معرفی قطعات پله برقی و بررسی نحوه عملکرد
معرفی قطعات پله برقی و بررسی نحوه عملکرد

معرفی قطعات پله برقی و بررسی نحوه عملکرد

عملکرد و ساختار پله برقی‌ها از سکوی پله گرفته تا هندریل و موتور که سبب جابجایی آسان می‌شوند، همواره برای کاربران جالب و سوال برانگیز است. قطعات پله برقی اعم از تجهیزات کنترلی، اجزای ساختاری و الکتریکی همگی در کنار هم و با ایجاد ارتباطی موثر، سبب رفاه و آسایش افراد می‌شوند. نظر به اینکه ساختار و اجزای پله برقی فراتر از چیزی است که از بیرون مشاهده می‌شود، در ادامه با ما همراه باشید تا  قطعات آن را بررسی کنیم. آشنایی با اجزای پله برقی همچنین سبب عیب یابی آسان و پیشگیری از خرابی دستگاه می‌شود‌.

آشنایی با قطعات پله برقی ، از سنسورها تا سکوی پله

پله برقی‌ها هم مانند آسانسور و هر وسیله جابجایی الکتریکی از قطعات و اجزای متعددی که هریک وظیفه خاصی به عهده دارند تشکیل شده‌اند. در واقع عملکرد این ساختار جالب تحت تاثیر فعالیت موتور الکتریکی و اجزای درون آن، ریل آسانسور و تسمه، ترمز‌ها، سنسورها، دیواره و … قرار دارد. لیست مهم‌ترین قطعات پله برقی شامل موارد ذیل هستند:

  • اسکلت پله برقی
  • موتور گیربکس
  • تابلو فرمان
  • سکو یا پاخوره
  • استپ
  • زنجیر
  • هندریل
  • برس یا شانه پله

اسکلت پله برقی

اسکلت همانطور که از نامش پیداست پایه و اساس اجرای پله برقی محسوب می‌شود. این سازه که از پروفیل‌های آلومینیومی یا فولادی تهیه می‌شود پس از نصب در محل، شرایط اجرای پله برقی را مهیا می‌کند. به طور معمول از اسکلت‌های آلومینیومی در فضاهای سرپوشیده و اسکلت‌های فولادی ضد زنگ در فضای آزاد استفاده می‌کنند. اسکلت پله برقی بنا به ارتفاع محل طراحی و اجرا می‌شود.

قطعات پله برقی

موتور گیربکس، نبض پله برقی

موتور پله برقی، مهم ترین قطعه پله برقی است که تولید نیروی محرکه سیستم را به عهده داشته و به کمک سایر اجزا سبب حرکت پله می‌شود. موتور این سیستم همچون موتور آسانسور در قسمت بالایی یا سکوی بالایی قرار دارد و به دو حالت عمودی یا افقی نصب در محل نصب می‌شود. موتور گیربکس پس از دریافت انرژی الکتریکی با ولتاژ مناسب، آن را به نیروی مکانیکی برای حرکت تبدیل می‌کند.

نیروی مکانیکی تولید شده از طریق زنجیر پله برقی و چرخ دنده مخصوص به استپ چین منتقل شده و سبب حرکت پله برقی می‌شود. اگرچه موتورهای پله برقی مشابه بوده و ساختار نسبتا یکسانی دارند اما بنا به ارتفاع و باز پله برقی با هم متفاوت هستند. بدین صورت که متناسب با طول و ظرفیت پله برقی، توان موتور مورد استفاده هم افزایش می‌یابد. انتخاب و تعبیه موتور مناسب پله برقی امری تخصصی است باید به افراد مجرب سپرده شود.

تابلو فرمان از قطعات کنترل پله برقی

اگرچه ذکر نام تابلو فرمان اغلب اوقات سبب یادآوری تابلو فرمان آسانسور می‌شود؛ اما این قطعه در پله برقی هم نقش بسزایی ایفا می‌کند. تابلو فرمان پلی برقی نسبت به آسانسور طراحی ساده‌تر داشته و کنترل سیستم را آسان می‌کند. این تابلو نسبتا ساده که مرکز فرمان پله برقی محسوب می‌شود با رصد وضعیت پله از طریق سنسورها و سوئیچ‌ها، عملکرد سیستم را برنامه ریزی و کنترل می‌کند.

در واقع این تابلو علاوه بر محافظ‌های موتور، سیستم کنترل سرعت و ترمز، سیستم عملکرد دستگیره‌ها، بر فعالیت سنسورها نظارت می‌کند. با این اوصاف سرویس دوره‌ای و عیب یابی حرفه‌ای این قطعه در بهبود عملکرد و حفظ ایمنی پله موثر است.

سکو یا پاخورها

اولین قسمت از پله برقی‌ها که کاربران هنگام ورود با آن روبه‌رو می‌شوند، قسمت پاخور یا سکو است. سکوها در ابتدا و انتهای پله برقی وجود دارند که اغلب با یک ورق استیل پوشانده شده‌اند. در قسمت زیرین پاخور قطعات مهمی چون موتور، تابلو سه فاز، تابلو فرمان و … تعبیه شده‌اند که با برداشتن پوشش فلزی پاخور قابل دسترسی هستند. این قسمت از پله به صفحه شانه که مابین پله‌های استپ قرار دارد منتهی می‌شود.

پله برقی

استپ پله برقی

استپ‌ یا پله‌ها آشناترین و البته مهم‌ترین قطعات پله برقی ها به شمار می‌آیند که مسافران را از سمتی به سمت دیگر حمل می کنند. در واقع استپ همان پله متحرک و آجداری است که فرد روی آن ایستاده و روی پلی برقی جابجا می‌شود. این قطعه به دو صورت یکپارچه و چند قسمتی قابل تهیه است که مدل‌های یکپارچه محبوبیت بیشتری نزد کاربران دارند.

عرض استپ‌ها معمولا ۸۰ یا ۱۰۰ سانتی‌متر است و بنا به نیاز در پله برقی‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این قطعه اغلب از جنس فولاد یا آلومینیوم است و به همین دلیل مقاومت مطلوبی در برابر فشار و استهلاک دارد.

زنجیر پله

یکی دیگر از قطعات پله برقی، زنجیر است که نقش مهمی در انتقال انرژی مکانیکی موتور به استپ‌ها ایفا می‌کند. زنجیر پله برقی که از جنس فولاد گرید بالا است روی بلبرینگ‌ها سوار شده و از سوی دیگر سبب جابجایی استپ‌ها می‌شود.

این بخش از پله که به طور مداوم در حرکت است به مراقبت و سرویس نیاز دارد. برای افزایش مقاومت زنجیر در برابر اصطکاک و فرسایش، آن را به طور مرتب روغنکاری می‌کنند. البته ساختار نسل جدید زنجیرهای پله به طوری است که به روغنکاری نیازی ندارند.

هندریل یا دستگیره

هندریل یا دستگیره قسمتی از پله برقی است که همراه استپ و مسافران نیز می‌چرخد. هندریل نقش حفاظتی و مراقبتی در پله برقی ایفا کرده و سبب ایجاد تعادل مسافران در هنگام حرکت می‌شود. این قطعه که روی دیواره پله سوار است به کمک چرخ دنده مخصوصی که در قسمت تحتانی سیستم قرار دارد حرکت می‌کند. کیفیت و سلامت هندریل در حفظ امنیت مسافران اهمیت بسزایی دارد.

برس یا شانه پله برقی

برای حرکت روان و مطلوب استپ پله برقی، بهتر است این قسمت کمی از دیواره‌ها فاصله داشته باشد. با فاصله گرفتن استپ از دیواره شکاف کوچکی ایجاد می‌شود که با برس پوشانده شده و شانه پله برقی نام دارد. تعبیه قسمت شانه پله برقی سبب پیشگیری از ورود اجسام بیرونی به فضای درون پله و همچنین افزایش ایمنی مسافران می‌شود.

سخن پایانی

با توجه به اینکه ساختار پله برقی از کنار هم قرار گرفتن اجزا و بخش‌های مختلف شکل می‌گیرد، این مطلب از اولیفت به بررسی قطعات پله برقی اختصاص داده شد. دو عامل مهم در عملکرد صحیح این سیستم برقی شامل استفاده از قطعات استاندارد و سرویس دوره‌ای است که نباید از آن غافل شد. بدین منظور اولیفت به عنوان دپارتمان تخصصی آسانسور و پله برقی آماده خدمت رسانی به مشتریان است.