نحوه محاسبه طول و عرض پله برقی
شاید شما هم در مورد طراحی، نصب و نحوه محاسبه طول و عرض پله برقی سوالاتی داشته باشید. پلهبرقیهایی که بالا و پایین رفتن در طبقات پاساژها، مترو و فضاهای مختلف را آسان کردهاند، دارای طول، عرض و اندازههای گوناگون هستند. این سیستم حمل و نقل آسان مطابق استانداردها باید در دو شیب ۳۰ و ۳۵ درجه طراحی و نصب شود. به طوری که شیب آن در طول نهایی موثر بوده و به کمک فرمولهای دقیق تعیین میشود. با ما همراه باشید تا علاوه بر شیوه محاسبه اندازه پله برقی، ابعاد استاندارد و اندازه مناسب فضاهای مختلف را بررسی کنیم.
طول، عرض و شیب استاندارد پله برقی
تا به حال به این فکر کردهاید که اگر شیب پله برقی که از آن استفاده میکنید کمی بیشتر باشد چه اتفاقی رخ میدهد؟ جالب است بدانید شیب پله برقی یکی از فاکتورهای مهم در تعیین طول آن است و باید با هم تناسب داشته باشند. در واقع طول و شیب پله برقی با هم مرتبط بوده و عرض آن معمولا بر اساس نیاز و به طور دلخواه تعیین میشود. مطابق استاندارد و ضوابط معین پله برقی، شیب این سیستم نباید از ۳۵ درجه بیشتر شود. در واقع شیب استاندارد پله برقیها از ۲۷ الی ۳۵ درجه است که اغلب در اندازههای ۲۷.۳، ۳۰ و ۳۵ درجه طراحی میشوند.
مطابق همین قوانین، طول مناسب شیب ۳۵ درجه، ۶ متر است و در شیبهای پایین تر میتوان از پلههای طویلتر استفاده کرد. به طوری که افزایش طول در مدلهای با شیب بالا سبب کاهش ایمنی مسافران و عدم کارایی مطلوب سیستم میشود. بر اساس استانداردهای جهانی نیز عرض استاندارد و ایده آل پله برقیها ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ سانتی متر است. هر یک از این اندازهها ظرفیت خاصی داشته مانند کابین آسانسور مناسب موقعیتهای مشخصی هستند.
فرمول محاسبه طول و عرض پله برقی
محاسبه طول و عرض پله برقی ها بیش از آنچه که به نظر میرسد، حائز اهمیت است. به طوری که تغییری کوچک در اندازه هر یک از ابعاد آن سبب ایجاد تغییر در قسمت های دیگر میشود. ازاینرو طراحان پله برقیها برای محاسبه حرفهای طول، عرض و شیب پله برقی از فرمول خاصی استفاده میکنند که در آن طول به تناسب شیب، تغییر میکند.
فرمولها را در ادامه آوردهایم اما چنانچه درمورد طراحی پله برقی و آسانسور سوال دارید، مطالعه مقاله آشنایی با لیفت دیزاینر پیشنهاد میشود. خوشبختانه تمام فرمولها و راهکارهای محاسبه دقیق اندازه ابعاد، ارتفاع، سرعت و … آسانسور و پله برقی در این نرم افزار وجود دارند.
طول پله °۳۵ = ۱.۴۲۸۱۵+ ۴۹۰۵× ارتفاع پله برقی بر حسب میلی متر
طول پله °۳۰ = ۱.۷۳۲۰۵+۴۹۰۵× ارتفاع پله برقی بر حسب میلی متر
عرض استاندارد پله برقی
توجه به استانداردها و ضوابط، محاسبه طول و عرض پله برقی امری الزامی است که سبب اجرای پروژه به بهترین نحو میشود. عرض پله برقیهای استاندارد ۶۰، ۸۰ یا ۱۰۰ سانتی متر است که هر یک بازدهی خاص خود را دارند. پلههای با عرض ۶۰ سانتی متر به طور معمول برای ایستادن یک نفر در هر پله ظرفیت دارند. در حالی که پلههای ۸۰ سانتیمتری فضای مناسب برای ایستادن یک نفر و عبور آسان شخصی دیگر فراهم است.
پلههای با عرض ۱ متر، فضای قرار گرفتن دو نفر در کنار یکدیگر را فراهم میکنند و برای اماکن شلوغ مناسب هستند. در برخی مواقع عرض پله برقیها به بیش از ۱ متر میرسد که برای جابجایی انبوه مردم در اماکن شلوغ استفاده میشوند. لازم به ذکر است، قانون خاصی برای تناسب عرض پله با طول آن وجود ندارد و این اندازه متناسب با نیاز تعیین میشود.
اندازه پله برقی فضاهای مختلف
پس از محاسبه طول و عرض پله برقی، نوبت به محاسبه سایر ابعاد و قسمتهای آن میرسد که در تسهیل جابجایی و رفت و آمد موثر هستند. یکی از این قسمتها، سکوی بارگیری است که در قسمت بالا و پایین پله برقی مشاهده میشود. سکوها باید فضای کافی برای ایستادن افراد را مهیا کنند. علاوه بر این، اندازه ارتفاع دستگیرهها و سر سقف عمودی در ایمنی مسافران و عملکرد صحیح سیستم موثر است. ازاینرو رعایت استانداردها در برآورد و تعیین این قسمتها از پله برقی ضروری است.
همانطور که مشخص است پلههای کم عرض با فضای رفت و آمد محدود مناسب اماکن خلوت با بار روزانه کم هستند. در حالی که پلههای با عرض ۸۰ سانتی متر مناسب اماکن با رفت و آمد متوسط هستند و فضای چندانی از محیط را هم اشغال نمیکنند. پلههای با عرض ۱ متر و بالاتر از آن برای پاساژهای پر رفت و آمد، مترو، مراکز خرید و فرودگاهها مناسب هستند. این پلهها فضای کافی برای ایستادن دو نفر یا بیشتر را فراهم کرده و بدین ترتیب از ازدحام جمعیت روی پله پیشگیری میشود.
سرعت و ظرفیت استاندارد پله برقی
سرعت پله برقی یکی دیگر از عوامل موثر بر ابعاد آن است که باید هنگام محاسبه ابعاد به آن توجه شود. طبق استاندارد و ضوابط پله برقی، سرعت استاندارد برای این سیستم مابین ۰.۵ الی ۰.۶۵ متر بر ثانیه است. هر چه سرعت آسانسور بالاتر رود، فضای مورد نیاز برای نصب افزایش مییابد.
بهتر است پله برقیهای سریع دارای عرض و طول بیشتر باشند تا افراد به راحتی از آنها استفاده کنند. جهت حفظ ایمنی و رفاه مسافران، پله برقیهای با شیب زیاد نباید سرعت بالایی داشته باشند و بهتر است با سرعت متوسط حرکت کنند. در حالی که برای پلههای عریض با شیب کم، محدودیت سرعت وجود ندارد. از مزایای پله برقیهای سریع با سرعت ۰.۶۵ متر بر ثانیه میتوان به افزایش سرعت جابجایی و تسهیل حرکت مسافران اشاره کرد.
سخن پایانی
پله برقیها انواع مختلف با ابعاد گوناگونی دارند که این امر انتخاب را برای خریداران آسان کرده است. با توجه به این تنوع، هر موقعیتی به نوعی پله برقی با ابعاد مشخص برای حمل و نقل مطلوب نیاز دارد. به طوری که محاسبه طول و عرض پله برقی یکی از مراحل مهم در طراحی و اجرای این سیستم است. استفاده از فرمولهای خاصی که اندازه ابعاد را بر اساس شیب پله برقی محاسبه میکنند بهترین روش برای یافتن اندازههای استاندارد است. چنانچه درمورد ابعاد پله برقی و آسانسور سوال داشته و به مشاوره نیاز دارید میتوانید با کارشناسان اولیفت تماس بگیرید.