ظرفیت کابین و نحوه محاسبه
ظرفیت کابین آسانسور و نحوه محاسبه

ظرفیت کابین و نحوه محاسبه

حتما تابحال با برچسب عباراتی چون ظرفیت ۵ نفر، ۷ نفر و یا ۱۰ نفر در کابین آسانسور مواجه شده‌اید. در واقع این عدد به نظر ساده، طی محاسبات گسترده و دقیق به دست آمده است. ظرفیت کابین مقداری معین و استاندارد است که مطابق داد‌ه‌های مختلفی محاسبه شده و سرپیچی از آن مشکل آفرین است.

در محاسبه این مقدار، مولفه‌های مختلفی چون مساحت کابین، ابعاد آن، توان و مقاومت قطعات و اجزا و … توجه ویژه می‌شود. اغلب اوقات وزن متوسط مسافران را ۷۵ کیلوگرم در نظر می‌گیرند و بر اساس آن ظرفیت مشخص می‌‌شود. با ما همراه باشید تا در ادامه علاوه بر نحوه محاسبه ظرفیت آسانسور، حداقل و حداکثر مساحت کابین برای حمل افراد معین را بررسی کنیم.

ظرفیت کابین چیست و چه اهمیتی دارد؟

کابین به عنوان سیستم جابجایی پرکاربرد در ساختمان‌ دارای ظرفیت خاصی است که در صورت وارد شدن وزن بیشتر از حد معین دچار مشکل می‌شود.  ظرفیت آسانسور شامل حداکثر وزنی است که کابین می‌تواند در یک حرکت جابجا کند. این عبارت درمورد آسانسورهای باربر و نفربر صدق می‌کند و به طور معمول به صورت کیلوگرم یا نفر بیان می‌شود. ظرفیت آسانسور مقوله‌ای مهم در حرکت ایمن و مطمئن کابین است که در صورت عدم رعایت، یا کابین حرکت نکرده و یا مشکلی در عملکرد آن پیش می‌آید.

محاسبه ظرفیت، اقدامی الزامی در طراحی و انتخاب آسانسور برای ساختمان‌های مختلف است که نیاز کاربران را برطرف می‌کند. برآورد صحیح ظرفیت و تطابق آن با میانگین تعداد مسافران یک ساختمان در رضایت افراد نقش بسزایی دارد. به طور مثال استفاده از یک کابین کوچک با ظرفیت محدود در مراکز درمانی سبب تجمع افراد و اختلال در سیستم می‌شود. در حالی که تعبیه یک کابین متناسب با نیاز و دارای ظرفیت کافی علاوه بر جلب رضایت کاربران از فشار آمدن به قطعات پیشگیری می‌کند.

ظرفیت کابین آسانسور

عوامل موثر بر ظرفیت آسانسور

همانطور که بنظر می‌رسد، مساحت و اندازه کابین مولفه اصلی میزان ظرفیت آسانسور است و در تعیین آن نقش بسزایی دارد. علاوه بر این، توان موتور، وزنه‌های تعادل، قدرت کابل، ریل آسانسور و … در میزان بار قابل حمل کابین موثر هستند. همچنین اندازه چاه طراح را در انتخاب کابین و تعیین ابعاد آن محدود می‌کند. با این اوصاف فضای در دسترس و توان قطعات موتورخانه عوامل اصلی میزان ظرفیت کابین هستند.

نحوه محاسبه ظرفیت کابین

از آنجایی که ظرفیت کابین و میزان وزن مجاز حمل با هر آسانسور برای کاربران مهم است، در استاندارد ملی ماده‌ای به آن تخصیص یافته است. مطابق قوانین استاندارد ملی، برای تعیین محاسبه ظرفیت کابین، مساحت آن را تعیین کرده و سپس با استفاده از جدول، ظرفیت کابین به نفر و کیلوگرم به دست می‌آید. جدول ظرفیت کابین میزان توان کابین را بر اساس حداکثر و حداقل فضای در دسترس تعیین می‌کند. در واقع برای محاسبه میزان ظرفیت می‌توان بر اساس تعداد نفرات و وزن مدنظر، ابعاد کابین را تعیین کرد و بالعکس.

برای محاسبه ظرفیت کابین و تعداد مسافران بر اساس مساحت کابین از دو روش استفاده می‌شود و هر عدد کمتر را به عنوان ظرفیت در نظر می‌گیریم. اول اینکه تعداد مسافران مطابق با مساحت کابین را از روی جدول پیدا می‌کنیم. در روش دیگر، بار نامی یا وزن منتسب به کابین را بر ۷۵ تقسیم کرده و عدد به دست آمده را پس از گرد کردن به عنوان ظرفیت در نظر می‌گیریم.

ظرفیت کابین آسانسور

جدول استاندارد ظرفیت آسانسور

جدول محاسبه ظرفیت آسانسور به ما نشان می‌دهد هر کابین با هر مساحتی جای چند مسافر است. همچنین می‌توان مساحت مورد نیاز برای هر تعداد از مسافر را به راحتی به دست آورد. این جدول دارای چهار ستون است که شامل ظرفیت بر حسب وزن، ظرفیت بر حسب نفر، حداقل و حداکثر مساحت کابین هستند.

جدول ظرفیت استاندارد کار محاسبات را آسان کرده و می‌توان بر اساس آن اندازه کابین مناسب ۱ الی ۲۱ نفر را محاسبه کرد. برای استفاده از این جدول باید توجه شود ابعاد کابین کمتر از حداکثر مساحت تعیین شده باشند تا ظرفیت آن تغییر نکند. با توجه به اینکه محاسبات انجام شده در کارایی کابین و امنیت افراد بسیار موثر هستند باید افراد متخصص از جدول استفاده کنند. بخشی از این جدول کاربردی به شرح ذیل است:

  ظرفیت بر حسب نفر ظرفیت بر حسب وزن حداقل مساحت کابین حداکثر مساحت کابین
۱ ۱۰۰ ۰.۲۸ ۰.۳۷
۲ ۱۸۰ ۰.۴۹ ۰.۵۸
۳ ۲۲۵ ۰.۶ ۰.۷
۴ ۳۰۰ ۰.۷۹ ۰.۹
۵ ۳۷۵ ۰.۹۸ ۱.۱
۵ ۴۰۰ ۰.۹۸ ۱.۱۷
۶ ۴۵۰ ۱.۱۷ ۱.۳
۷ ۵۲۵ ۱.۳۱ ۱.۴۵
۸ ۶۰۰ ۱.۴۵ ۱.۶
۹ ۶۳۰ ۱.۵۹ ۱.۷۵
۱۰ ۶۷۵ ۱.۷۳ ۱.۹
۱۱ ۸۲۵ ۱.۸۷ ۲.۰۵
۱۲ ۹۰۰ ۲.۰۱ ۲.۲
۱۳ ۹۷۵ ۲.۱۵ ۲.۳۵
۱۴ ۱۰۵۰ ۲.۲۹ ۲.۵
۱۵ ۱۱۲۵ ۲.۴۳ ۲.۶۵

 

ظرفیت آسانسور بر اساس تعداد طبقات

اگرچه ظرفیت آسانسور معمولا با توجه به تعداد نفرات و وزن مشخص می‌شود اما تعداد طبقات ساختمان و واحدهای آن هم در اندازه آن بی تاثیر نیستند‌. به طوری که به ازای افزایش طبقه و تعداد واحد در ساختمان، شاهد افزایش ظرفیت کابین هم هستیم. علاوه بر این با افزایش تعداد طبقات، بهتر است سرعت آسانسور هم افزایش یابد تا جابجایی به طور مطلوب صورت گیرد.

ظرفیت کابین آسانسور

تغییر ظرفیت کابین

تغییر ظرفیت کابین در برخی از ساختمان‌ها امری جالب توجه است که امکان استفاده کاربران بیشتری را فراهم می‌کند. این مهم در ابتدا غیرممکن بنظر می‌رسد اما به کمک متخصصان حوزه آسانسور امکان پذیر است. در این فرایند علاوه بر تغییر ابعاد کابین، موتور آسانسور، وزنه تعادل و برخی دیگر از تجهیزات سیستم باید تغییر داده شوند.

سخن پایانی

ظرفیت آسانسور نقش بسزایی در میزان ایمنی مسافران و عملکرد صحیح سیستم ایفا می‌کند. به همین دلیل این مطلب از اولیفت به ظرفیت آسانسور و نحوه محاسبه آن اختصاص داده شد. همانطور که انتظار می‌رود بین مساحت و اندازه کابین با تعداد نفرات قابل حمل رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین ویژگی‌های مختلفی چون توان موتور، وزنه تعادل، قدرت ریل کابین و حتی تابلو فرمان و سنسورهای آن نیز در ظرفیت نهایی موثر هستند. با توجه به پیچیدگی مقوله ظرفیت کابین، بهتر است آن را به متخصصان امر سپرد و از آن‌ها کمک گرفت. در همین راستا اولیفت به عنوان دپارتمان تخصصی حوزه آسانسور و پله برقی آماده خدمت رسانی به کاربران است.