تفاوت سیم بکسل مغز کنفی و مغز فولادی
تفاوت سیم بکسل مغز کنفی و مغز فولادی

تفاوت سیم بکسل مغز کنفی و مغز فولادی

تا به حال به نحوه جابه‌جایی و انتقال اجسام و قطعات سنگین دقت کرده‌اید؟ سیم بکسل که از آن تحت عنوان طناب فولادی هم می‌توان نام برد، یکی از مهم‌ترین تجهیزاتی است که در صنایع گوناگون برای حمل و جابه‌جایی وسایل از آن استفاده می‌شود. بدون شک سیم بکسل امروزی از لحاظ جنس و ساختار نسبت به سیم بکسلی که نخستین بار توسط ژولیوس آلبرت در سال‌های ۱۸۳۲ تا ۱۸۳۴ ساخته شد، تفاوت‌هایی دارد.

به عبارتی اختراع ژولیوس آلبرت جایگزین طناب‌های زنجیری و کنفی آسیب پذیر گذشته شد و بعدها پیشرفت علم و کسب تجربه طی سالها ساختار ابتدایی آن را بهبود بخشید. قبل از اینکه با انواع سیم بکسل، سیم بکسل‌های مغز کنفی و مغز فولادی آشنا شوید، بهتر است بدانید که مغزی، لایه سیم و سیم از اجزای اصلی تشکیل دهنده این طناب فولادی هستند؛ به اینگونه که لایه سیم حاصل پیچیدن چندین سیم به دور یکدیگر بوده و مغزی نیز در مرکز قرار گرفته و توسط لایه سیم احاطه شده است.

همانطور که می دانید سیم بکسل وظیفه نگهداری و یا جا به جایی اتاقک و یا همان کابین آسانسور در سیستم آسانسور را دارد و در واقع به بالا و پایین بردن کابین کمک کرده و از همین طریق سبب ایجاد راحتی بیشتر در جابه‌جایی می شود.

معرفی انواع سیم بکسل

سیم بکسل استنسل استیل

بدیهی است که به دلیل جنس استیل، این نوع سیم بکسل در برابر رطوبت و همینطور حرارت مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان می‌دهد.

سیم بکسل نتاب

همانطور که از نام این نوع سیم بکسل مشخص است، می‌توان دریافت که این سیم بکسل مقاومت بسیار بالایی در برابر چرخش از خود نشان می‌دهد و به دو صورت تک لایه و چند لایه ساخته می‌شود و دارای ساختاری تمام فولادی می باشد.

سیم بکسل‌های جرثقیل و حفاری

این نوع از سیم بکسل‌ها نیز به سبب کاربردشان دارای مقاومت بسیار بالایی هستند.

سیم بکسل آسانسور

مغزی سیم بکسل‌های آسانسوری را از دو جنس هسته فیبری و فولادی می‌سازند که به دلیل افزایش امنیت از هسته فولادی بیش از هسته فیبری استفاده می‌شود.

در نظر داشته باشید که سیم بکسل‌ها از لحاظ جنس مغزی، نوع کاربرد، نوع بافت و… به انواع گوناگونی تقسیم می‌شوند. از جمله دیگر سیم بکسل‌ها می‌توان به مواردی همچون گالوانیزه، مهاری، افشان، معمولی و… اشاره کرد.

معرفی انواع سیم بکسل

ساختار سیم بکسل مغز کنفی

همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، هر سیم بکسل از سه بخش اصلی تشکیل شده که مغزی یکی از آنها است. مغزی سیم بکسل‌های مغز کنفی همانطور که از نامش پیدا است، از فیبر ساخته شده است. اسکلت تشکیل دهنده این فیبرها از پلی پروپیلن، درختان آزبست و مانیلا می‌باشد. بد نیست بدانید که مقاومت این فیبرها نسبت به یکدیگر متفاوت است؛ به گونه‌ای که فیبرهای بدست آمده از درخت آزبست و پلی پروپیلن محکم‌تر از فیبرهایی است که در ساخت آنها درخت مانیلا نقش داشته است.

در رابطه با نحوه ساخت سیم بکسل مغز کنفی باید بدانید که ابتدا سیم بکسل را درون حوضچه روغن کاری بین دو تا سه ساعت با درجه حرارت ۱۰۰-۸۰ درجه سانتی گراد تحت حرارت قرار می‌دهند تا از این طریق کنف بواسطه روغن رقیق شده خاصیت روغن پذیری پیدا کند. پس از اتمام کار و نیروهای کششی وارد بر سیم بکسل بخشی از روغن از مغزی خارج شده و رشته‌های سیم سرویس می‌شوند. به این ‌ترتیب می‌توان به طولانی شدن عمر سیم بکسل مغز کنفی افزود.

نکته‌ای که در رابطه با سیم بکسل مغز کنفی مهم است، این است که فیبر پیش از آنکه درون سیم جای بگیرد، ابتدا باید بقدر کافی در روغن آغشته شود، در غیر این صورت شاهد زنگ زدن سیم‌ها و لغزش لایه‌ها در حین کار بر روی یکدیگر خواهیم بود.

اگر بخواهیم مزیتی از سیم بکسل مغز کنفی را نام ببریم، می‌توان به انعطاف پذیری آن اشاره کرد که چنین قابلیتی برای یک سیم بکسل مسئله مهمی محسوب می‌شود. در مقابل عیب این نوع سیم بکسل به عدم مقاومت آن در برابر گرمای بیش از اندازه مربوط می‌شود که نتیجه آن له شدن سیم بکسل می‌باشد.

ساختار سیم بکسل مغز فولادی

هر سیم بکسل مغز فولادی متشکل از ۱۹ سیم بوده و بیشتر مواقع در سیم بکسل‌هایی که قطر کمی دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر زمانی که حرف از میزان قدرت و دوام سیم بکسل در میان باشد، سیم بکسل مغز فولادی یک گزینه مناسب برای استفاده محسوب می‌شود.

لازم به ذکر است در سیم بکسل‌های مغز فولادی که دارای قطر زیادی هستند، سیم بکسل یک طناب مستقل بوده که در مرکز قرار گرفته و از کلاف‌های بیرونی تا میزان قابل توجهی محافظت کرده و از له شدن سیم بر اثر فشارهای وارد در حین کار جلوگیری به عمل می‌آورد. همچنین نیروی کششی نیز به شکل بهتری میان کلاف‌ها انتقال پیدا می‌کند. این موضوع در حالی است که سیم بکسل مغز فولادی با قطر کمتر اکثرا از یک کلاف بافته می‌شود.

مهمترین مزیت سیم بکسل مغز فولادی انعطاف پذیری بسیار بالای آن و بیشتر بودن مقاومت و طول عمر آن در مقایسه با سیم بکسل مغز کنفی می‌باشد.

ساختار سیم بکسل

آشنایی با سیم بکسل‌های آسانسوری

یک آسانسور برای آنکه به درستی کار کند و سلامت افراد را در معرض خطر قرار ندهد، به قطعات گوناگونی نیاز دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به سیم بکسل‌های آن اشاره کرد. از جمله رایج‌ترین سیم بکسل‌های آسانسوری می‌توان به سیم بکسل‌های آسانسوری هسته فیبری و هسته فولادی اشاره کرد که در ادامه با هر یک آشنا خواهید شد.

۱٫ سیم بکسل آسانسوری هسته فیبری

بطور معمول در آسانسورها از سیم بکسل‌های هسته فیبری استفاده می‌شود. این نوع از سیم بکسل‌های آسانسوری خود به دو دسته تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • سیم بکسل‌های هسته فیبری با هسته طبیعی: این نوع سیم بکسل‌ها از جنس کنف ساخته می‌شوند. لازم به ذکر است که جنس کنف باعث کاهش میزان اصطکاک شده و به روان کار کردن سیم بکسل کمک می‌کند.
  • سیم بکسل‌های هسته فیبری با هسته مصنوعی: این نوع سیم بکسل‌های آسانسوری از موادی همچون پلی پروپیلن و پلی آرامین ساخته شده و نسبت به سیم بکسل‌های هسته فیبری با هسته طبیعی از مقاومت بالاتری در برابررطوبت برخوردار هستند.

۲٫ سیم بکسل آسانسوری هسته فولادی

سیم بکسل‌های آسانسوری هسته فولادی به جهت مقاومت بالایی که در برابر حرارت و همچنین نیروهای کششی وارد بر سیم بکسل دارند، بیشتر از سیم بکسل‌های هسته فیبری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از این نوع سیم بکسل بیشتر در آسانسورهایی که ظرفیت و همینطور سرعت بالایی دارند، استفاده می‌شود.

بد نیست بدانید که مغزی این نوع سیم بکسل‌ها در مقایسه با مغزی سیم بکسل‌های هسته فیبری قطر بیشتری داشته و به همین خاطر ارتجاع سیم را کاهش می‌دهد.