آیا آسانسورهای قدیمی را می‌توان به تکنولوژی روز ارتقا داد؟
آیا آسانسورهای قدیمی را می‌توان به تکنولوژی روز ارتقا داد؟

آیا آسانسورهای قدیمی را می‌توان به تکنولوژی روز ارتقا داد؟

موتورهای بی صدا، تابلو فرمان‌‌های هوشمند، سیستم کاهش زمان انتظار آسانسور و ترمز ایمن تنها بخشی از پیشرفت‌های حوزه آسانسور هستند که رفاه بیشتری را برای مسافران به ارمغان می‌‌آورند. اینجاست که سوال پیش می‌آید آیا می‌توان تکنولوژی روز را در آسانسورهای قدیمی هم به کار برد و آن‌ها را ارتقا داد؟ بازسازی آسانسورهای قدیمی با بهره گیری از امکانات جدید، راهکاری عالی و البته به صرفه برای افزایش کارایی و ماندگاری سیستم است. البته که این فرایند، امری تخصصی است و پس از بررسی‌ دقیق پروژه و وضعیت بنا، چاه آسانسور، کابین آسانسور و … طرح ریزی می‌شود. برای آشنایی بیشتر با نوسازی آسانسور و اینکه چگونه آسانسورهای قدیمی را به تکنولوژی روز ارتقا می‌دهند، با ما همراه باشید.

بازسازی و نوسازی آسانسور

صنعت آسانسور مانند سایر تجهیزات الکتریکی و جابجایی دچار تغییر و تحول می‌شود و مدل‌های قبلی پس از مدتی قدیمی می‌شوند. طبیعتا پیشرفت تکنولوژی سبب تولید و طراحی آسانسورهای مدرن می‌شود که افراد زیادی به تهیه آن‌ها تمایل دارند. البته با بالا رفتن سن آسانسورهای قدیمی حتما نیازی به تعویض آن‌ها با مدل‌های جدید نیست و می‌توان با نوسازی یا بازسازی، تکنولوژی‌های جدید را در سیستم به کار گرفت. بازسازی آسانسور فرآیندی است که طی آن قسمت‌ها و اجزای مختلف دستگاه، به روز رسانی می‌شوند. برخی از مراحل این پروسه شامل موارد زیر هستند:

ارزیابی و طرح ریزی

اولین گام در ارتقا آسانسورهای قدیمی با تکنولوژی روز، ارزیابی وضعیت عملکرد، قطعات، میزان کارایی سیستم و قابلیت اجرای تکنولوژی‌های مدنظر است. در واقع در این مرحله مشخص می‌شود که آیا می‌توان آسانسور را ارتقا داد یا خیر؟ لازم به ذکر است پیش از شروع کار، باید هدف نوسازی اعم از افزایش ایمنی، بهبود عملکرد و کارایی، تسهیل رفت و آمد و کاهش میزان مصرف انرژی را تعیین کرد تا اقدامات متناسب با نیاز انجام شوند. سپس بودجه مدنظر بر اساس پروژه تعیین شده و برنامه جامعی از کلیات و جزئیات طرح طراحی می‌شود که کار را آسان می‌کند.

نوسازی اجزای الکتریکی و مکانیکی

آسانسور یک وسیله الکترومکانیکی است که از قطعات و اجزای مکانیکی و الکتریکی تشکیل شده و با تعویض آن‌ها می‌توان یک سیستم به روز و مدرن داشت. به طور مثال در صورت نیاز می‌توان علاوه بر تعویض موتور با مدل کم صدا و کم مصرف‌تر، تابلو فرمان را با انواع مدرن و جدید برندهای معتبری مثل ارکل ترکیه تعویض کرد. طبیعتا سیم بکسل‌ها و سایر اجزای سیستم تعلیق هم در گذر زمان تغییر می‌کنند و با جایگزین کردن انواع پیشرفته، کارایی سیستم افزایش می‌یابد.

ارتقاء سیستم ایمنی آسانسور

یکی از اهداف اصلی ارتقا آسانسورهای قدیمی، بهبود سیستم ایمنی آن‌ها با استفاده از سیستم‌های کنترل پیشرفته و مدرن است. طی این مرحله ترمزها، درب‌ها، رله‌ها، سیستم نجات اضطراری و … به امکانات و تجهیزات نوین مجهز می‌شوند.

آیا آسانسورهای قدیمی را می‌توان به تکنولوژی روز ارتقا داد

اهمیت و ضرورت ارتقا آسانسورهای قدیمی

یکی از سوالات رایج صاحبان آسانسورها این است که آیا می‌توان آسانسورهای قدیمی را با تکنولوژی‌های جدید ارتقا داد؟ در حالی که این مسئله بجای امکان، یک ضرورت است. به بیان ساده‌تر، به روز کردن این سیستم در اغلب مواقع برای حفظ ایمنی و کارایی تجهیزات الزامی بوده و همچنین سطح رفاه و رضایت مسافران را افزایش می‌دهد. می‌دانیم که کابین، موتور آسانسور و سایر متعلقات آن در گذر زمان فرسوده می‌شوند و نوسازی آن‌ها با تجهیزات جدید امری بدیهی است.

به طور کلی ارتقا آسانسور از نظر بهبود ایمنی، تسهیل ارائه خدمات، هماهنگی با امکانات روز دنیا، بهبود عملکرد، افزایش زیبایی و همچنین کاهش هزینه‌ها اهمیت بسزایی دارد. به طوری که با نوسازی تخصصی سیستم، شاهد خدمات بهتر، کارایی مطلوب و کاهش اختلالات و بی‌نظمی‌ها خواهیم بود. طبیعتا تجهیز ساختمان به امکانات مدرن، سبب افزایش ارزش آن و افزایش رضایت ساکنان هم می‌شود.

تکنولوژی‌های ارتقا آسانسور قدیمی به جدید

اقدامات مختلفی برای به ارتقا آسانسورها می‌توان انجام داد که بنا به نیاز و مدل سیستم می‌توان برخی یا همه آن‌‌ها را اجرا کرد. مهم‌ترین و کاربردی‌ترین تکنولوژی‌های به روز رسانی مدل‌های قدیمی شامل موارد زیر هستند:

آیا آسانسورهای قدیمی را می‌توان به تکنولوژی روز ارتقا داد؟

تعویض و نوسازی موتور

موتور قلب تپنده آسانسور است و مدل‌های قدیمی معمولا علاوه بر سروصدای نامطلوب، عملکرد چندان مناسبی ندارند. با جایگزین کردن موتورهای قدیمی با انواع گیرلس و یا مغناطیسی، در کنار حرکت روان و نرم، شاهد کاهش مصرف انرژی و نویزهای مزاحم خواهید بود.

استفاده از سیستم کنترل سرعت متغیر یا VVVF

سیستم VVVF یا همان کنترل سرعت متغیر، سرعت و عملکرد موتور را به دقت کنترل و تنظیم می‌کند که سبب حرکت نرم و دقیق می‌شود. این تکنولوژی زمان رسیدن به طبقات را کاهش داده و میزان مصرف انرژی را هم در سطح پایین نگه می‌دارد.

نصب سنسورها و ارتقا سیستم کنترل تابلو فرمان

سنسورها و آنالیزورهای جدید زیادی برای آسانسور قابل استفاده هستند که نصب آن‌ها در تابلو فرمان، موتور و کابین، نتایج شگفت انگیز به دنبال دارد. به طور مثال سنسور بازخورد موقعیت کابین، دقت توقف کابین در محل مدنظر را افزایش داده و سبب هم سطح شدن دقیق کف کابین با کف طبقه هدف می‌شود. استفاده از میکروپروسسوری ها به جای رله‌ها، سیستم کنترل را بهبود بخشیده و علاوه بر تنظیمات پارامتریک، رصد خطاها آسان می‌شود.

نصب سیستم ایمنی درب‌ها

درب‌ آسانسور بخش مهمی از کابین هستند که در کنار تسهیل رفت و آمد، زیبایی کابین را هم تحت تاثیر قرار می‌دهند. استفاده از سنسورهای ایمنی درب سبب افزایش ایمنی و باز و بسته شدن به موقع آن‌ها می‌شود. چانچه درب‌های کابین قدیمی و پر سر و صدا هستند، باید با مدل‌های اتوماتیک و شیک جدید تعویض شوند.

جایگزین کردن تجهیزات کابین

نوسازی کابین یکی دیگر از گام‌های ضروری در ارتقا آسانسور است که با تعویض دکمه‌ها، صفحه نمایشگر و نورپردازی آن با پنل دکمه مدرن و لمسی، نورپردازی شیک و هوشمند میسر می‌شود. با وجود سیستم‌های تهویه و نورپردازی مدرن، تعویض کفپوش‌ها و دیوارپوش‌های قدیمی با مدل‌های زیبا و بادوام جدید هم می‌توان وضعیت کابین را بهبود بخشید.

ارتقا ترمز و توقف کابین

ترمز‌های الکترومغناطیسی و اتوماتیک جدید جایگزین خوبی برای ترمز‌های قدیمی هستند و دقت سیستم را به نحو احسن افزایش می‌دهند.

آیا آسانسورهای قدیمی را می‌توان به تکنولوژی روز ارتقا داد؟

موانع و چالش‌های ارتقا آسانسورهای قدیمی

هنگام ارتقا آسانسورهای قدیمی با تکنولوژی‌های جدید، ممکن است چالش‌ها و موانعی وجود داشته باشند که با مدیریت صحیح رفع می‌شوند. یکی از این چالش‌ها محدودیت‌های فنی سیستم و ساختمان است که باید مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین تطابق تجهیزات قدیمی با امکانات جدید دشواری‌های خاص خود را دارد. به علاوه این موارد، برای به روز کردن آسانسور طبیعتا به زمان و توقف موقت سیستم نیاز است که مسولان پروزه باید تدابیر لازم را انجام دهند.

سخن پایانی

با توجه به استفاده گسترده از آسانسور و وجود مدل‌‌های قدیمی، نوسازی و به روز کردن آن‌ها به دغدغه بسیاری از افراد تبدیل شده است. از سوی دیگر با وجود تجهیزات مدرن و پیشرفت روز افزون این حوزه، میزان تقاضا برای ارتقا آسانسورها افزایش یافته است. ازاین رو مطلب فوق از اولیفت را به بررسی اینکه چگونه می‌توان آسانسورهای قدیمی را با تکنولوژی روز ارتقا داد، اختصاص دادیم. در مجموع با ارزیابی اصولی دستگاه و بکارگیری نیروی متخصص می‌توان مدل‌های قدیمی را به خوبی با فناوری‌های روز ارتقا داد.