نکات ایمنی برای استفاده از پله برقی ها در مراکز پر تردد
برخی افراد از سوار شدن پله برقی، رمپ و حتی آسانسور واهمه دارند در حالی که با رعایت نکات ایمنی میتوان ترس استفاده از این تجهیزات را کاهش داد. استفاده از پله برقی از نظر اغلب افراد ساده و آسان است و میتوان با توجه به چند نکته، جابجایی ایمن و مطلوب را تجربه کرد. البته که رفت و آمد با پله برقی در اماکن پر تردد نیازمند دقت و توجه بیشتر است تا از بروز حوادث پیشگیری شود.
به طور مثال هل دادن افراد و یا قرار دادن نایلون خریدها روی پله برقی ممکن است خطر ساز شود. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه تمام نکات ایمنی برای استفاده از پله برقی ها در مراکز پر تردد را با هم بررسی میکنیم.
نکات ایمنی استفاده از پله برقی در مراکز پر تردد
پله برقی ها از تجهیزات رایج در مراکز عمومی به شمار میآیند که تقریبا همه افراد از آن استفاده میکنند. اگرچه سوار و پیاده شدن از پله برقی برای اغلب افراد آسان است اما در مکانهای شلوغ و پرتردد باید بیشتر مراقب بود تا از بروز مشکلات و حوادث احتمالی پیشگیری کرد. مهمترین کار برای رفت و آمد ایمن با پله برقی، سوار شدن صحیح و قرار گرفتن در سمت راست است. بدین منظور پس از بررسی جهت حرکت پله برقی و تصمیم به سوار شدن، با اطمینان پایتان را روی اولین پله گذاشته و همزمان هندریل را هم بگیرید.
دست گرفتن به هندریل برای افزایش ایمنی و کنترل تعادل در مکانهای شلوغ بسیار مهم است. قرار گرفتن در سمت راست سبب نظم بیشتر و کاهش برخورد افراد با یکدیگر میشود پس آن را جدی بگیرید. در تمام طول حرکت بهتر است به جلو نگاه کرده و از حرکت و قدم برداشتن پرهیز شود. هنگام خروج آرامش خود را حفظ کرده و توجه کنید که لوازم همراه یا لباسهایتان در پله برقی گیر نکرده باشد.
کارهای ممنوعه در استفاده از پله برقی
در ادامه بررسی نکات ایمنی استفاده از پله برقی، نوبت به کارهای ممنوعه در پله برقی میرسد که آگاهی از آنها در افزایش ایمنی نقش بسزایی دارد. در واقع پرهیز از رفتارهای زیر سبب ایجاد امنیت و آرامش برای مسافران پله برقیها در هر موقعیتی میشود.
- در هر صورت از تماس جسمی و یا هل دادن افراد روی پله برقی پرهیز شود.
- عجله کردن و راه رفتن روی پله برقی، علاوه بر خود فرد برای دیگران هم خطر آفرین است.
- در هنگام حرکت از تمیز کردن کفشها با برسهای کناری پله برقی پرهیز شود. برسها برای افزایش ایمنی و جلوگیری از افتادن و گیر کردن اشیا در پلهها تعببه شدهاند.
- از گیر کردن بند کفش، کمر بند و سایر قسمتهای لباس در پله برقی اطمینان حاصل کنید.
- هرگز با واکر، عصا و یا ویلچر سوار پله برقی نشوید تا علاوه بر سلامت خود، ایمنی دیگران را هم به خطر نیندازید.
- از بردن چرخ دستی، کالسکه و یا چرخ خرید روی پلهها پرهیز کنید.
- از قرار دادن نایلون خرید و یا لوازم با خطر گیر کردن در پله برقی، پرهیز کنید.
- نشستن و بپر بپر کردن روی پله برقی ممنوع است.
- هنگام سوار و پیاده شدن از پله برقی مراقب کودکان باشید.
- انداختن زباله روی پله برقی و کنارههای آن کاری خطرناک و به دور از شان انسان است.
راهنمای استفاده از پله برقی برای مبتدیان
اگرچه پله برقی طرز استفاده آسانی دارد اما برخی افراد به دلیل ترس از ارتفاع و ساختار ناشناخته پله برقی از آن واهمه دارند. در حالی که با رعایت چند نکته میتوان به راحتی از این سیستم حمل و نقل کاربردی، بدون هیچ خطری استفاده کرد. اولین نکته برای افراد مبتدی، حفظ آرامش و تسلط بر خود است.
پله برقی ساختار ساده دارد و برای سوار شدن تنها کافی است پا روی اولین پله متحرک بگذارید و هندریل را بگیرید. در این مرحله خونسرد باشید و سعی کنید یک پای خود را وسط پله گذاشته و از جابجایی روی پلههای خودداری کنید.
خارج شدن از پله برقی هم نکات خود را دارد که با رعایت آن از هر گونه اختلالی پیشگیری میشود. برای پیاده شدن از پله برقی عجله نکنید و با رسیدن پله به قسمت خرپا ابتدا یک پا را بیرون گذاشته و سپس با آرامش از پله خارج شوید. عدم تجمع جلوی پله برقی سبب بهبود رفت و آمد افراد و کاهش ترافیک میشود.
استانداردهای ملی ایمنی پله برقی
طراحی و ساخت پله برقیها مطابق استانداردهای خاصی که طی سالهای متمادی تعیین شدهاند، سبب ایجاد ایمنی مطلوب برای رفت و آمد مطمئن افراد میشود. برخی از نکات ضروری برای تامین امنیت و آسایش مسافران پله برقی شامل موارد زیر هستند:
-
روشنایی پلهها
روشن بودن مسیر و اطراف پله برقی یکی از الزامات برای تامین ایمنی افراد و پیشگیری از بروز حوادث محسوب میشود. بنابراین نصب چراغ و روشن بودن مسیر در هنگام نصب باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
-
زاویه شیب مناسب
پله برقی استاندارد دارای شیب مناسبی است که با توجه به ارتفاع و طول آن تعیین میشود. شیب استاندارد پله برقیها به طور معمول حدود ۳۰ الی ۳۶ درجه است.
-
شیار دار بودن پله ها
وجود شیارهای استاندارد و به اندازه در کف پله ها سبب پیشگیری از لیز خوردن و افتادن افراد میشود.
-
عرض مناسب پله ها
پله برقیهای عریض فضای بیشتری برای رفت و آمد فراهم کرده و به همین دلیل ایمنی نسبتا بیشتری دارند.
-
سرعت استاندارد پله
سرعت پله برقی در میزان امنیت آن و رفاه مسافران هنگام سوار و پیاده شدن موثر است. بنابراین پله برقیها باید با سرعت استاندارد متناسب با طولشان حرکت کنند. سرعت استاندارد پله برقی اندازهای مابین ۵/. الی ۶۵/. متر بر ثانیه است.
-
استحکام و اندازه استاندارد استپ یا پله
سطح یکدست و محکم استپها در کنار اندازه استاندارد برای تامین ایمنی مسافران پله برقی ها ضروری هستند.
سخن پایانی
پله برقی یکی از تجهیزات بسیار کاربردی در فضاهای عمومی است که اغلب افراد جامعه از آن استفاده میکنند. ازاینرو رفت و آمد اصولی و رعایت برخی نکات سبب افزایش ایمنی و رضایت از این وسیله عمومی میشود. در همین راستا این مطلب از اولیفت را به بررسی نکات ایمنی استفاده از پله برقی در مراکز پر تردد اختصاص دادیم. البته که طراحی استاندارد پله برقیها در کارایی و ایمنی بیشتر آنها موثر است.