم افزایش مییابد.
به طور کلی این اقدام با هدف افزایش کارایی و کاهش خرابی و اختلال در آسانسور انجام میشود. چنانچه آسانسور پس از سالها استفاده بازسازی نشود، هزینهها و مشکلات زیادی برای مسافران ایجاد میکند. همچنین در پی عدم توجه به بازسازی آسانسور، ساکنان ساختمان پس از مدتی مجبور به تعویض کلی سیستم و پرداخت هزینه گزاف میشوند.
چگونگی اورهال کردن آسانسور
بازسازی آسانسور اقدامی تخصصی است که باید توسط افراد مجرب و ماهر انجام شود. بدین منظور فعالیتهای خاصی روی قسمتهای مختلف سیستم اعم از کابین، موتور، تابلو فرمان و … صورت میگیرند که در نهایت سبب بهبود عملکرد آن میشوند. اگرچه هر نوع آسانسور متناسب با میزان کارکرد و طراحی که دارد مورد بازسازی قرار میگیرد اما اورهال کردن معمولا طی مراحل ذیل انجام میشود.
-
ارزیابی و بررسی اولیه
کارشناسان بازسازی اسانسور در گام اول وضعیت کلی سیستم را مورد بررسی قرار میدهند. این بازرسی شامل قطعات، نرم افزارها و سنسورها میشود.
-
عیب یابی و برنامه ریزی
گام دوم، تشخیص نواقص و تعیین بخشهای قابل تعمیر و تعویض است. برنامه ریزی در بازسازی بسیار مهم است و به کمک آن کارها سریعتر پیش میرود.
-
تعمیر و تعویض بخشهای معین
همانطور که گفتیم بخشهای مختلف آسانسور اعم از قطعات مختلف کابین، اجزای موتور، تجهیزات چاه و موتورخانه و … طی بازسازی مورد بررسی قرار میگیرند. طی این مرحله تمام قطعات و اجزای فرسوده و یا قدیمی تعمیر و در صورت عدم تعمیر با نمونههای جدید جایگزین میشوند. در این مرحله تغییرات شایان توجهی روی آسانسور پیاده میشوند. به طوری که میتوان از پیچ و مهرهها گرفته تا قطعات اصلی مانند گاورنر، ریلها، موتور و … را تغییر داد.
-
به روز رسانی نرم افزارها
نرم افزارها نیز در اورهال آسانسور تغییر میکنند؛ بدین صورت که جایگزین و یا به روز رسانی میشوند.
-
تست نهایی
پس از اجرای تغییرات و نوسازی، نوبت به ارزیابی عملکرد آسانسور میرسد. بعد از اتمام تغییرات و تعمیرات نحوه کارکرد قطعات و بخشهای مختلف آسانسور مورد بررسی قرار میگیرند و با کسب اطمینان از وضعیت، آسانسور را به کارفرما تحویل میدهند.
مزایای بازسازی آسانسور
آسانسورها علاوه بر تعمیرات و سرویس دورهای پس از مدتی به بازسازی نیاز دارند. اولین مزیت اورهال کردن آسانسور، بهبود عملکرد کلی و کاهش هزینهها در گذر زمان است. به طوری که با تعویض و اصلاح قطعات، سرعت، کیفیت حرکت و توقف کابین هم بهبود مییابد. البته که مزایای این فرایند تنها به موارد مذکور محدود نمیشوند و شامل موارد ذیل هستند:
- افزایش ایمنی
- صرفه جویی و کاهش هزینهها
- بهبود راحتی مسافران
- افزایش عمر آسانسور
افزایش ایمنی: با تعمیر و تعویض قطعات، وضعیت ترمز و ایمنی آسانسور افزایش یافته و نواقص فنی کاهش مییابند. تعویض تجهیزات فرسوده آسانسور، خطاها و اشکالات سیستم را کاهش میدهند.
صرفه جویی و کاهش هزینهها: اورهال کردن آسانسور از فرسودگی سیستم و نیاز به تعمیرات متوالی و یا تعویض کلی سیستم که هزینه زیادی دارد پیشگیری میکند.
بهبود راحتی مسافران: بازسازی آسانسور با بهبود وضعیت فنی کابین و سایر بخشها، سبب راحتی و رفاه بیشتر کاربران میشود.
افزایش عمر آسانسور: این فرایند عمر مفید سیستم را افزایش داده و نیاز به آسانسور نو را کاهش میدهد.
چه آسانسورهایی اورهال میشوند؟
حال که از مزایای بازسازی آسانسور آگاه شدیم، سوال پیش میآید چه آسانسورهایی قابل بازسازی هستند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت تقریبا همه آسانسورها اعم از مدلهای گیرلس و گیربکس مسافربری، مدلهای بیمارستانی، باربری و صنعتی قابل بازسازی هستند. مدلهای مورد استفاده در ساختمانیهای مسکونی و تجاری به تناسب فعالیت و نحوه عملکرد قابلیت اورهال کردن دارند.
هرچند که آسانسورهای قدیمی با بیش از ۱۰ سال خدمت بیشتر کاندید این فرایند هستند، اما مدلهای جدید نیز پس از ۵ سال فعالیت قابلیت نوسازی جزئی دارند. از میان آسانسورها، انواع باربری بیشتر از سایرین به بازسازی نیاز دارند. علت این امر شرایط کار و تداوم استفاده از کابین آسانسور است. در واقع مدلهای باربری و کارگاهی برای عملکرد دقیق و مطلوب هر چند سال یکبار مورد بازسازی قرار میگیرند.
سخن پایانی
آسانسور به عنوان یکی از سیستمهای بسیار کاربردی در ساختمانهای مختلف از قیمت نسبتا بالایی برخوردار است و برای پیشگیری از صرف هزینه مجدد میتوان آن را بازسازی کرد. با توجه به اهمیت موضوع، این مطلب از اولیفت را به بررسی اینکه بازسازی آسانسور ( اورهال کردن ) چیست؟ اختصاص دادیم و مزایای آن را بررسی کردیم. در همین راستا اولیفت که دپارتمان تخصصی آسانسور و پله برقی است، انواع خدمات اعم از طراحی، نصب و تعمیر آسانسور را به کارفرمایان گرامی ارائه میدهد.