پله برقی های فضای باز، ویژگی ها و چالش های نگهداری
استفاده از پله برقی تنها به مراکز خرید و فضاهای سر پوشیده محدود نمیشود و در مکانهای رو باز هم انتخابی عالی برای رفت و آمد محسوب میشوند. شاید شما هم در فضای شهر یا تفریح گاههای کوهستانی پله برقی فضای باز دیده باشید. اما سوالی که پیش میآید، این سیستم چگونه در برابر باران و سایر عوامل محیطی سالم میماند؟ بدین منظور استفاده از قطعات مرغوب و ضد آب در قسمتهای بیرونی و داخلی پله برقیهای فضای باز و یا تعبیه سایبان برای آنها الزامی است. با ما همراه باشید تا در ادامه علاوه بر آشنایی با پله برقی های فضای باز، ویژگیها و روشهای نگهداری از آنها را بررسی کنیم.
معرفی پله برقی فضای باز
توجه به رفت و آمد در فضاهای عمومی شهر با تجهیزات حمل و نقل مخصوص مثل آسانسور و پله برقیها بیش از پیش افزایش یافته است. به طوری که پله برقی های فضای باز به یکی از سیستمهای حمل و نقل محبوب در موقعیتهای مختلف تبدیل شدهاند. پله برقی فضای باز یا Outdoor همان طور که از نامش پیداست پله برقی مناسب فضاهای بیرون از ساختمان است.
این سیستم که با هدف جابجایی و تسهیل رفت و آمد مردم در مناطق و فضاهای شیب دار نصب میشود، کارایی قابل توجهی دارد. همچنین لازم به ذکر است، این مدل مانند پله برقی معمولی طراحی میشود با این تفاوت که مقاومت قطعات و اجزای آن بیشتر از انواع دیگر است.
ویژگی های پله برقی فضای باز
اولین سوالی که درمورد پله برقی فضای باز پیش میآید درمورد ویژگیها و خصوصیات این سیستم است. پله برقیهای بیرونی با توجه به اینکه در فضای باز نصب میشوند در مجاورت مستقیم باد، باران و آب و هوا در فصول مختلف سال هستند. ازاینرو برای کارایی و دوام بیشتر خصوصیات خاص خود را دارند. برخی از ویژگی های ساختاری این پله برقیها شامل موارد زیر هستند:
- خاصیت ضد آب و ضد رطوبت
- اجزای لاستیکی محکم
- مقاومت بالای اجزای فلزی در برابر خوردگی و اکسایش
- مجهز به سیستم گرمایش و سرمایش برای فصول سرد و گرم سال
- مجهز به نردهها سایبان مناسب
- دارای مکانیزم زهکشی برای پیشگیری از آب گرفتگی
تجهیزات پله برقی Outdoor
اجزا و تجهیزات پله برقی های بیرون ساختمان با مدلهای داخل ساختمان تفاوتهای چشمگیری دارند که موجب دوام و ماندگاری بیشتر سیستم میشوند. برخی از این پلهها با یک سایبان مخصوص محافظت میشوند که در عین رو باز بودن، محافظت مناسبی دارند. برخی دیگر از تجهیزاتی که سبب تمایز پله برقی های خارج ساختمان میشوند شامل موارد زیر هستند:
- پله آلومینیومی ضد رطوبت
- تابلو فرمان دارای درجه حفاظت بالا
- درایو دارای درجه حفاظت مخصوص
- زنجیر مجهز به پوشش گالوانیزه
- تجهیزات فولادی تهیه شده از استیل ۳۰۴
- موتور دارای عایق قوی F
- غلتک زنجیری قوی
ایمنی پله برقی فضای باز
با توجه به اینکه پله برقیهای فضای باز بیشتر در معرض عوامل محیطی مخرب و شرایط جوی متفاوت قرار دارند، به ایمنی خاصی هم مجهز هستند. این سیستم دارای پلههای مخصوص و خرپایی از جنس گالوانیزه است تا علاوه بر مقاومت در برابر بارندگی و رطوبت، شرایط رفت و آمد آسان را مهیا کند. نرده و هندریل این پله برقیها از اهمیت بسزایی برخوردار است و ضمن استحکام بالا، از جنس بهترین پلاستیکها انتخاب میشوند.
این سیستم با برق کار میکند و طبیعتا باید موتور و سایر اجزای الکترومکانیکی آن دارای ایمنی بالا باشند. ازاینرو استفاده از موتور و تابلو فرمان دارای عایق قوی از تدابیر هوشمندانه برای تامین ایمنی پله برقی است. علاوه بر همه اینها سرویس دورهای مرتب و بررسی سنسورها در افزایش ایمنی آن امری رایج است.
چالش های نگهداری پله برقی فضای بیرون
در راستای بررسی ویژگی های پله برقی فضای باز، نوبت به بررسی چالش های نگهداری آن میرسد. این سیستم حمل و نقل عمومی در فضای باز نصب میشود و طبیعتا یکی از چالشهای پیش روی محافظان و مسافران، شرایط آب و هوایی غیر قابل پیش بینی است. بنابراین استفاده از اجزای مناسب و نظافت مرتب این معضل را تا حد قابل توجهی حل میکند. البته که نصب سقف هم میتواند در کاهش دردسرهای مربوط به بارندگی موثر واقع شود.
چالش دیگر پله برقی فضای باز، به پروسه زیرسازی و نصب مربوط است. بدین صورت که این سیستم به پشتیبانی سازهای قوی و استاندارد برای تحمل ترافیک فضاهای عمومی در شرایط عادی و هنگام بارندگی نیاز دارد. در واقع پله برقی باید به گونه استاندارد طراحی و نصب شود تا ضمن افزایش کارایی، نگهداری آسان شود.
کاربرد پله برقی فضای رو باز
پله برقی های فضای باز یکی از امکانات کاربردی و البته محبوب در قسمتهای مختلف شهر هستند که رفت و آمد افراد را به طور قابل توجهی آسان میکنند. این پلهها در سطوح شیب دار و ناهموار نصب شده و رفت و آمد عابران را بهبود میبخشند. به طوری که میتوان از این پلهها در قسمتهای بیرونی یک ساختمان، پلهای عابر پیاده و حتی یک سراشیبی تند در خیابان و کوچهها استفاده کرد. در واقع این پلهها علاوه بر تسهیل عبور و مرور افراد عادی، امکان رفت و آمد افراد معلول، افراد ناتوان و کم توان، سالمندان و … را هم فراهم میکنند. برخی دیگر از کاربردهای پله برقی روباز شامل موارد زیر است:
- در فضاهای شهری با شیب زیاد
- در ساختمانها و مراکز عمومی با محدودیت نصب پله برقی در فضای داخلی
- در کوهپایهها و فضاهای با شیب زیاد
- در مناطق گردشگری و کوهنوردی
- در تفرجگاهها و مناطق تفریحی
- پارکها و نمایشگاه ها
معروف ترین پله برقی های روباز جهان
استفاده از پله برقی های رو باز یا فضای باز با استقبال چشمگیری مواجه شده است به طوری که در پروژههای گردشگری و کوهستانی کاربرد قابل توجهی دارد. شاید برایتان جالب باشد این سیستم به یکی از تجهیزات مهم در طبیعت جذاب چین بدل شده است. در واقع معروف ترین و طولانی ترین پله برقی های جهان که در چین واقع شدهاند به شرح زیر هستند:
- پله برقی هنگ کنگ در مرکز میدلز
- پله برقی فضای باز کابل کار پارک اوشن هنگ کنگ
- پله برقی روباز گرند کانیون اسکای واک هوبئی
سخن پایانی
نصب پله برقی در فضای باز، از اقدامات بسیار مفید برای جابجایی آسان افراد محسوب میشود که با استقبال چشمگیر روبه رو شده است. ازاینرو در این مطلب، علاوه بر پله برقی فضای باز، ویژگی ها و حتی چالش های نگهداری از آنها را مورد بررسی قرار دادیم. این تجهیزات در صورت زیرسازی و نصب اصولی، تا سالها کارایی خود را حفظ میکنند.