سیستم ضد سقوط آسانسور چیست؟
سیستم ضد سقوط آسانسور چیست؟

سیستم ضد سقوط آسانسور چیست؟

انسان‌ها شبانه روز خود را به استفاده از وسایل مختلف سپری می‌کنند که آسانسور و پله برقی یکی از آنها است. فرقی نمی‌کند در حال ورود یا خروج از خانه خود هستید و یا وارد ساختمانی تجاری، اداری یا نظایر اینها می‌شوید؛ چون در هر صورت با آسانسور سر و کار خواهید داشت. به عبارتی بر کسی پوشیده نیست که آسانسور یکی از دستگاه‌های پر استفاده افراد در طول روزمره است که متاسفانه احتمال سقوط آن همیشه وجود دارد. یعنی نمی‌توان همواره اطمینان ۱۰۰% داشت که هرگز سقوط آسانسور را تجربه نخواهید کرد.

چون بروز نقص فنی یا هر مشکل دیگری در قطعات آسانسور می‌تواند در عملکرد آن اختلال ایجاد کرده و منجر به سقوط کابین شود. از طرفی سقوط کابین آسانسور اتفاق شوکه کننده‌ای است که ترس زیادی را به فرد وارد کرده و حتی می‌تواند فشار و آسیب جسمی ‌به شخص وارد کند. برای همین زمانی که آسانسور در حال طی کردن سیر تکامل خود بود، طراحان و سازندگان آسانسور به دنبال راه حلی برای جلوگیری از وقوع این اتفاق ناگوار بودند. این راه حل چیزی نبود جز بکارگیری سیستم ضد سقوط آسانسور.

به کمک استفاده از سیستم ضد سقوط آسانسور ایمنی افراد در حین حرکت در آسانسور حفظ شده و کمتر شاهد سقوط آن هستیم. از این رو تصمیم گرفته‌ایم که در این مطلب به بررسی و معرفی این سیستم پرداخته و شما را با نحوه کارکرد و اهمیت آن آشنا کنیم. چنانچه مایلید در ادامه همراه ما باشید.

سیستم ضد سقوط آسانسور چگونه کار می‌کند؟

بدیهی است در صورتیکه یک آسانسور از بروزترین قطعات استاندارد تشکیل شده باشد، احتمال سقوط آن تا حدود بسیار زیادی کاهش می‌یابد. با این وجود احتمال سقوط کابین آسانسور امری اجتناب ناپذیر بوده و همیشه باید آن را در نظر گرفت. در چنین مواقعی سیستم ضد سقوط آسانسور کنترل این وضعیت را بدست خواهد گرفت. حال سوالی که پیش می‌آید، این است که نحوه کار کردن سیستم ضد سقوط چگونه است که منجر به کنترل سقوط کابین می‌شود؟ در راستای پاسخ به این سوال باید بگوییم که این سیستم متشکل از بخش‌های مهمی است که عملکرد صحیح آنها باعث تحمل وزن کابین و افراد درون آن و در نهایت توقف آنها می‌شود.

سیستم ضد سقوط آسانسور

سیستم ایمنی آسانسور در برابر سقوط

سیستم ضد سقوط آسانسور خود به دو نوع سیستم ترمز RBS و سیستم پاراشوت تقسیم می‌شود که در ادامه به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.

  1. سیستم ترمز RBS

سیستم ترمز RBS ترکیبی از ساختمان‌های چرخ دنده‌ای و فنری بوده و عامل تحریک کننده آن برای بروز عکس العمل قطع شدن سیم بکسل می‌باشد. به بیان واضح‌تر زمانی که سیم بکسل پاره شود، سیستم ترمز RBS فعال شده و مانع از سقوط کابین حتی به اندازه یک سانتی متر به درون چاه می‌گردد. به همین خاطر سیستم ترمز RBS یکی از روش‌های بسیار قدرتمند و با کیفیت شناخته شده و توسط کارشناسان بارها مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج مثبتی هم بدست آورده است.

بد نیست بدانید که این سیستم ترمز انواع مختلفی داشته و به منظور جلوگیری از ایجاد احساس وحشت ناگهانی در افراد و همچنین وارد شدن ضربه به کابین از روش‌های دیگری هم استفاده می‌شود. مثلا در برخی از این روش‌ها کابین درست مانند مواقع قطعی برق با سرعتی آهسته در نزدیک‌ترین طبقه توقف می‌کند تا احساس ترس و فشار به افراد و کابین وارد نشود.

  1. سیستم پاراشوت

سیستم پاراشوت از دیگر انواع سیستم ضد سقوط آسانسور می‌باشد. سیستم پاراشوت بسته به شرایط چاه در قسمت بالایی و یا پایینی کابین نصب شده و فک‌های آن باید بصورت دقیق با ریل آسانسور درگیر شوند. چون هنگامی ‌که سرعت حرکت کابین به بیش از حد مجاز و معمول برسد، فک‌های پاراشوت با فعال شدن و درگیر شدنشان با ریل و ایجاد اصطکاک باعث کاهش میزان سرعت کابین می‌شوند. این عملکرد به حفظ سلامت و ایمنی افراد داخل کابین منجر می‌گردد. حین نصب پاراشوت باید در نظر داشت که ایجاد هماهنگی میان بخش‌های مختلف این سیستم با قسمت‌های مهم آسانسور همچون ریل از اهمیت بسیار بالایی برخودار است.

اهمیت وجود سیستم ترمز آسانسور

آسانسورها در طول زمان دچار تحولات زیادی شده‌اند. قطعا آسانسورهای امروزی نمایی پیشرفته از آسانسورهای دیروز هستند. به دنبال پیشرفته شدن آسانسورها استانداردها و سیستم‌های ایمنی آنها نیز ارتقا یافت. به گونه‌ای که اگر برخی از پارامترهای استاندارد در نظر گرفته شده در تولید یک آسانسور رعایت نشود، آن آسانسور قادر به دریافت مجوز نصب و تایید نهایی نخواهد بود. به عنوان مثال سیستم ضد سقوط آسانسور یکی از مواردی است که به منظور حفظ امنیت افراد در مواقع بحرانی ساخته شده و هر آسانسوری باید مجهز به آن باشد. وجود سیستم ضد سقوط علاوه بر کاهش وقوع خطر، سلامت افراد را نیز تضمین کرده و از این رو بکارگیری آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم شما را با سیستم ضد سقوط آسانسور و میزان اهمیت و تاثیر آن در این وسیله آشنا کنیم. درست است که مجهز بودن آسانسورها به سیستم ضد سقوط از اهمیت بالایی برخوردار است، اما نباید فراموش کرد که یک آسانسور از قطعات متعددی تشکیل شده که ایجاد خلل و مشکل در یکی از آنها می‌تواند کار سایر قطعات را هم مختل کند.

به عنوان مثال اگر اختلالی در عملکرد تابلو فرمان ایجاد شود، پردازش و انتقال دستورات به سایر بخش‌های آسانسور نیز دچار مشکل شده و ممکن است قسمت‌های مختلف حتی در صورت سالم بودن هم قادر به انجام وظیفه خود نباشند. از این رو پیشنهاد می‌دهیم که حتما از یک متخصص حرفه‌ای برای پی بردن به میزان سلامت قطعات گوناگون و اطمینان حاصل کردن بابت طریقه نصب صحیح آنها کمک بگیرید. بدون شک درست کار کردن همه قطعات در کنار سیستم ضد سقوط آسانسور حفظ ایمنی و سلامت شما را در حین استفاده از این وسیله تضمین می‌کند.