نقشه کشی و طراحی آسانسور چطور انجام میشود؟
همانطور که یک ساختمان به طراحی اولیه و اصولی نیاز دارد، پکیج آسانسور، پله برقی و مواردی از این دست نیز به طراحی و نقشه کشی صحیح احتیاج خواهند داشت. به همین خاطر میتوان گفت که یکی از بخشهای مهم مربوط به هر ساختمانی آسانسور آن است. برای استفاده از یک آسانسور با کیفیت ابتدا باید طراحی و نقشه کشی آن را به شیوهای درست انجام داد. دستیابی به طراحی مطلوب میسر نمیشود مگر با بهره گرفتن از استانداردهای تعیین شده در این زمینه که با شاخصهای فنی و ظاهری یک ساختمان هماهنگی لازم را داشته باشند.
از جمله شاخصهای مورد نظر میتوان به در نظر گرفتن نوع کاربری ساختمان و فضای در دسترس برای تعبیه اتاقک و تجهیزات آسانسور اشاره کرد. از این رو میتوان به اهمیت طراحی و نقشه کشی آسانسور پی برد. چرا که اگر بنا به هر دلیلی مراحل ساخت آسانسور خلاف طراحی باشد، بعدها شاهد بروز مشکلات زیادی در آن آسانسور خواهیم بود. چنانچه در رابطه با نقشه کشی و طراحی آسانسور کنجکاو هستید، توصیه میکنیم که در ادامه همراه ما باشید تا با افزایش دانستههایتان در رابطه با این موضوع بیشتر از قبل متوجه اهمیت آن شوید.
اهمیت نقشه کشی و طراحی آسانسور
واضح است که درست انجام شدن مراحل نصب و طریقه به راه انداختن آسانسور از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ اما در این حین نباید حساسیت بالای طراحی دقیق و درست آن را فراموش کرد. چون برای استفاده مفید و صحیح از یک آسانسور و همچنین جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه باید نسبت به جزئیترین مسائل مربوط به آن توجه ویژه داشت تا از این طریق بتوان به محاسبات دقیقی دست یافت.
به عنوان مثال در اولین وهله باید میزان ترافیک ساختمان را تخمین زد و در مرحله بعد با توجه به نوع کاربری و ساختاری که برای آسانسور در نظر گرفته شده به انتخاب قطعات ایده آل پرداخت.
طراحی و نقشه کشی آسانسور بر چه اساس انجام میشود؟
فضای قابل استفاده و در دسترس برای چاه آسانسور باعث میشود تا طراحی و نقشه کشی به دو شیوه انجام شود.
اولین شیوه طراحی آسانسور
در اولین روش برای طراحی آسانسور فضای چاه و ابعادی که دارد، ملاک اصلی نقشه کشی قرار میگیرد. به بیان واضحتر در این روش مشخصات فنی آسانسور را با ابعاد چاه هماهنگ کرده و در نهایت آن را به مرحله اجرایی در میآورند. ایرادی که به این روش وارد است، بروز خطا در انتخاب قطعات به دلیل محدودیت فضا میباشد. چون محدودیت فضا خواه ناخواه انتخاب قطعات را نیز با محدودیتهایی مواجه میکند.
دومین شیوه طراحی آسانسور
در دومین روش توجه به میزان ترافیک ساختمان و همینطور سلیقه مشتری ملاک اصلی طراحی آسانسور قرار میگیرند. شاید برایتان سوال پیش بیاید که تخمین ترافیک یک ساختمان بر چه اساس قابل انجام است؟ در راستای پاسخ به این سوال باید گفت که مواردی همچون نوع کاربری ساختمان، تعداد طبقات و واحدها مورد توجه طراحان قرار گرفته تا از این طریق بتوانند میزان سرعت، ظرفیت آسانسور، قطعات مورد نیاز و… را در طراحی خود لحاظ کنند.
از آنجایی که در این روش خود را با اتکا به فضای چاه محدود نمیکنیم، میتوان گفت که نتیجه کار کیفیت بهتری خواهد داشت. چون طی این نوع نقشه کشی هم به رعایت استانداردها و هم به انتخاب درست قطعات پرداخته شده و از این رو در پایان کار میتوان به آسانسوری با کیفیت، ایده آل و در عین حال زیبا دست یافت.
صرف نظر از شیوه طراحی باید به این نکته مهم توجه داشت که محاسبات اولیهای چون محاسبه نیروهای کشش، تنش ریلهای راهنما، ضریب اطمینان سیم بکسلها و… از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. چرا که مشخصات فنی قطعات آسانسور کاملا مرتبط به یکدیگر بوده و در صورت تعویض یک قطعه احتمال تحت تاثیر قرار گرفتن سایر قطعات نیز وجود دارد.
مهمترین فاکتورها در فرآیند طراحی و نقشه کشی آسانسورها
همانطور که گفته شد طراحی آسانسور به دو روش انجام میگیرد. با اینحال فاکتورهایی در این میان وجود دارند که صرف نظر از شیوه طراحی باید رعایت شوند. به عبارتی رعایت این فاکتورها در مراحل طراحی نقش بسزایی در حفظ استانداردها، طراحی کابین و همینطور مرحله اجرایی دارد.
از جمله مهمترین فاکتورها در فرآیند طراحی آسانسور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برآورد دقیق ترافیک آسانسور؛ به ویژه در ساختمانهای شلوغ
- در نظر گرفتن اسلوب معماری جهت بکارگیری از مدل و سیستم آسانسور هماهنگ با ساختمان
- بهره گیری از پیشرفتهترین و بهترین نرم افزارهایی که به منظور طراحی اصولی و استاندارد مورد استفاده قرار میگیرند
- رعایت اعتدال و هماهنگی میان ترافیک آسانسور و آنچه که نیاز است
- انجام طراحی چاه هماهنگ با آهن کشی و دیوار برشی
- ارزش قائل شدن برای حفظ استانداردهای طراحی به ویژه در طراحی آسانسورهای خاصی همچون آسانسور شیشهای
پارامترهایی که نقشه آسانسور در اختیار ما میگذارد
طراحی یک آسانسور نقشه راهی است که به ما برای راه اندازی آسانسور آگاهی میدهد. چون هر طراحی دربرگیرنده اطلاعاتی است که هر یک میتوانند مراحل انجام نصب و راه اندازی آسانسور را تحت تاثیر خود قرار دهند. از این رو تصمیم گرفتهایم که در ادامه به پارامترهایی اشاره کنیم که آنها را یک نقشه آسانسور در اختیار ما قرار میدهد.
- تعیین محل نصب و قرارگیری براکتهای ریل راهنما
- تعیین طریقه پلیت گذاری در ساختمانهای بتنی
- تعیین نحوه نصب اسکلت فلزی
- تعیین محل نصب درب آسانسور
- تعیین نقشه تابلو فرمان
- مشخص کردن محل تجهیزات و کلیه قطعات مربوط به آسانسور
- مشخص کردن نحوه بتن ریزی کف چاهک
- مشخص کردن محل دقیق قرارگیری بافرها
- مشخص کردن محل سوراخهایی که برای عبور سیم بکسلها باید بر روی سکوی موتورخانه ایجاد شوند
- با توجه به هیدرولیکی یا کششی بودن آسانسور میتوان کلیه نیروها و بارهای وارد بر کابین را به گونهای دقیق محاسبه کرد
استفاده از بهترین قطعات جانبی در زمان طراحی و ساخت آسانسورها
تعیین نوع قطعاتی که قرار بر استفاده از آنها در آسانسور است، از جمله مسائلی میباشد که حین طراحی به آن توجه خاصی میشود. چون به کمک بسیاری از قطعات میتوان بازدهی و سرعت آسانسور را افزایش و به دنبال آن ترافیک را کاهش داد. به عبارتی باید بتوان که در زمان طراحی آسانسور با کاربریهای مختلف، یکسری کلیاتی که مربوط به شکل ظاهری، افزایش سرعت و بدیهیترین امکانات در هر کابین میشود را نیز رعایت کرد.
به عنوان مثال تولیدکنندگان موفق در این حوزه به منظور افزایش سرعت باز و بسته شدن و همینطور کیفیت درب آسانسور از درب سلکوم بهره میگیرند.
همچنین با در نظر گرفتن نوع کاربری آسانسور و محلی که قرار بر استفاده از آن است، میتوان از ساختارهای حرکتی متعددی استفاده نمود. با این وجود نکته کلیدی در خصوص نقشه کشی آسانسور این است که بتوان اعتدال مناسبی را میان نوع نقشه کشی و بهره گیری از قطعات باکیفیت ایجاد کرد. چون نمیتوان منکر تاثیر کیفیت قطعات در بهبود بازدهی آسانسور شد. به همین خاطر طراحی اصولی و استاندارد در کنار استفاده از قطعات باکیفیت باعث افزایش راندمان و حتی طول عمر آسانسور میشود.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را با اهمیت طراحی آسانسور، مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در آن و… آشنا کنیم. حال در این راستا شرکت اولیفت را میتوان به عنوان یکی از بزرگترین تامین کنندگان قطعات آسانسور و همینطور به عنوان یکی از شرکتهای آسانسوری فعال در حوزه طراحی، نصب و راه اندازی این بالابرها نام برد. اولیفت با محصولات ایرانی و خارجی خود همچون تابلو آرکل سعی بر آن دارد تا آسانسوری ایمن و باکیفیت را به مشتریان خود ارائه دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خدمات اولیفت می توانید با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۰۴۰۰۹ تماس حاصل فرمایید.